2016. január 3., vasárnap

9 tipp a boldog párkapcsolatért


Ahány ember, annyiféle párkapcsolat létezik. Így nehéz megmondani a boldog szerelem pontos receptjét, és talán nem is létezik. Az viszont biztos, hogy a kölcsönös szeretet, tisztelet és hűség stabil alapot nyújthat. De ez sem mindig könnyű. Ahhoz, hogy a kapcsolat ne laposodjon el, és az érzelmek se lanyhuljanak, érdemes odafigyelni néhány mindennapos dologra – és főleg egymásra!


1. Aludjatok együtt!

Évtizedek óta nagy dilemma, hogy vajon melyik a jobb: együtt, vagy külön aludni? Nyilván, egy friss kapcsolatban, ahol még ott az újdonság varázsának bizsergető érzése, nem kérdés, hogy a felek szívesen összebújnak éjszakára. Sokszor vállalva a képzett tornászokat is megszégyenítő pozíciókat, azért, hogy „mindenkinek kényelmes legyen”. Ez az állapot persze nem tartható fent sokáig, mert idővel rájöttök, hogy az állandó mozgolódásokkal tarkított éjjelek nyűgös, kialvatlan reggelekhez vezetnek. Azért az együttalvással járó mély intimitás nem egy rossz dolog, és nem is muszáj feladni. Például nem kell groteszk módon összegabalyodni, olykor csak elég megfogni egymás kezét, vagy összeérinteni a lábakat. Az, hogy együtt fekszetek le azonos időben, és együtt keltek, már önmagában megteremti az intimitást.

 2. Keressetek közös hobbit!

Természetes dolog, ha egy nő és egy férfi érdeklődési köre nem teljesen azonos. Normális, ha végigunod mellette a többórás Forma-1-et, és ő sem jön kifejezetten izgalomba cipővásárláskor. Na, de félre a sztereotípiákkal! Biztosan vannak olyanok, akiket az ég is egymásnak teremtett, mindent együtt csinálnak, és még egymás mondatait is képesek befejezni – de ez nem is biztos, hogy olyan jó. Két különböző, saját személyiséggel rendelkező felnőtt ember ezt talán nem is várhatja el egymástól. Ahhoz viszont, hogy új emlékeket szerezzetek, mindenképpen szükség lesz közös élményekre: ez lehet közös sport, egy kedvenc étterem, vagy akár csak egy sorozat, amiért közösen rajongtok. Így ráadásul beszédtéma is mindig akad majd bőven.

3. Gyakori érintések!

A testi eltávolodás sajnos egyenesen arányos a lelki eltávolodással is. Ezért fontos, hogy ne halványuljon el a láng, és akár több év után is meglegyen az a bizonyos libabőrt idéző, bizsergető érzés, amit a másik érintése és gesztusai okoznak.

4. Ne egymáson vezessétek le a stresszt!

Bár sokan hangoztatják, hogy „az igazi párok jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, és mindenben megértők és támogatók”, na, ez nagyon szép dolog, csakhogy hosszútávon szinte biztos, hogy megfullasztja a kapcsolatot. A gyakorlatban ugyanis ez azt jelentené, hogy rászoktok arra, hogy minden egyes nap a másik nyakába zúdítjátok a problémákat, és vagy egymás lelki szemetesládái lesztek, vagy egymáson vezetitek le a stresszt – hacsak egy kicsit is hajlamosak vagytok az ilyesmire. Nem lesz senkinek sem jobb attól, ha átragasztja a saját problémáit a lelkitársára, elég, ha stabilan ott vagytok egymás mellett, és segítetek, amiben tudtok. Ne egymás pszichológusai, hanem társai legyetek.

5. Csók és szerelem!

A csók remek dolog. Ezt még a zseniális brit tudósok is szívesen alátámasztják – de valljuk be, nem kell hozzá tudományos, sem áltudományos bizonyíték, hogy tisztában legyünk pozitív tulajdonságaival. A csók olyan, mint a zene vagy a csoki. Az emberiség 99%-a megőrül érte. Ez nem véletlen: apró boldogságtöredék, ami szebbé teszi az életünket.

6. Mozduljatok ki!

Lehet, hogy úgy érzitek, tökéletes földi boldogságot nyújt számotokra, ha otthon pihenhettek és nem csináltok semmit. Ez egy jó ideig még működhet is, ám szinte nincs olyan ember a földön, aki ne őrülne bele az unalomba az állandó bezártságtól. Tehát, hacsak nem szenvedtek agorafóbiában, akkor néhanapján szedjétek össze magatokat, és menjetek el együtt valahová: sétálni, mozizni, kirándulni, nyaralni… a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

7. Legyetek barátok!

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy egy párnak csakis tásként, partnerként kell-e tekintenie egymásra, és mik azok a tényezők, amiket egy „sima” barátságból alkalmazhat. Nos, az a helyzet, hogy a szerelem kicsit olyan, mint a rokoni kapcsolatok: míg a barátait megválogathatja az ember, csak feleannyi „beleszólása” van abba, kibe lesz szerelmes. Az illető személyétől is függ, hogy mennyire kompatibilis BFF-ként, de mégis így is jobban meg kell válogatnod a szavaidat, ha akként kezeled őt. Tehát a megoldás: hűség, bizalom, őszinteség, és a tudat, hogy biztosan számíthattok egymásra. Na, meg némi közös érdeklődés. Ebben hasonlít a barátság és a párkapcsolat, és ha ez az öt alapkő megvan, akkor már valószínűleg jól ki tudtok jönni majd egymással barátilag, és a szerelem terén is.

8. Törjétek meg a napi rutint!

Sokan úgy gondolják, hogy a napi rendszerességgel történő kommunikáció és találkozás az, ami miatt a kapcsolat unalmas rutinná válik. Pedig nem feltétlenül. Ha ugyanis mindkét fél képes emellett megtartani a saját intimszféráját is, akkor szerintem teljesen belefér a dolog. Inkább az a lényeg, hogy az együtt töltött idő mindig minőségi idő legyen: nyugalomban, vagy éppen izgalmas spontaneitással megfűszerezve.

9. Telefon kikapcs!

Hollywoodi filmes klisé, mikor a párok szenvedélyes szeretkezését megszakítja egy nem várt telefoncsörgés. Ma már viszont más a probléma forrása. Az a helyzet, hogy az okostelefonok és a virtuális közösség kéz a kézben járnak. Tehát, amikor az ágyban fekve, egymás mellett romantikázva rácsatlakoztok a wi-fire, csak hogy „utoljára” csekkoljátok a totálisan lényegtelen „napi történéseket”, azzal gyakorlatilag egy harmadik, negyedik felet is becipeltek az ágyatokba. Amint a telefon elsőbbséget élvez a másikkal szemben, ott megdöglik a romantika.

 Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése