2016. január 3., vasárnap

20 szokás, amivel fejleszthteted az elméd


Ki gondolta volna, hogy a tanulás lehet szórakoztató? Persze, nem feltétlenül az iskolapadban görcsölve, mert az önfejlesztésnek számos módja létezik! Íme, 20 praktikus szokás, melyeket akár naponta alkalmazva könnyebben művelődhetünk.


1. Minden napra 10 kérdés
Gondolj bele, hogyan lehetne csökkenti a szegénységet, megoldani a víz- és élelmezési problémákat, találj ki érdekes film- és regényötleteket, bármit. A lényeg, hogy GONDOLKODJ. Próbálj meg minél átfogóbb, érdekesebb témákon is gondolkozni, olykor olyasmiken is, amik eddig teljesen hidegen hagytak. Ha folyamatosan dolgoztatod az agyad, fejleszted a logikai érzéked és a kreativitásod. Ötleteidet akár papírra is vetheted, hiszen ki tudja mi sül ki belülök?

2. Hírolvasás
Bármennyire is szeretne elfüggetlenedni az ember a politikától, és bármennyire is nehéz szűrni a híreket a gyakran egyoldalú hírportálokon, azért érdemes próbálkozni, hiszen ahhoz, hogy legyen saját világképünk, és némi fogalmunk a történésekről, ez elengedhetetlen.

3. Feliratkozás különböző hírcsatornákra
Ki hinné, hogy a Facebook és a Twitter tele van értelmes dolgokkal? Nem? Pedig igaz! Például számtalan tudománnyal és irodalommal foglalkozó érdekes hírcsatorna létezik, melyekre érdemes feliratkozni.

4. Két fontos „megtenni” lista
Célkitűzéseink tisztázására két fontos listát kell készítenünk. Az egyikre olyan készségeket írjunk, amelyekben fejlődni szeretnénk, a másikra pedig azokat a álmokat, vágyakat, amiket el szeretnénk érni a jövőben. A kezünkben tartva, pontosan leírva ugyanis már egy fokkal közelebb kerültünk a megvalósításukhoz!

5. „Megtettem” lista
Minden nap végén ajánlott írni egy „megtettem” listát, azokkal a jó dolgokkal, sikerekkel tarkítva, amikre aznap igazán büszkék lehetünk. Az apró sikerek ugyanis folyamatosan motiválnak, így segítve a későbbi nagyobb célok elérésében.

6. „Abbahagyni” lista
Léteznek olyan rossz szokásaink, melyek sajnos hátráltatnak, és ezektől érdemes minél előbb megszabadulni. Hogy megelőzzük a mentális zűrzavart, egyszerűen írjuk le, majd szép fokozatosan tüntessük el őket az életünkből!

7. Jegyzetek
Itt az ideje blogot írni, kiváló appok is léteznek erre a célra, de egy rajztömb is megteszi, a lényeg, hogy leírjuk, amit tanulunk. Szisztematikusan, forrással együtt. Hogy miért jó ez? Mert egy szépen összegzett tanulnivaló könnyebben tanulásra serkent, ráadásul bármikor visszakövethetővé teszi az anyagot.

8. Futás
Nem igaz, hogy szégyen a futás, viszont tényleg hasznos! Nem csak kiváló kardió edzés, de remek módszer arra is, hogy az ember kitisztítsa az elméjét a friss levegőn.

9. Online tanfolyamok
Olcsó, és otthonról elvégezhető: innentől kezdve már csak a saját szorgalmunkon múlik, mennyire lesz hasznos egy online tanfolyam.

10. Okosabb emberek társasága
A nálunk okosabb emberek inspirálóan hatnak, hiszen egy velük folytatott beszélgetés során nem igazán szeretnénk „lemaradni” az eszmecserében. Ám ez nem verseny: ilyenkor érdemes alázatosnak és tanulékonynak lenni, és minél több kérdést feltenni.

11. Érdekes emberek tárasága
Világjárók, elvont professzorok, csodabogár művészlelkek? A legérdekesebb emberek a világon! Egy-egy témában hihetetlenül sokat lehet tanulni tőlük is.

12. Válasz a kérdésre
Egyszerűen ne hagyjuk semmilyen kérdést sem megválaszolatlanul! Próbáljunk agyalni, rájönni, legfeljebb többféle teóriánk is lesz, a lényeg, hogy gondolkozzunk!

13. Szókincsbővítés
Ha minden nap legalább egy új szó jelentését megjegyezzük, máris sokat tettünk a szókincsbővítés érdekében. Persze, az olvasás a legkézenfekvőbb megoldás, de számos weboldal és alkalmazás is létezik erre a célra. Emellett érdemes minden olyan új, érdekes szót is feljegyezni, amit a nap folyamán élőszóban hallunk.

14. Legyőzni a félelmeket
Ahány ember, annyiféle félelem létezik. Mindenkinek más a gyenge pontja. Viszont azzal, hogy az ember igyekszik fokozatosan legyőzni ezeket, azáltal tágítja a komfortzónáját, így mindenképpen ajánlott belevágni! Nehéz feladat, de hosszú távon biztosan megéri.

15. Új helyek felfedezése
Ha már nem lehet nap, mint nap új városokba, esetleg új országokba utazni, érdemes legalább a szülővároson belül új helyeken felfedezni. Új helyek, új emberek, új élmények: mégiscsak sokkal pezsdítőbb, mint a tévét bámulni!

16. „Okos játékok”
Talán az elme művelésének legszórakoztatóbb módjai az úgynevezett „okos játékok”, melyek tulajdonképpen készségfejlesztők. Ilyen a sakk, a Scrabble, a Sudoku, vagy bármiféle rejtvény. De manapság már számtalan logikai játékkal is terhelhetjük az okostelefonunkat, határ a csillagos ég!

17. Pihenőidő
Relaxáció, meditáció, szieszta: mindegy, hogy hívják, a legtöbb kultúrában már réges-rég rájöttek arra, hogy bizony szükségünk van olyan időre is, amikor nem csinálunk semmit. Csendes, nyugodt környezetben ugyanis könnyebben jön az ihlet, egy kipihent egyén pedig sokkal könnyebben veszi majd az akadályokat.

18. Kreatív hobbi
Ha az embernek van egy kreatív hobbija – legyen az bármi – akkor érdemes minden nap legalább egy kicsit űzni, nehogy elhalványuljon a lelkesedés. Mindennap kötni egy kicsit, írni minimum egy oldalt a regényhez, megtanulni egy új dalt a gitáron, elolvasni egy fizikakönyvet, vagy éppen megtanulni egy új informatikai trükköt: tényleg számtalan féle hobbi létezik, és a folyamatos fejlődés előbb-utóbb látványos eredményhez vezet!

19. Alkalmazni a tanultakat
A humán beállítottságú egyének gyakran panaszkodnak, hogy „mi értelme volt annyi éven át a függvényeket tanulni, sohasem lesz haszna”, és persze többnyire ugyanez a helyzet egy matematikaprofesszor és a Bűn és bűnhődés viszonyával is. A helyzet viszont az, hogy többnyire mi döntjük el, mit fogunk alkalmazni az iskolában, vagy az élet egyéb területein szerzett tanulmányokból.

20. Egészséges élelmiszerek és rendszeres testmozgás
Érdekes, de különféle ételek is szolgálhatnak az agy üzemanyagaként, például a vitamindús gyümölcsök, vagy a magas kakaótartalmú csokoládé. De az is segít, ha valamit mellőzünk: például az alkohol és a nehéz, zsíros ételek garantáltan lelassítják a gondolkodást. Ami pedig a testmozgást illeti, gyakran elég egy hosszú séta, de elvileg minél több vér áramlik az agyba, annál jobb a teljesítmény. Állítólag még Charles Darwin és Mahatma Gandhi, a két rendkívüli koponya is hosszú sétáiról voltak híres.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése