2016. január 26., kedd

A Budapesti Operabál története


A Budapesti Operabál története 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei, mintául véve az uralkodói udvar hasonló alkalmait. A budapesti Operaházban a századforduló idején szinte havonta tartottak Operabált, minden esetben jótékonysági céllal. E bálok legtöbbje azonban nem volt teljes, a nézőteret nem kapcsolták be a tánchelyek közé. Sokak számára az Operabál egyenlő Béccsel, a bécsi zenével, bájjal és az ünnepélyes fesztiválok időtlen osztrák tradíciójával. A bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett újra Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete, melyen Lehár Ferenc vezényelt. A második világháborút követően ugyan számos rendezvénynek adott otthont az Opera épülete, de közadakozási céllal, saját nehéz anyagi helyzetén segítve, új tradíciót teremtve az 1996-os bál volt az első alkalom.

Az Operabál országos hatású fővárosi rendezvény, amely formája és jellege alapján a világban egyedülálló. A 62 év szünet után először 1996. február 17-én megrendezett Operabál műsorában fellépett Montserrat Caballé és ismert magyar operaénekesek, valamint részt vettek a bálon olyan hírességek, mint például Ornella Muti és Sascha Hehn is. A színpad és a nézőtér táncparketté alakított hatalmas területén 160 elsőbálozó nyitotta meg keringővel a bált. A vacsorát a Gundel étterem kínálta a báltermi páholyokban valamint a különböző stílusokban feldíszített különtermekben. A szabad italfogyasztáshoz az italokat a Zwack Unicum szolgáltatta. Az Operaház más-más helyszínein a bál vendégeit különböző műsorokkal és programokkal szórakoztattuk. Vendégeink kipróbálhatták szerencséjüket a kaszinóban, volt tombola értékes nyereményekkel, és bálkirálynő-választás.

Az 1997-es bál sztárvendége Jevgenyij Nyesztyerenko, orosz basszista, Kelen Péter Kossuth-díjas tenorista, háziasszonya pedig Rost Andrea volt.

1998-ban az Operabál február 21-én került megrendezésre. A műsor gerincét - Lehár Ferenc halálának 50. évfordulója alkalmából - Lehár-operettrészletek, -keringők képezték, amelyeket a magyar operaénekes sztárok mellett a bécsi Staatsoper örökös tagjai, Walter Berry és Heinz Zednik adtak elő, akik éjfél után igazi meglepetéssel szolgáltak: saját zenekaruk kíséretében valódi "heuriger"-dalokkal bécsi hangulatot teremtettek az Ybl-palotában.

Az 1999. február 13-án, 4. alkalommal megrendezésre került Budapesti Operabál mottója: "Oszkár tudja". A műsor Verdi Álarcosbálja köré szerveződött, egy eredeti maszkabál várta a bál vendégeit. Fellépő művészként Kertesi Ingrid, Rácz István, Mark Janicello vettek részt többek között a bálon.

Az évezred utolsó Operabálja 2000. március 4-én került megrendezésre. Ezúttal a millenniumi év alkalmából egy igazi magyar bált rendeztünk. A 64 pár nyitótáncos, a műsorban résztvevő művészek eredeti díszmagyarban jelentek meg. A műsorban - a meghívott sztárvendégek, Pitti Katalin, Miller Lajos, Kukely Júlia, Daniel Munoz, Fonyó Barbara - előadásra kerültek operaáriák és eredeti magyar táncok, mint a palotás és a csárdás, a Magyar Nemzeti Balett.

Az új évezred első Budapesti Operabálja 2001. február 24-én volt, amikor is az operairodalom egyik legnagyobb óriására emlékeztünk, halálának 100. évfordulóján. Az Operabál Giuseppe Verdi műveinek felidézésére vállalkozott. Vendégeink a mantuai herceg udvarába érkeztek meg, ahol a mantuai herceg fogadta a báli közönséget Violetta és Luna gróf társaságában. Fellépőként Fonyó Barbara, Berkes János, Lasse Sagen, González Mónika és Fekete Attila volt látható.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése