2016. február 4., csütörtök

Alvászavar


Az alvászavar egyre gyakoribb jelenség, s nem csak azért, mert egyfajta civilizációs betegségnek is felfogható, hanem azért is, mert egyre jobban kutatott betegség, így egyre többet hallunk róla.


Az alvás zavara, az insomnia is többféle okra vezethető vissza. Mi most az alvászavar leggyakoribb kiváltójával, a lelki okokkal foglalkozunk bővebben.

Kutatások azt mutatják, hogy hátterében minimum 75%-ban különböző lelki okok, mentális betegségek, illetve életmódbeli problémák állnak.

A lelki okokkal terhelt alvászavar leggyakoribb tünetei azok, amikor az alvást többszöri, hosszas ébrenlétek szabdalják szét, és a beteg nem tudja kipihenni magát. Súlyos problémát jelent, amikor maga az elalvás okoz gondot; bármennyire is fáradt valaki, nem tud elaludni, amitől egyre feszültebb lesz, forgolódik, s hiába próbál az elalvásra koncentrálni, nem sikerül pihentető álomra szenderülni.

Az alvászavar harmadik tipikus jele, amikor rövid alvásidőszak után túl hamar bekövetkezik az ébredés és a beteg már nem tud újra elaludni. Ilyenkor jellemzően felpörög az agyi tevékenység, s legtöbbször problémás gondolatok töltik ki az elmét, melyek szintén nehezítik az újbóli elalvást.

A súlyosbodó tünetek megszüntetésére szakember a kompetens attól függően, mely okok a felelősek az alvászavarért.

Az öngyógyítás legrosszabb módja, ha elkezdünk altatót szedni anélkül, hogy annak fajtáját, dózisát és szedési időtartamát nem orvos állapította meg. Az önkényes gyógyszerszedés sokat ronthat az állapoton, mert súlyosbíthatja is az alvászavart.

Léteznek olyan szelid gyogymodok is, melyek segíthetnek a szervezet működési mechanizmusainak regenerálásában, az elveszett lelki egyensúly helyreállításában. A kiváltó okok megszüntetése mellett, konkrét segítség igénybe vételével a lelki okok miatt kialakult alvászavar is sikerrel gyógyítható.

Forras : innen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése