2016. február 4., csütörtök

10 jel, amiből biztosan tudod, stressz gyötör



1. Hétvégi fejfájás

A hétvége elvileg a pihenésről szólna, de neked ekkor is a munkán jár az eszed, és nem tudsz rendesen aludni, sajog a fejed? Ez az egyik jele annak, hogy talán túlzásba vitted az idegeskedést a munkahelyeden. Mindenképp próbálj meg relaxálni, ha kell, utazzatok el valahova. Egy kirándulás vagy egy vidéki hétvégézés során könnyebben megfeledkezel a munkahelyi problémáktól is.

2. Fájdalmas görcsök

A túl nagy stressznek kitett nők kb. kétszer annyiszor éreznek valamiféle fájdalmas szorítást, görcsöt a testükben, mint azok, akik nyugodtabb környezetben tudnak dolgozni. Ez a stressz okozta hormonális változásoknak tudható be, így jobb, ha mielőbb teszel a szorongás ellen.

3. Sajgó állkapocs

Egész nap fáj az állkapcsod? Ez annak a jele lehet, hogy éjszaka csikorgatod a fogad, csak éppen nem veszed észre. A fogcsikorgatás egyik leggyakoribb kiváltó oka a stressz. Hogy ne kopjon el teljesen a fogad, érdemes fogorvoshoz fordulnod a problémáddal, hosszú távon pedig a stresszmentesítés lenne a hasznos, hogy a probléma ne térjen vissza megint.

4. Rémálmok

A nyugodt alvás elengedhetetlen kelléke, hogy ne feszülten feküdj le. Ha virágos rétek vagy tengerparton táncoló félmeztelen pasik helyett állandóan a vérben forgószemű főnököd és toronymagas papírhalom miatt ébredsz leizzadva, több mint valószínű, hogy az idegeid túl vannak terhelve. Mindenkinek legalább 7-8 óra pihentető alvásra lenne szüksége. Ha ezt nem tudod a stressz miatt megoldani, csak rontod a helyzetet, ráadásul az álmosság miatt teljesíteni sem tudsz úgy a munkahelyeden, ahogyan szeretnéd.

5. Fogínyvérzés

A stressz többek közt növeli a fog és íny körüli rendellenességek kockázatát is. A stresszhormon ugyanis könnyen okozhat gyulladást a szervezetedben, mely a szájüregedet sem kíméli. Erre még rátehetsz egy lapáttal, hogy még ebédelni sem állsz fel, hanem az íróasztalodnál étkezel. Ha mást nem, legalább fogat mosni menj ki, vagy dobj be egy rágót ebéd után, hogy csökkentsd a baktériumok elszaporodását a szádban.

6. Pattanások

Mint arról már szó esett, a stresszhormon gyulladást okozhat a szervezetedben, mely a bőrödön is kiütközhet pattanások formájában. Használj szalicilsavas vagy antibakteriális arctisztítót, majd kend be hidratálóval a bőröd, hogy ne száradjon ki. Ha a probléma nem múlik el pár hét alatt, keress fel egy bőrgyógyászt.

7. Édesszájúság

Folyamatosan édességet kívánsz, és hiába próbálsz ellenállni, nem bírsz nemet mondani a sütiszeletre? A stressz okozta feszültséget kell kompenzálnia a szervezetednek, ennek egyik módja az édes íz által felszabadított boldogsághormon- dömping. Ez viszont a 22-es csapdája, mert a pillanatnyi megkönnyebbülés után jön a bűntudat. Ha már rágcsa, akkor inkább pár szem dió, mandula vagy aszalt gyümölcs legyen a nasid.

8. Viszkető bőr

A pattanások mellett egyéb bőrproblémákat is okozhat a konstans stressz. Például bőrviszketést. A viszketés mögött pedig olyan rendellenességek húzódhatnak meg, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Mindenképp érdemes bőrgyógyászt felkeresned ezekkel a tünetekkel, hiszen amellett, hogy esztétikailag nem túl látványosak, elviselhetetlen viszketést is tudnak okozni, kaparással pedig csak ronthatsz a helyzeten.

9. Allergia

Ha eddig nem szenvedtél tőle, akkor a túlzott stressz miatt elképzelhető, hogy most nem úszod meg az allergiaszezont. Ha az allergia eddig sem volt számodra ismeretlen, akkor pedig számíthatsz rá, hogy a tünetek erőteljesebben fognak jelentkezni. Bár kétségtelen, hogy ma már rengetegféle készítmény kapható allergia ellen, de a stressz kiváltotta érzékenység ellen igazából te tudod felvenni a harcot relaxálással, jógával, meditációval. Bármivel, mely segít lenyugtatni, így az állandó orrfolyásnak és szemviszketésnek is búcsút mondhatsz, vagy legalábbis jóval kevésbé fognak gyötörni.

10. Hasfájás

Bár még pontosan nem tudni, mi az oka, de a folyamatos stressz és a hasfájás között is összefüggést állapítottak meg a kutatók. Itt is a „segíts magadon” elv tud hatékony lenni, tehát legyűrni a stresszt, mielőtt ő tesz tönkre téged, mivel a fájdalomcsillapítók folyamatos használata sem a legjobb megoldás. Ha így sem csillapodnak a tünetek, fordulj orvoshoz, mivel a fájdalom oka lehet ételallergia, laktóz intolerancia, irritábilis bél szindróma vagy éppen fekély.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése