2016. február 14., vasárnap

A húsvéti sonka titkai


Mindenkinek van saját trükkje, receptje a húsvéti sonka elkészítéséhez, egész kis szertartásokat végzünk annak érdekében, hogy minél ízletesebb, omlósabb legyen az a hús…


Az alapok

A sonkafőzésnek már Húsvétot megelőző nap neki kell állni, hiszen sokáig tart, és akkor lehet szépen szeletelni, ha már kihűlt, megdermedt.
A hagyományos parasztsonkát, főleg ha házi, főzés előtti éjszakán be kell áztatni, hogy veszítsen sósságából. Mindig hideg vízben tesszük fel főzni, lehetőleg fedő nélkül. Lassan főzzük, gyöngyözve, türelmesen, ne zubogjon a víz. Azt mondják, annyi órát kell főzni, ahány kilós a sonka. Na ez azért meg szokott dőlni, mert a kisebb, kötözött fajtát is van, hogy órákig kell rotyogtatni, mire finom puha lesz. A főzési idő sokkal inkább a pácolástól, az érlelés módjától függ, de persze természetesen a mérettől, súlytól is.
A főzési idő leteltével a főzőlében hagyjuk kihűlni a sonkánkat, majd hűtőbe tesszük, és amikor már hidegre dermedt, akkor szeleteljük.
A kötözött sonkáról a hálót a főzést követően, kihűlés után el kell távolítani, mert ha madzagostul teszed hűtőbe, utána már nagyon nehéz lesz szépen lefejteni róla.

Az íz

Sokan arra esküsznek, hogy semmiféle fűszer, zöldség, egyéb nem kell a főzőlébe, míg mások jó alaposan fűszereznek. Ha fűszerezel, íme néhány ötlet, kombináció.

Tehetsz bele vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot, babérlevelet. Ez egy elég jellemző fűszer-kombináció sonkához.
Fentieket tovább variálhatod szárított, hegyes erős paprikával is, amit durván beletörsz a főzőlébe. Sőt akár kettőt is, függően attól milyen csípős sonkát szeretnél.
Ha valami különlegesebbre vágysz, akkor dobjál bele rozmaringágat, borókabogyót, szegfűborsot.
A titok szerintünk: A sonka minősége és a főzési idő. Ez utóbbit nagyon el kell találni!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése