2016. február 4., csütörtök

A levendula


Kleopátra kedvence volt a csábító illatú levendulaA levendula - Lavandula angustifolia - történeteA levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel, több mint 2500 éve használjákgyógynövényként.


A Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk termesztett félcserje. Az illatos virágai értékesek. Elég csak megfogni a virágját és egész nap illatos lesz a kezünk.

Hatóanyagai - a fő hatóanyaga az illóolaj (1-3 %) és ennek komponensei, a linalilacetát (30-50 %), a linalool (25-40 %), a cineol (10 %), továbbá a terpineol, kámfor, geraniol, pinén, kariofillén, borneol és izoborneol.

Gyógytulajdonságai - aromatikum, nyugtató, idegerősítő, görcsoldó, epetermelést serkentő és-epehajtó, szélgörcsoldó, fertőzés elleni szer, balneologikum, helyi izgató és illatjavító szer.

Gyógyászati felhasználása:

1. Az illóolaja miatt oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadáIyozza a rothadási és az erjedési folyamatokat.

2. Idegerősítő, ezért alkotórésze az olyan teakeverékeknek, melyek még nem erős idegnyugtatók, hanem csak áthangolnak a pozitív működésre. Fokozni lehet a hatást, ha kombináljuk bazsalikommal, szurokfűvel és rozmaringgal.

3. Az aromaterápia gyöngyszeme, mert a belőle készült illóolajnak köszönhetően íródott meg az első aromaterápiás könyv. Egy francia vegyész, Gottefossze a laboratóriumban megégette a kezét, és mivel nem volt semmi más kéznél, a levendula illóolajába nyomta az ujját. Ez gyorsan begyógyította a kezét, és az eddig csak oldószernek használt illóolajakat hatástanilag is alkalmazni kezdte, és megírta az első aromaterápiás könyvet. A levendula illóolaja nyugtat, oldja a feszültséget és eloszlatja a pillanatnyi rosszullétet.

4. Külsoleg a virága forrázata az aromaterápiás gyógyfürdők alkotórésze.

5. Reumaelleni krémek alkotórésze, mert helyileg deriváns.

6. TEST-LÉLEK-SZELLEM szinten az energiája hűtő és úgy harmonizál, hogy oldja a görcsöket, vizelethajtó és szélhajtó.

7. Alkotórésze azoknak az aromaterápiás krémeknek, amelyeket a belső szervek gyulladására alkalmazhatunk, s 15 perces masszírozással tulajdonképpen injekciót adunk szúrás nélkül.
A tea elkészítése és adagolása - 1 kávéskanálnyi mennyiséget Ieforrázunk, 15 percig hagyjuk ázni és naponta 2-szer iszunk 2 dl-t étkezés után, csak az emésztési zavaroknál nem édesítve 20 perccel evés előtt.
Az illóolaját néha lehet belsőleg is alkalmazni, 1-2 cseppet 1 pohár vízben. 0,6-0,8 gramm már mély alvást okoz (= 53 csepp), de ezt nem szabad így alkalmazni. Inkább külsőleg alkalmazzuk az illóolajat.
Mellékhatás és mérgezés - az adagok betartásánál nem okoz semmiféle mellékhatást.

Ez a gyógynövény szépségápolásban is kitűnően használható.



Arcápolónak is beválik
A normál bőrűeknek az is elég, ha az arckrémükbe csepegtetnek némi levendulaolajat, hiszen ez még inkább elősegíti a sejtregenerálódást. A száraz bőrűeknek viszont már egy bőrradírra és egy tápláló pakolásra is szükségük lehet.
Tipp: keverj össze két evőkanál szárított levendulát egy doboz joghurttal, majd adj hozzá egy kevés zablisztet. A keveréket vidd fel a megtisztított arcra, 15 perc elteltével mosd le. Ha nem használod fel azonnal a maszkot, egy hétig akár hűtőben is tárolhatod.

Bőrregeneráló hatású
A levendulaolaj segíti a kisebb sebek, horzsolások és zúzódások gyógyulását, csökkenti a rovarcsípések okozta fájdalmat. A készítmény egy kevés langyos vízzel vegyítve megnyugtatja a gyulladt bőrt, a pikkelysömörös és az ekcémás tüneteket.

Cellulitiszkezelő
Mivel a levendula illóolaja erősen serkenti a bőr anyagcsere folyamatait, és remek pórusösszehúzó szer, ezért különösen jó narancsbőr ellen.
Tipp: keverj össze 3 csepp levendulaolajat 2 csepp citrom- és 2 csepp narancsolajjal, majd alaposan masszírozd be a keveréket a bőrödbe, és ne is mosd le. Hogy nagyobb felületre legyen elegendő, hígíthatod az elegyet semleges olajokkal, például jojobaolajjal.

Depresszióűző
Ha rossz a hangulatod, az a külsődre is kihat, így ha kicsit szomorúbbnak, rosszkedvűnek érzed magad, csak önts a párologtatóba vagy az illatmécsesbe pár csepp levendulaeszenciát, aztán várd a hatását.

Emésztést elősegítő
A levendulafőzet vagy -párlat nem csupán az idegeidet nyugtatja, hanem az emésztésedet is serkenti.
Tipp: ha túletted magad, akkor cseppents pár csepp levendulakivonatot az ujjadra, majd masszírozd be az ajkad és az orr közötti területet. Pár perc múlva máris jobban érzed magad.

Fürdőzők kedvence
Azt mondják, hogy aki a fürdővízbe levendulaolaj és egy kevés tej elegyét keveri, annak a bőre bársonyos lesz, sőt megszabadulhat az elhalt hámrétegtől is. És ez még nem minden. Egy levendulateával dúsított fürdő megnyugtat, kikapcsol, lazítja az izmokat, és még a reumatikus fájdalmakat is enyhíti.
Tipp: a leghatásosabb, ha a szárított vagy frissen szedett gyógynövényt egy pamutvászon zsákocskába csomagoljuk, és így dobjuk a kádba. Ez a kis párnácska később felhasználható borogatásként is.

Hidratál
Akinek kiszárad a bőre tusoláskor, az bátra kenje magát fürdés előtt levendulaolajos tápláló készítménnyel. Ezt az egyszerű bőrápoló szert bárki házilag is elkészítheti.
Tipp: 1 maroknyi friss vagy szárított virágot tegyünk zárható üvegbe, és öntsünk rá negyed liter olívaolajat. 3-4 napon keresztül tartsuk meleg, napos helyen, hogy összeérjen, majd szűrjük le. Tároljuk hűvös, sötét helyen. Zuhanyozás előtt dörzsöljük a bőrünkbe, majd ha felszívódott, mossuk le.

Illatosít
Aki kedveli a levendulaillatot, az ne érje be egyszerű potpourrival, inkább dúsítsa testápolóját is pár csepp illóolajjal. A bőrre kenve a levendula illatát hosszabban érzed. A lila virágból készített parfümöknek pedig bizonyítottan hangulatjavító hatása is ismert, kellemes illatuk mellett.

Kézápoló
Néhány csepp levendulaolaj puhává és simává varázsolja a kéz bőrét.
Tipp: a téli hidegben vagy erősen igénybe vett bőr esetén keverjünk egy kis sót is az olajhoz. Az elegyet dörzsöljük be finoman a bőrünkbe, majd mossunk kezet tiszta szappannal és meleg vízzel. Ez a keverék bőrkeményedések ellen is kiválóan használható.

Leégést enyhít
Forralt és lehűtött vízbe tett pár csepp levendulaolaj vagy egy langyos levendulafőzetes borogatás gyorsan megnyugtatja és regenerálja a leégett bőrt.

Mitesszerirtó
Aki hetente legalább háromszor átmossa az arcát egy levendulafőzettel, annak jóval kevesebb mitesszere lesz. A gyógynövényfőzet ugyanis erős gyulladásgátló és antibakteriális hatással bír, így hatékonyan szabadítja meg a bőrt a beleragadt szennyeződéstől. Ezenfelül segít a bőr faggyútermelődésének szabályozásában.

Nyugtató hatású
Magas illóolaj-tartalma révén a levendula rendkívül nagy gyógyhatással rendelkező növény. Az idegfeszültség és a vegetatív idegrendszer zavarai esetén alkalmazott terápia során a levendulát fürdőhöz használják. Kiválóan alkalmas még a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére, a fáradtság csökkentésére.

Ragyogóvá tesz
Aki úgy gondolja, hogy frizurája nem csillogó eléggé, az bátran használjon levendulás főzetet minden hajmosáskor.
Tipp: az utolsó öblítővízbe keverj bele egy liter erős gyógynövényteát. Ha barna a hajad, adhatsz mellé egy kiskanál ecetet is. Szőkéknek pár csepp citromlé ajánlott.

Szemápoló
A levendulakivonat frissíti a fáradt, karikás, bedagadt szemeket.
Tipp: egy kamillatea-filtert dobjunk forró vízbe, hagyjuk a teát kissé kihűlni, majd tegyünk hozzá 12 csepp levendulaolajat, és keverjük el alaposan. Nyomkodjuk ki a filtert, és néhány percre helyezzük a szemünkre.

Vágyfokozó
Kevesen tudják, de a levendulaolajnak vágykeltő hatása is van. Az illatos gyógynövény serkenti a véráramlást, így felébreszti és stimulálja érzékeinket.
Tipp: ha kényeztetni szeretnéd kedvesedet, langyosíts meg kevéske mandulaolajat, majd cseppents bele 10 csepp aromát. A még meleg eszenciával dörzsöld át párod sajgó testrészeit. A siker garantált!

Zsírosságot enyhít
A levendulaolaj nemcsak az olajos arcbőr hatásos ellenszere lehet, sikeresen alkalmazható a szeborreás, zsírosodó fejbőr ápolásakor is.
Tipp: egy edényben forralj vizet, adj hozzá 25 csepp gyógynövény-kivonatot. Majd egy törülközővel a fejeden hajolj a gőz fölé. Az inhalálás befejeztével mosd meg az arcod hideg vízzel, hogy a kitágult és kitisztult pórusok ismét bezáruljanak.

Levendulás üveg


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése