2015. június 23., kedd

„Híres” cukrászkészítmények



Ha időutazók lehetnénk, biztos bekukkantanánk az egykori, közismert Pilvax kávéházba, hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogy anno milyen sütiket fogyasztottak híres eleink, az 1800-as évek közepe táján, amikor ez a kávéház volt a politikusok, írók, költők törzshelye. Egy kis kutakodással azonban időgép híján is kinyomozhatjuk az akkori módit. Annyian megörökítették írásaikban a Pilvaxot, hogy egészen pontosan tudjuk, hogy a finom kávék mellé leginkább foszlós házi kalácsot és kuglófot kínáltak, illetve nagyon kedvelt volt az úgynevezett „deákkenyér” is, ez a különféle olajos magvakkal készült mézes sütemény, amely leginkább a napjainkban is kedvelt püspökkenyérrel tart rokonságot.
A mai Magyarország legnépszerűbb süteményei a pogácsa, az almás pite, a különféle csokis és meggyes sütik, amelyeket minden család egy kicsit másként készít, ezért szinte megszámlálhatatlan variáció él belőlük országszerte.
Igen ám, de mik az igaz magyar süti találmányok, amiket azzal a tudattal fogyaszthatunk, hogy mi ajándékoztuk őket az emberiségnek?
2011-ben a hvg.hu-n Szántó András tollából megjelent cikkből értesülhettünk arról, hogy a Dobos torta mellett további hét magyar sütemény hungaricummá nyilvánítását kezdeményezte a Cukrász Ipartestület. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy kevés olyan van közöttük, amely kizárólag és tisztán magyar gyökerekkel rendelkezik…
Vegyük sorra hát mi is mind a hetet!

1. Pozsonyi kifli
Ezt a dióval vagy mákkal töltött, kicsi és C betűre emlékeztető „minibejglit” legfinomabb formájában Wendler Gusztáv sütötte Pozsonyban a tizenkilencedik század végén.


2. Rigó Jancsi
Egy gazdag hölgy és egy virtuóz cigányprímás romantikus szerelmi története ihlette meg azt a Wikus nevű pesti cukrászmestert, aki 1896-ban megalkotta az első Rigó Jancsit. A piskótából, a krémből és a bevonómasszából sem spórolta ki a csokoládét…



3. Mignon
A sütemény története persze Franciaországban gyökerezik, de az első hasonló aprósüteményt Kugler Henrik készítette Pesten. Az ő üzemét vette át a híres Gerbeaud, aki már „minyon” néven emlegette csodálatos művét.


4. Grillázs
Ezt az égetett cukorból készült, dióval meghintett finomságot a Kugler-féle cukrászkönyvben találjuk meg először írásban. A recept neve: mandolás grillage.


5. Indiáner
Az írott emlékek szerint a magyar mágnás, gróf Pálffy Ferdinánd egy indián származású művész leszerződtetése felett érzett örömében utasította szakácsát, hogy találjon ki egy olyan süteményt, amely művész bőrszínére emlékeztet.


6. Rákóczi túrós
A közhiedelemmel szemben sosem volt II. Rákóczi Ferenc kedvenc süteménye…
A 20. században élt Rákóczi János cukrászmester, aki eme alkotásával Európa-szerte négy aranyérmet is nyert.


7. Somlói galuska
A végére maradt ez az igazi, ízig-vérig magyar alkotás, aminek semmiféle külhonban gyökerező elődje sincs! A Gundel étterem híre főpincére Gollerits Károly az 1950-es évek végén alkotta meg a legendás Somlói galuskát, melyet a fóti Somlyóról nevezett el.




Forras : innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése