2015. június 3., szerda

A bio kávé története



Többféle legenda is kapcsolódik a bio kávé élvezetének felfedezéséhez. Az egyik leggyakrabban emlegetett történet szerint Kr. előtt 300-ban egy Káldi nevű etióp kecskepásztor felfigyelt rá, hogy ha állatai egy bizonyos piros bogyóból esznek, sokkal élénkebben legelésznek. Ez akkor még garantáltan megfelelt a bio kávé minden szabályának. Beszélt erről a közelben élő szerzeteseknek, akik véletlenül rájöttek arra, hogy érdemes megpörkölni a fura bogyókat és italt készíteni belőlük.



Egy másik népszerű verzió szerint az i.sz. I. században élt Rhazes nevű arab orvos gyógyszerként használta a kávé növényből készült főzetet. Ebben az időszakban is biztosak lehetünk benne, hogy az általa kínált ital bio kávénak minősült volna és megfelelt volna minden szabályzásnak a bio tekintetében. A források szerint Avicenna korának (i.sz. 1000 körül) egyik legnagyobbra tartott gondolkodója szintén gyógyszer gyanánt használta és saját maga is fogyasztotta az akkori bio kávét. Kifejezett élénkítő hatása miatt először a 15. században Jemenben használták a kávét szufi szerzetesek. Ettől az időponttól kezdett elterjedni és ismertté válni. A 16. századtól már Szíria és Egyiptom lakói is bio kávé fogyasztókká váltak. Napjainkra pedig az egész világon elterjedt és közkedvelt frissítő ital illetve desszert. Az elmúlt években pedig kifejezetten reneszánszát éli, nemcsak környezettudatos fogyasztók, hanem az átlag emberek körében is a bio kávé....


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése