2015. június 21., vasárnap

33 magyar étel, amely meghódíthatja a világot


Gulyás



Mi ez: A gulyás nagyon népszerű magyar leves. Nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket, egy kevés paprikát és csípőset tartalmaz.

Miért olyan nagyszerű: Eredetileg marhapásztorok készítették, a gulyás egyszerűen remek étel: szívélyes, otthonos és forró.

Halászlé



Mi ez: Hagyományos magyar halászlé, ami paprikával ízesített halléből és vastag folyami halszeletekből áll.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy meglehetősen egyszerűnek tűnik, nagyon finom. A halászlevet hagyományosan a szabadban készítik, frissen fogott halból.

Hurka-kolbász



Mi ez: A hurkát is és a kolbászt is különböző húsokból különböző ízesítéssel készítik, a különbség abban rejlik, hogy a hurkát általában főzik, a kolbászt pedig füstölik.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy mindkettőt lehet önmagában vagy egy kiflivel és paprikával enni, a hurka és a kolbász rengeteg magyar ételben megtalálható alapanyag, ami az ételeket még sokoldalúbbá varázsolja.

Kakaóscsiga



Mi ez: Spirál alakban feltekert csokival töltött péksütemény reggelire.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mint egy fahéjas tekercs, csak csokival. És jobb.

Kifli



Mi ez: Egy félhold alakú kenyér, amit egyszerűen vajjal esznek vagy félbevágnak és sajtot, húst tesznek bele szendvicsnek.

Miért olyan nagyszerű: Annak ellenére, hogy a croissant-ra emlékeztet, a kiflit hagyományos élesztős tésztából gyúrják, ezért sokkal tartalmasabb finomság.

Körözött



Mi ez: Gyorsan elkészíthető túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.
Miért olyan nagyszerű: Olyan mint a hummus, csak magyar.

Kürtős kalács




Mi ez: Az erdélyi édesség spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek.

Miért olyan nagyszerű: Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják. A kürtőskalács egy meleg, friss, édes finomság. Ez az egyetlen olyan lefelé vezető spirál, aminek sohasem szeretnél a végére érni!

Lángos


Mi ez: Egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.

Miért olyan nagyszerű: Lemaradtál arról a részről ahol azt írtam, hogy ez egy sült tészta?!

Lecsó


Mi ez: A paprikás lecsó hagymából, paradicsomból, paprikából áll, de van aki tesz még bele kolbászt és tojást is.

Miért olyan nagyszerű: Tápláló és egészséges étel a többi magyar étellel összehasonlítva; a lecsót amilyen könnyű elkészíteni, olyan gazdag ízekben.

Madártej


Mi ez: Habár a madarak valójában tényleg tudnak tejet adni (komolyan), a madártejet nem a szárnyas barátainkból készítik. Ez egy desszert vaníliás tejsodón úszó puha tojáshab.

Miért olyan nagyszerű: A tojáshab textúrája az édes, krémes tejsodóval kombinálva, finoman fogalmazva, maga a mennyország. 

Meggyleves


Mi ez: Egy hideg, édes leves amit meggyből, tejszínből és cukorból készítenek.

Miért olyan nagyszerű: Bár elsőre desszertként ennéd, a meggyleves nagyszerű fogás önmagában is: friss, fanyar, krémes, remek alternatívája a hagyományos leveseknek!

Nokedli


Mi ez: Kis tömzsi nudlik, amit általában köretként tálalnak, például pörkölttel vagy húsételekkel.

Miért olyan nagyszerű: A vastag, sűrű, isteni tészta állaga a rizzsel szemben… Egyszerűen zseniális.

Rántott sajt


Mi ez: Rántott sajt.
Miért olyan nagyszerű: RÁNTOTT. SAJT.

Palacsinta


Mi ez: A francia palacsinta magyar verziója. Több népszerű típus van, többek között a Hortobágyi húsos palacsinta, ami pörköltként elkészített darált hússal töltenek meg, a tetején paprikás-tejfölös öntet van; valamint a Gundel, amit őrölt dióval, mazsolával és rummal töltenek, a tetejére olvasztott étcsokoládét öntenek. Igen!

Miért olyan nagyszerű: Kissé vékonyabb mint a francia párja; a palacsintát kevésbé lehet eltépni, amikor gazdag töltelék van benne (lásd feljebb). Minél többet eszel, annál jobban szereted!

Töltött paprika


Mi ez: Egész paprikák rizzsel, hússal, zöldségekkel töltve és megsütve.

Miért olyan nagyszerű: A kibelezett paprikák meglepően szilárd alapot adnak az ínycsiklandozó tölteléknek. Ráadásul ki ne szeretné az étel minden egyes részét megenni? Ne pazaroljunk…

Paprikás csirke


Mi ez: Talán Magyarország egyik legismertebb (köszönhetően a When Harry Met Sally című filmnek), a paprikás csirke egy krémes, fűszeres étel, amit meglepő módon gyakran tejföllel esznek.

Miért olyan nagyszerű: Egy forró, pikáns, húsos finomság, amit általában nokedlivel (gombóccal) tálalnak 

Pogácsa


Mi ez: Egy falatnyi tészta, gyakran sajttal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Gyakran ez az egyik legelső dolog, amit összejöveteleken felszolgálnak; a pogácsa finom, egyszerű harapnivaló, amiből lehetetlen csak egyet enni.

Pörkölt


Mi ez: A pörkölt húsból (gyakran marhából vagy zúzából készítik), paradicsomból, paprikából és hagymából készül, a magyar „nudlival”, azaz a nokedlivel tálalják.

Miért olyan nagyszerű: A pörköltet gyakran a szabadban, bográcsban főzik. (A bogrács egy hagyományos és nehéz magyar fém bödön.) A szabadban főtt pörkölt egy finom kenyérrel, némi borral a remek társaság alapja.

Rakott krumpli


Mi ez: Egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel.

Miért olyan nagyszerű: Olyan mintha a vacsora és a reggeli legfinomabb falatkái egybekelnének, és gyönyörű ragugyerekeik születnének.

Rétes


Mi ez: Egy tésztaféle, amibe a lehető legtöbb tölteléket teszik (például almát, cseresznyét vagy mákot), a tetejére porcukrot szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Itt nem lehet fukarkodni a töltelékkel. Egy vastag szelet rétes, egy csésze magyar kávé és délutánig jól is leszel.

Somlói galuska


Mi ez: Egy három különböző piskótából álló desszert (sima, diós, csokis), mazsolával és dióval, megbolondítva egy kis étcsokoládé öntettel, a tetején tejszínhabbal.

Miért olyan nagyszerű: Nagyon csokis, nagyon sütis.

Szaloncukor


Mi ez: Egy csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Miért olyan nagyszerű: A szaloncukrot gyakran a karácsonyfára akasztják. Hagy ismételjem meg: Cukorka. Fákon. Az álmok mégis valóra válnak!

Szilvásgombóc



Mi ez: Gombócok szilvával töltve, zsemlemorzsába forgatva, a tetejükön porcukorral.
Miért olyan nagyszerű: A szilvás gombóc gombóc részét krumpliból készítik, innen ered a vastag, gnocchi-szerű állag.

Tokaji Aszú



Mi ez: Édes desszertbor Magyarország híres borvidékéről, Tokajról (ami egyben a Világörökség része is).

Miért olyan nagyszerű: Habár ez csak egy a sok bor közül, amelyeket Tokaj ad nekünk, az Aszú egyedülálló, az Aszúesszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.

Töltött káposzta



Mi ez: Nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, megfőzve, tejföllel leöntve.

Miért olyan nagyszerű: Ez egy hagyományos, ízletes magyar étel. Ráadásul a káposztát gyakran savanyítják, ami még emlékezetesebb ízt kölcsönöz az ételnek.

Túrógombóc



Mi ez: Édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.

Miért olyan nagyszerű: A túrógombóc hihetetlenül laktató, ami önálló vacsoraként is megállja a helyét.

Túrórudi



Mi ez: Egy étcsokoládé rúd édes túróval töltve, már különböző ízekben vagy lekváros töltelékkel is kapható.

Miért olyan nagyszerű: A legnépszerűbb túró rudi a magyar Pöttyös, amit imádnivaló papírba csomagolnak.

Túrós csusza



Mi ez: Lapos, széles tészta magyar túróval összekeverve, amelyre gyakran sült szalonnát szórnak.

Miért olyan nagyszerű: Szereted a tésztákat? Szereted a túrót? Nos, ez kell neked. Ha húsevő vagy, a szalonna a finom ráadás.

Dobos torta



Mi ez: Egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.

Miért olyan nagyszerű: A magyar Dobos C. Józsefről elnevezett torta egy valódi hagyományos sütemény, amely hihetetlen népszerűségnek örvend hazájában.

Beigli



Mi ez: Egy spirál alakú tekercs, amit édes dióval vagy mákkal töltenek meg.

Miért olyan nagyszerű: Hagyományosan karácsonykor készítik, a bejgli egy tökéletes hangulatteremtő finomság, amit jó megosztani a barátokkal és a családdal.

Flódni



Mi ez: Magyar-zsidó sütemény, hagyományosan 4 rétegből áll: dió, alma, mák, lekvár.

Miért olyan nagyszerű: Miért választanál csak egy tölteléket, amikor itt mindent megkapsz egyben?

Gesztenyepüré



Mi ez: Gesztenyepüré, cukor és rum, gyakran tejszínhabbal a tetején.

Miért olyan nagyszerű: Ez az édes, krémes desszert bizonyítja, hogy a gesztenye többre hivatott, mint a sütés.

Paprika



Mi ez: A magyar pirospaprika porrá őrölve vagy paprikakrémmé, Piros Arannyá sűrítve.

Miért olyan nagyszerű: Minden ételt jobbá varázsol. A legeslegjobb fűszer. Le a kalappal!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése