2019. június 2., vasárnap

Így szórakozott egy pesti playboy az 1930-as évekbenVajon hova jártak bulizni a gazdagok az 1930-as évek Budapestjén, és milyen lányok szórakoztatták őket?

Bepillantottunk a tucatjával gyártott táncosnők világába, és boával pózoltunk Az ismeretlen görl - Huncutságok a pesti éjszakában című tárlaton.


Az 1930-as években a külföldi újságok Budapest éjszakai életét Londonhoz, Párizshoz és New Yorkhoz hasonlították. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum időszaki kiállítása e korszak névtelen művészeinek és neves vendégeinek állít emléket.

Az ambíciózus fiatal lányok visszatérő mondata manapság, hogy „a médiában szeretnék elhelyezkedni”. Így volt ez a két világháború között is.

Akkor tévé híján a főként alacsony sorból érkező lányok színpadi karriert szerettek volna befutni. Igazi sztárrá válni azonban akkor sem volt könnyű, így a legtöbb lány a varieté vagy mulató műsorokban kötött ki. Ők voltak a "görlök", vagy ahogyan a pestiek becézték őket, a "görlicék".


Hogyan lehetek görl?

Légy fiatal (14-18 éves) és szép!
Legyen legalább egy drága (vagy annak látszó) ruhád!
Tűnj ki valahogy a többi fiatal, szép, és drágának látszó ruhás lány közül!
Légy céltudatos!
Légy mindenre elszánt! (Ebben segít a szegénység)
Legyen egy ismerősöd! (szerezz protektort, lehetőleg újságírót)

Az interaktív tárlaton a múzeum két terme idézi fel Budapest hajdani luxusmulatóit: az Arizonát és a Moulin Rouge-t. A kiállításon megismerhettük a minden hájjal megkent vállalkozókat, akik ezeket a mulatókat üzemeltették, és megtudhattuk azt is, milyen szálak fűzték a kormányzó Horthy-családot a hírhedt pesti félvilághoz.Hogy milyen hatalmas társadalmi különbség voltak a luxusmulatók tulajdonosai, vendégei és az őket szórakoztató görlök között, arra az alábbi számok mutatnak rá:

Az Arizóna mulatót 400 ezer pengőért vette meg az akkori tulajdonosa.
Az angol herceg egy este 400 pengőt hagyott ott a mulatóban.
Egy görl 1 pengő fizetést kapott egy estére.

A táncparkett és színpad mellett a szeparé, és az öltözők is felépültek. A boákat, sétapálcák és egyéb kiegészítők révén pedig belebújhattunk nemcsak a vendégek, de a revüsztárok és a kartáncosok bőrébe is.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése