2019. június 2., vasárnap

5 királyi rejtély, ami máig felderítetlen



A királyi körökben kitört botrányokat régen igen gyorsan és hatékonyan tusolták el. Egy-egy eseményt azonban olyan alaposan ellepleztek, hogy a mai történészeknek sem sikerült kibogozniuk e rejtélyeket. Íme 5 királyi rejtély, ami a mai napig felderítetlen.

Hercegek a Towerben


Két fiú csontvázára akadtak a londoni Towerben 1674-ben. A történészek szerint a maradványok valószínűleg az angol V. Edwardé, és fivérévé, Richard yorki hercegé lehettek. Edward mindössze két hónapot töltött a trónon, amikor öccsével együtt nagybátyja, III. Richard bebörtönöztette őket.

A hercegek rejtélyes módon tűntek el, senki sem tudta pontosan, mi történt velük. Lehet, hogy meggyilkolták őket, bár Edward beteg volt, amíg a Toweben raboskodott, így betegségben is elhunyhatott, fivérét pedig külföldre is csempészhették.

Gyilkosság a robbanás alatt



1667-ben Párizs rendőrfőnöke felfedezte, hogy a boszorkányság mindennapossá vált a városban. Az udvaroncok ördögimádattal, áldozatokkal, mérgekkel és szerelmi bájitalokkal foglalkoztak. XIV. Lajos szeretőjéről, Athénaïs de Montespanról is elterjedt, hogy felkeresett egy boszorkányt, hogy feketemágiát alkalmazzon a király elcsábítására.

Az ügy kirobbanása után 36 embert letartóztattak, Lajos pedig véget vetett az Athénaisszal folytatott viszonynak. Mivel azonban el akarta kerülni a botrányt, lezáratta a rendőrségi vizsgálatot, és az összes bizonyítékot megsemmisíttette.

Egy komornyik rejtélyes halála


1810-ben a palota tisztviselői azt a jelentések tették közzé, hogy merényletet kíséreltek meg III. György fia, Cumberland hercege ellen. Herceg beszámolója szerint május 31-én éjjel rátámadt komornyikja, Joseph Sellis, aki súlyosan megsebesítette. A hercegnek azonban sikerült bemenekülnie egy szobába. A támadás után Sellist saját szobájában holtan találták elvágott torokkal.

A vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy Sellis öngyilkos lett, noha ennek jó néhány dolog ellentmond. A komornyik nyakán ejtett seb túl mély volt ahhoz, hogy saját kezűleg ejthette volna. Másrészt a vágás jobbkezes személytől származott, Sellis viszont balkezes volt. Sokan úgy vélik, hogy maga a herceg ölte meg a komornyikot, ám az ő sérülései is olyan súlyosak voltak, hogy ez csaknem lehetetlen. Az igazságra a mai napig nem derült fény.

Arzén Szent Ilona szigetén


Napóleon fogolyként halt meg az Afrika nyugati partjainál fekvő Szent Ilona szigetén. A halotti bizonyítvány szerint rákban hunyt el, ám a holttestet vizsgáló két orvos nem értett egyet a halál okával kapcsolatban.

1950-ben dr. Forsuhvud svéd fogorvos kijelentette, hogy Napóleont megmérgezték. Fogsága alatt a francia császár hajtincseket küldött tisztelőinek. Az utólag megvizsgált hajszálak pedig magas arzéntartalmat mutattak. Az orvos teóriája szerint Napóleont Charles-Tristan de Montholon gróf mérgezhette, aki szintén a szigeten állomásozott. A gróf ugyanis nagy összegű pénzt lopott a francia hadseregtől, és bűnvádi eljárás esetén bukással és börtönbüntetéssel kellett volna szembenéznie, s talán bocsánatot nyert azért cserébe, hogy megmérgezte a volt uralkodót.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése