2016. június 4., szombat

Somlói galuska története


A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye és „Magyarország kedvenc süteménye”.




Piskótatésztából készül csokoládéöntettel és tejszínhab díszítéssel. Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Gollerits 16 évig volt a Gundel étterem vezető főpincére, a megvalósítás azonban Szőcs József Béla cukrászmester érdeme volt, aki a Gerbeaud cukrászdában töltött tanulóévek után került a Gundelbe. Az új desszerttel, az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt a közeli Kisalag városrészben, ahol később a saját cukrászdája is működött.

Receptje

A somlói galuskának számos receptje, változata létezik, csak a tésztájához felhasználhatnak piskótatésztát, frissen sütöttet vagy készen kaphatót, babapiskótát, de még muffint is. Az eredeti receptleírás háromféle piskótát ír elő: sima, kakaós és diós piskótát. Ezért az alább leírt recept a somlói galuska egyik alapváltozatát ismerteti. A hozzávalók 10–12 adagra szólnak, mert eléggé munkaigényes az édesség elkészítése, ezért ennél kisebb mennyiséget nem érdemes készíteni.

Hozzávalók

A piskótákhoz (egyenként):

6 db tyúktojás
175 g kristálycukor
175 g liszt
1/2 citrom reszelt héja
só, vaj

Az alapöntethez:

200 g kristálycukor
2,5 dl víz
1 dl rum
1/4 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
A vaníliakrémhez:
0,5 l tej
4 db tojás sárgája
40 g liszt
15 g zselatin

A töltelékhez:

100 g dióbél
50 g baracklekvár
1 kk kakaó
80 g mazsola
A csokoládéöntethez:
150 g étcsokoládé
250 g cukor
1,5 dl víz
1 dl rum

Továbbá:

4 dl tejszínből hab

Elkészítése

Háromféle piskótát készítünk: simát, diósat és csokoládésat. A piskóták készítéséhez a tojások sárgáját-fehérjét különválasztjuk, a tojásfehérjéből – pici sóval (ettől keményebb lesz) – kemény habot verünk, majd a sárgáját is habosra keverjük a cukorral. A liszthez hozzákeverjük a reszelt citromhéjat (a diós laphoz a darált diót, a csokoládéshoz a kakaót), és váltakozva, óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a tojássárgáját. A piskótatésztákat kivajazott vagy sütőpapírral bélelt sütőlapon vagy tortaformában kb. 1 cm vastagságúra sütjük.

Az alapöntethez szükséges hozzávalókat összekeverjük, összeforraljuk, majd lehűtjük. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, a vízzel és a rummal forrásig hevítjük, és ezt is lehűtjük. A töltelékhez szükséges diót megdaráljuk, a mazsolát beáztatjuk.

Tálra helyezzük az egyik piskótalapot, meglocsoljuk az alapöntet harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, majd megszórjuk mazsolával és dióval. Ráhelyezzük a második piskótalapot, és ugyanúgy járunk el vele. A harmadik lapot is meglocsoljuk öntettel, és megkenjük a baracklekvárral. A tetejére kakaót szórunk, és az egészet néhány órára (például egy éjszakára) hűtőszekrénybe tesszük.


Tálaláskor az elkészített rétegekből kanállal „galuskákat” szaggatunk, tálkára halmozzuk, majd csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

Érdekesség

Racsits Erhart, budapesti mestercukrász 2004-ben mintegy 420 kg-os somlói galuskát készített, 3 méter átmérőjű tálra.
A hatalmas – négyezer adagos – édesség piskótájához 700 darab tojást, 15 kg cukrot, 30 kg lisztet, 3 kg cukrászati pasztát, 0,5 kg sütőport és 36 liter vizet használtak fel.
A töltelékhez 65 kg cukorra, 8 kg kakaóra, 14 kg margarinra, 30 kg krémporra, 7 kg tejporra, 100 liter tejszínre, 10 kg mazsolára, 10 liter rumra, 10 kg cukrozott narancshéjra, 10 kg dióra és 46,6 liter vízre volt szükség.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése