2016. június 8., szerda

Chanel története a kezdetektől a végig


Legendás név és stílus született, aminek a történetét olvashatjuk az alábbiakban.



Coco Chanel 1883. augusztus 19-én született Saumurban, Gabrielle Bonheur Chasnel néven. Igen, Chasnel, a híres divatmárka egy kis elírás. Coco születésekor az anyakönyvvezető kifelejtette az s betűt, amit Coco sosem javíttatott ki. Igaza lett.


Születési nevén Gabrielle Bonheur Chasnel, árvaházi évek után nagynénjei neveltek. Az 1900-as évek elején indult Franciaország vidéki kávéházaiból, sanzonénekesnőként boldogította a férfiakat Vichy-ben, jó lehetett, mert a férfiak tartották őt évekig. Egyik támogatóját rávette arra, hogy segítségével megnyithassa első divatüzletét, kalap boltját 1908-ban.

Később pulóvereket, szoknyákat és kiegészítőket is készítettek.  Barátjai segítségével 1914-ben megnyitotta első párizsi butikját. 1916-ban divatszalont nyitott Biarritz-ban, amely 1920-ban Párizsba a Rue Cambon-ra, a Chanel divatház mai helyére költözött.

“elegancia feltétele az akadálytalan mozgás lehetősége.”, ugye milyen egyszerű?

Coco Chanel a jelenben élt, ruháit a modern és a dolgozó nők számára készítette. Ez persze csak most látszik kézenfekvőnek. Az első világháború után forradalminak számított, hogy a kényelmetlen, merev, fűzős viselet helyett egyszerű és praktikus ruhadarabokat kínált a hivatali munkába állt nőknek. Elsőként dolgozott a konfekcióiparnak a párizsi haute couture tervezői közül.

Chanel zseniális üzletasszonnyá is vált. A bevételeinek java részét a tömegeknek is elérhető, megfizethető kozmetikai termékekből és kiegészítőkből produkálta, míg haute couture darabok forgalom néhány százalékát jelentették csak.

A Chanel-kosztüm, fekete ruha és a női nadrág

Nevéhez fűződik a Chanel-kosztüm megalkotása, amely tweed szövetből készült és aranygombos, doboz formájú kabátjához egyenes szabású szoknyája járt. A klasszikus formát, a divatház vezető tervezője, Karl Lagerfeld álmodta újra a 80-as években. A ma oly’ divatos bizsuk viselési ugyancsak Chanel kisasszony érdeme. A hagyományos Chanel-kosztüm elmaradhatatlan kiegészítői voltak az aranygombok, és a kosztümhöz viselhető aranyláncok, gyöngyök. A tökéletes kép része a steppelt, lánc-fülű, vállon hordható kézitáska, és a középmagas sarkú cipő sötétkék, fekete vagy drapp orrbetéttel.

Chanel ötlete nyomán született meg a mára minden magára valamit adó nő gardróbjában megtalálható „little black dress”, azaz a “kis fekete ruha”, amely minden alkalomra tökéletes eleganciát kölcsönöz viselőjének. A fehér és a fekete kontrasztjával mindig fel lehet kelteni a figyelmet. Coco hozta divatba az ingruhát, az estélyi stólát és a rövid női frizurát is, ő vágatta le először a modelljei haját (a sajátja után). A praktikumot ötvözte a stílussal zseniálisan a megjelenés minden területén.

Coco Chanel kardigánt és pulóvert is a nőkre adta, boldogan követték őt a kényelmes élet útján. A divattervezőnő az addig alsóruházat céljára használt jersey anyagot felsőruházati textilként kezdte használni. Az egyik legmerészebb húzása pedig az volt, hogy a női nadrág addig nem létező fogalmát bevezette a köztudatba. Emancipáció a köbön, oh! Köszönjük, de túlzásba ne vigyük!

Marilyn Monroe öltözete egy illat csupán éjjel!?


No5

A Chanel No. 5 parfüm – amelyet Marilyn Monroe elhíresült kijelentése szerint egyedüli öltözetként visel magán éjszakánként – alapozta meg Coco Chanel gazdagságát. Az illatot a ’20-as évek elején dobta piacra, nevében Coco kedvenc számával. A kölni a divattervezőnő ruhakollekcióihoz illő egyszerű csomagolást kapott. Később újabb parfümöket is forgalomba hoztak nevével, valamennyit szám jelölt, kivéve az 1977-ben megjelent Cristalle-t.

A Chanel No. parfüm arcai olyan hírességek voltak, mint Vanessa Paradis, Nicole Kidman és Kate Moss. Utóbbi 2001 óta birtokolta a ‘Chanel Mademoiselle’ megtisztelő címet, melyet előtte tíz évig Johnny Depp gyönyörű felesége viselt. Vanessa Paradis egyébként úgy jutott a több százezer dollár értékű szerződéshez, hogy egyszerűen megjelent egy Chanel divatbemutatón, ahol aztán jól fel is kérték a munkára. A Chanel aztán drogbotrányai miatt nemrég megvált a XXI. század Twiggy-jétől, és a szépséges Keira Knightley-t kérte fel egy hárommillió dolláros reklámajánlattal. A ‘Büszkeség és balítélet’ filmadaptációjának fiatal színésznőjét három évre szerződtetné a kozmetikumokat gyártó cég.

Szerelmei

Coco Chanel 1938-ban fáradtságra hivatkozva bezárta boltját és visszavonult. Párizs német megszállása után üzletmenete megszakadt. A II. világháborúban ápolónőként szolgált, majd 1945-ben – egy náci tiszttel folytatott szerelmi kapcsolata miatt Svájcba emigrált. 1954-ben tért vissza Franciaországba és a közéletbe újra. Egy új kosztümtervet mutatott be, gallér nélküli, szegéllyel díszített, kötött kosztümkabátot térdig érő szűk szoknyával.

Soha nem ment férjhez, de olyan híres és gazdag barátai voltak, mint Etienne Balsan gyáros, Arthur “Boy” Capel angol lovaspólós, Dmitrij orosz nagyherceg és a westminsteri herceg. Szeretői értékes ajándékokkal halmozták el, de Coco ettől sem hatódott meg: a műtárgyakat lemásolta és jó pénzért eladta őket. Az öntudatos nő, a párizsi társasági és művészeti élet ismert alakja a westminsteri herceg házassági ajánlatát is elutasította, mondván: hercegné sok van, de Coco Chanel csak egy.


A divattervezőnő ügyfelei közt tudhatta Grace Kelly-t, a filmsztárt, monacói hercegnét, Fabiola belga királynét, Marlene Dietrich-et, a Kék Angyalt, a Casablanca Ingrid Bergman-ját, az összes Rotschild-ot és a Rockefellerek többségét. A Time magazinnak a száz legnagyobb hatású személyiségét összegző százas listájára egyetlenként került fel a divat világából.

Még élt, amikor 1969-ben egy musical-t mutattak be a Broadway-n Coco életéről, a címszerepben Katharine Hepburn-nel.


Munkatársai – többségükben nők – ‘kisasszonynak’ szólították, lesték minden parancsát és elnézték minden hóbortját, pedig volt belőlük jó pár. Többek közt 35 évig bérelte a párizsi Ritz Szálló egyik lakosztályát annak ellenére, hogy üzletétől csak néhány utcára volt a lakása.

1971 január 10-én halt meg Ritz hotelbeli lakosztályában, magányosan és megkeseredetten.

Nemrég kezdték vetíteni a mozik Coco-t. A külföldön sikeresen már korábban bemutatott Coco avant Chanel című mozi, amelyet a kritikusok csak Audrey Tatou egyik legjobb filmjeként emlegetnek.

A modern nő tervezője, az egyszerűség és az elegancia 20. századi iránya, színes életképek a vásznon.

Mozi az új film:
Coco Chanel ill. Coco még nem Chanel
A 87 évet élet divattervező életébe vezetnek be, nagyrészt sikerek előtti időszakot és a siker gyökereit láthatjuk. Jó mozizást!

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése