2016. június 8., szerda

Divatlexikon: Dior


Christian Diorról már gyerekkorában megmondta egy jósnő, hogy az asszonyok által fog majd boldogulni – és a jóslat be is igazolódott. Ő lett a divatszakma legtehetségesebb amatőrje, a 40-es, 50-es évek legmeghatározóbb tervezője, aki olyan nőket öltöztetett, mint Brigitte Bardot, Eva Perón, Grace Kelly vagy Marlene Dietrich.


Christian Dior 1905-ben született, és soha nem tanult divattervezést. Szülei diplomatának szánták, ám hamar rájött, hogy nem ez érdekli. Galériát nyitott, és egészen az 1930-as évekig a Dalì és Picasso képek bűvöletében élt. Egész életét átszőtte a művészetek és a divat iránti érdeklődése, üzleti érzéke pedig kiváló volt. Már kisgyerekként askicceit árulta, darabját 10 centért.

Divattervezői karrierjét kalapok készítésével kezdte, a  második világháború idején a katonafeleségek ruháit tervezte és szabta, negyvenévesen pedig megalapította saját divatházát. A háború után a nők szépségre és luxusra vágytak, olyan ruhákra, amelyekben újra magukra találhatnak és újra felfedezhetik nőiességüket. Dior felismerte ezt az igényt, ruháival válaszolt rá, így rögtön első kollekciójával, a New Lookkal (1947) világhírnévre tett szert. A kollekció darabjai karcsú vonalvezetésükkel, az alakot követő felsőrészekkel, a hangsúlyos vállrésszel, vékony derékkal, lágyan hullámzó szoknyákkal új színt vittek a divat palettájára. A lényeg a tökéletes homokóra-sziluetten volt, a jólöltözöttséghez pedig hozzátartozott a kalap, a kesztyű és a mindehhez passzoló cipő és táska, sőt a parfüm is: az első illat a Miss Dior volt. A divat visszatért a romantikus nőiesség eszményéhez, ami a negyvenes években forradalmi tett volt.

Dior munkáira a sztárok is hamar felfigyeltek. Olyan színésznők voltak elkötelezett hívei, mint Elizabeth Taylor vagy Marlene Dietrich, aki nagyon szoros barátságban állt a tervezővel. Emlékezetes az az eset, amikor a színésznő addig nem akarta elvállalni Hitchcock egyik filmjének főszerepét, amíg a film készítői bele nem egyeztek, hogy Diorral készíttetik a kosztümöket. Nincs Dior, nincs Dietrich –szól a mára már legendássá vált mondás.
A mester debütálása után még több mint tíz évig, 1957-ben bekövetkezett haláláig aktívan dolgozott a divatház élén. Ez alatt az idő alatt több mint 16 ezer szabásmintát készített, 1600 km anyagot használt fel és 100 ezer ruhadarabot tervezett. Ő volt az a művész, aki az haute couture-t közelítette a prêt-à-porter-hoz. Mindig fontosnak tartotta az utánpótlás, a fiatal tehetségek felkarolását, így találta meg saját utódját is Yves Saint Laurent személyében, aki először az asszisztense volt, majd halála után ő vette át a vezető designer szerepét. A ház élén azóta olyan neves tervezők álltak, mint Gianfranco Ferré, John Galliano, vagy a jelenlegi tervező, Raf Simons.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése