2016. június 9., csütörtök

Érdekesség a virágokról



A virág ősidők óta szimbolikus jelentéssel bír. Olyannyira, hogy már a neandervölgyi ősemberek sírfeltárásai során virágnyomokra bukkantak, mely azt látszik megerősíteni, hogy virággal búcsúztak halottaiktól. Az első, 1818-ban kiadott virágnyelvszótárban (Les Langues des Fleurs  - Virágok nyelve) olvasható, több mint 800 különféle növény jelentése.

A kardvirág például az erőt, a gardénia a titkos szerelmet, a liliom a rajongást jelképezte, a pipaccsal pedig arra hívta fel az udvarló a lány figyelmét, hogy túl sokat fecseg. A virágok az egyszavas üzeneteken túl sok minden mást is jelenthettek. A hölgyek az ajándék virág hajba tűzésével elutasítást, keblükön hordásával viszontszerelmet üzentek. Egy akáclevél küldése az aznapi találkát, kettő a másnapit jelezte előre. A virágok számával azt jelezték, éjfél után hány órával tervezik a titkos randevút.
A virágnyelv létére már a Bibliában is találhatunk utalásokat, valamint a görög és római mitológiában is. A görög szépségek a mimózát kedvelték, a római hölgyek a vörös rózsáért rajongtak. A liliom Mária tisztaságára és ártatlanságára utalt. A XV. században csatlakozott az írisz és a harangvirág is az erkölcsösség és a szemérmesség szimbólumainak csoportjához. Egy szál fehér szalaggal díszített fehér rózsa emlékeztetőül szolgált a délután két órai randevúra. A középkorban sok fiatal lány ibolyát tett a hajába, hogy ezzel is mutassa: szerény, mint az ibolya. Bár a virágokat sokáig csak a nemesek engedhették meg maguknak, a szegények megoldották ezt szalmavirágokkal. Az első ismert dokumentum, a XVII. században, Konstantinápolyban íródott, és ekkor még minden apró részletnek jelentése volt, nemcsak a virág fajtájának. A szerelmesek mellett gyakran a kémek, összeesküvők is virággal üzentek egymásnak.

A növények kódként szolgáltak arra, amit a szerelmes ember közölni akart a másikkal, de kimondani nem mert. Európában már régóta szokás volt növényeket ajándékozni a szerelem és a kedveskedés jeleként, de a XIX. század közepéig még nem jöttek divatba a virágcsokrok. Ez akkor vett lendületet, amikor egy angol hölgy, bizonyos Lady Mary Wortley Montagu a XVIII. század elején Keleten járt, és nő létére bebocsátást nyert egy keleti hárembe. A nemes hölgy volt az első, aki beszámolt róla, hogy ott miként szokás virágok útján kommunikálni egymással. 1763-ban megjelent írásával ("Levelek a Keletről") valósággal új fejezetet nyitott a virágok ajándékozását illetően.

A viktoriánus korban virágzott igazán ez a titkos nyelv. Prűdség uralta a világot, így csak ez a jelrendszer maradt a szerelmeseknek.

Néhány alapszabály:

Ha csokrot ajándékozunk, páratlan számú virág legyen benne tíz szál alatt, felette már nincs jelentősége.

Amennyiben papírral vesszük, átadáskor bontsuk ki, úgy nyújtsuk át.

Ne ajándékozzunk kaktuszt a barátainknak, mert az elvágja a barátságot. Ennek a babonának a gyakorlati jelentősége általam nem nyert megerősítést, mert kaptam már, sőt adtam is ajándékba kaktuszt és a barátság nem sérült.

Tengernyi irodalma van a virágküldés szabályainak, melyek legtöbbje évszázadok során sem változtak. A virágküldés beleivódott a mindennapi életünkbe, csak éppen azok az alkalmak változtak, amikor virágot ajándékozunk.
Tekintsünk vissza még egy kicsit...

A RENESZÁNSZ VIRÁGNYELV

Mint fentebb már említettem a virágnyelv keletről jutott hozzánk. A szerelmesek ezekkel az apró ajándékokkal üzentek kedvesüknek. Néhány virág és virágalakzat korabeli jelentése:

Mirtusz:             Az Úr adjon téged nekem.
Piros rózsa:        Meghódítottad szívemet.
Fehér rózsa:       Megveted szerelmemet? Meghalok.
Sárga rózsa:       Szerelmed őszinte? Nem csalsz meg?
Vadrózsa:          Ne taszíts el!
Piros rózsabimbó: Remélj!
Fehér rózsabimbó: Hű maradok érzelmeimhez.
Rózsalevél:         Igen.
Rózsaszár (mert tövises): Nem.
Jázmin:              Szeress engem, én is téged.
Jácint:               Szenvedünk a távolságtól.

A ROKOKÓ VIRÁGNYELV

A virágnyelv bonyolultabbá - és ezzel zárt körűvé is - válik.
Tegyük fel, hogy a lány piros rózsát ad az udvarlójának. Tudjuk, hogy ez nagyjából mit jelenthet. Igen, de csak akkor, ha a virágját feléje fordítja és úgy nyújtja át. Ha a szárát irányozza felénk, akkor az értelem az ellenkezőjére fordul. Piros rózsa bimbója levelestől, tüskéstől egyenes irányban: félek, de remélek. Megfordítva: nincs remény. Szedjük le a töviseit: nem kell félni, mindent lehet remélni. Szedjük le a leveleit, de hagyjuk meg a töviseit: veszély mindenfelől. Ha rólam van szó, akkor a virágot jobbra billentem. Ha rólad van szó, akkor a virágot balra billentem.

 A ROMANTIKUS VIRÁGNYELV
                              
Az 1850-es években a társasági életben még érvényesülhet az ember a virágnyelv segítségével.
Jácint:               A csengettyűknek számai / A hétnek annyi napjai
Dupla jácint:       Nem vagyok hozzád idegen...
Egyszerű jácint: Fényt és nagyravágyást sóvárgó lelked engem csak megvetni tud.
Teljes jácint:      Szép vagy, de ez az idő függvénye.
Fehér jácint:      Bájaid lekötelezők.
Piros jácint:       Szerelmem állandó, nem csalfa.
Sárga jácint:      Ne ábrándozz, már nem szeretlek.


Ennyit a történelem nyújtotta lehetőségekről, nézzük hogyan viszonyulnak a virágokhoz a bolygók, avagy a bolygókhoz a virágok, szóval bolyongjunk kicsit…

NAP

Uralma alá tartozó rész: porzó
Növények: napraforgó, babér, kamilla, sáfrány, rozmaring, boróka, nyárfa lóhere, pünkösdi rózsa, muskátli, rizs, szerecsendió, hajnalka, ánizs, édeskömény, mandula, őszi kikerics, dió, olajfa, szőlő, ezerjófű, fecskefű.
Színek: napsárga, arany, narancs
Illatok: illatosak, balzsamosak, ízük ínycsiklandózóan savanykásak, erősen édesek.

HOLD

Uralma alá tartozó rész: levél
Növények: vízi növények, tavirózsa, fehér rózsa, fűzfa, uborka, tök, dinnye, saláta, káposzta, kövi rózsa, liliom, karfiol, zsálya, nárcisz, viola, erdei ibolya, envidia.
Színek: fehér, világossárga, enyhe lila,
Illatok: fűszeres- édeskés, ízük nyers, ízetlen.

MERKÚR

Uralma alá tartozó rész: mag és a kéreg
Növények: kutyatej, gyöngyvirág, kömény, sárgarépa, petrezselyem, zab, bab, majoránna, mogyoró, édesgyökér, valeriána, festéktartalmú növények.
Színek: változatos, meglepő, alakjuk is
Illatok: enyhe, ízük sem jellegzetes.

VÉNUSZ

Uralma alá tartozó rész: virág
Növények: alma, menta, orgona, bodza, cseresznye, primula, rózsa, búza, nagy útifű, eper, barack, ibolya, ribizli, germánium, sóska, körte, szilva, nyírfa, szeder, nefelejcs, datolya, banán, articsóka, szamóca, rozmaring.
Színek: színdús, ragyogó virágúak, zöldeskék árnyalattól a rózsaszínig.
Illatok: bódítóan édeskés, ízük a legzamatosabb.

 MARS

Uralma alá tartozó részek: szár, ág, csutka
Növények: fokhagyma, hagyma, retek, bors, rebarbara, bazsalikom, borsó, fenyő, tea, dohány, koriander, mustár, komló, csalán, fekete retek, kapor.
Színek: vöröses, vöröses-kék; alakjuk tüskés, borzas, szőrős,
Illatok: áthatóan erős, csípős, ízük kesernyés, csípős, erős.

JUPITER

Uralma alá tartozó rész: gyümölcs
Növények: spárga, gesztenye, pálma, tölgyfa, juhar, petúnia, szegfű, jázmin, cikória, százszorszép, szantál, vadrózsa, tüdőfű, izsópfű, oroszlánszáj, begónia, málna.
Színek: kékes, viola, ragyogó színek,
Illatok: édes, ízek kellemesek.

SZATURNUSZ

Uralma alá tartozó rész: gyökér
Növények: fagyöngy, köles, moha, borostyán, bükk, ciprus, fenyő, kender, pásztortáska, örökzöld, ökörfarkkóró, tiszafa, fekete nyárfa, tamariscus, kardliliom, vörös cékla.
Színek: kevéssé színesek, sötétek,
Illatok: kifejezetten bódító, vagy bűzös, ízük legtöbbször mérgező.

URÁNUSZ

Uralma alá tartozó rész: inda
Növények: kakukkfű, orchidea, rozmaring, páfrány, mirha, alpesi rózsa, útifű, lencse, orgona.
Színek: lila, acélkék,
Illatok: nagyon illatosak, tömjénesek, ízük fűszeres.

NEPTUNUSZ

Uralma alá tartozó rész: bimbó
Növények: vízi, tengeri növények, mák, belladonna, kender.
Színek: csillogó, ibolya, világos színek.
Illatok: nehéz, bódító és kábító, ízük erős, keserű.


 VIRÁGHOROSZKÓP

Az asztrológusok kilenc virághoz a kötötték a születési napokat.
Több évszázados megfigyelés és tapasztalat alapján kozmikus összefüggéseket találtak e virágok és a születésnapok között, amik hajlamosítanak egyes személyeket életvitelük, sorsuk, jellemük kialakulásában, tehetségük kibontakozásában.
A virágjegyekhez kapcsolódó hajlamokon kívül a személyiségünk kialakulásában még jelentős szerepet játszik a nevelés, környezet és a személyes adottságok is.
A születési napok szerint az alábbi táblázatból kiolvasható a virágjegy. Ez független attól, hogy mely hónapra esik.

1
Napraforgó
2
Babarózsa
3
Szagos bükköny
4
Búzavirág
5
Liliom
6
Pipacs
7
Orchidea
8
Margaréta
9
Piros rózsa

NAPRAFORGÓ

Rokonszenves, szeretetre méltó ember. Nagyon vágyik a szerelemre és, hogy célját elérje minden eszközt képes bevetni, még füllenteni is hajlandó.
Tekintélyt parancsoló akaratereje van, még kilátástalan helyzetből is képes kilábalni, amit túlzott magabiztosságával, önzésével jószerivel önmagának okoz. Sokoldalúsága és tehetsége révén sikeres lehet, ha egy kicsit szerényebb.
Céljait akkor érheti el ha gyengeségeit, önzését felismeri, és viselkedését mások által elfogadhatóvá finomítja.
Szerencse napjai: vasárnap, hétfő
Kabalaszámai: 1, 11, 16, 19, 22, 27, 31
Hajlamos, hogy érdekből, számításból létesítsen párkapcsolatot. Élete során többször képes váltani, és ez túlzottan nem viseli meg őt. Ha a szívére hallgat tartalmasabb, boldogabb lehet az élete, főleg a nála gyengébb partnerrel, mert minden tekintetben uralkodni vágyik.
A harmóniát és a szerelmet elsősorban az orchidea, babarózsa és búzavirág oldalán találja meg.

 BABARÓZSA

Szereti a természetet, állatokat, növényeket. Elbűvölik zord hegyek, patakok, virágos rét és a tenger.
Az anyagiak fontos szerepet játszanak életében. Mindent megtesz annak érdekében, hogy luxuskörülmények között élhessen.
Érzékeny alkatú, de nem eléggé alkalmazkodó. Hajlamos a depresszióra. Akkor válhat élete kiegyensúlyozottabbá, ha felismeri hibáit és vállalja azokat. Hűséges, stabil ember, aki néha csökönyös, merev. Birtoklási vágyát megzabolázva, nagyobb empátiával többet kaphat az élettől.
Szerencse napjai: péntek, szombat, vasárnap
Kabalaszámai: 1, 4, 7, 9, 18, 33, 42
Romantikus alkat, vágyik a gyengédségre, figyelmességre, és ezért minden áldozatra kész. Társát aranykalitkában tartja, ő jelent számára mindent, de szinte soha nem nyitja ki az ajtaját. Fiatalabb éveiben több kapcsolata lehetett, mondván, hogy az “igazit” keresi. Ez többnyire igaz is.
A boldogságot a babarózsa, a búzavirág, pipacs vagy margaréta oldalán találja meg.

SZAGOS BÜKKÖNY

Dinamikus, mozgékony alkat, aki nehezen viseli el a kötöttségeket. Minden téren szabadságra vágyik, és ha eléri, vidám, felszabadult jó társasági ember. Mindenütt szívesen látják, mert mindenkit elbűvöl vidámsága, humora, lendülete.
Felületessége és hűtlenkedései miatt sok bonyodalom adódhat életében, amit azonban intelligenciájával képes elrendezni
A szerencsejáték rabjává válhat, és ott többnyire veszít.
Fiatalos lendületét idősebb korában is megőrzi.
Szerencse napjai: szombat, vasárnap, hétfő
Kabalaszámai: 6, 9, 15, 18, 24, 27
Elvárja, hogy partnerei mindig lángoljanak. Kapcsolatai viharosak, rövid ideig tartanak, de csodálatosak.
Labilis az érzelmi élete és többnyire ő a szerelmi háromszögek egyik oszlopos tagja.
Ha gyengéit felismeri és képes lesz korlátozni úgy, hogy pozitív tulajdonságait, vitalitását, kedvességét megőrzi, teljes és boldog életet élhet, elsősorban a pipacs és a piros rózsa oldalán.

BÚZAVIRÁG

Zárkózott, egyenes, megbízható alkatú. A “járt utat a járatlanért” nem cseréli fel. Logikusan gondolkodik, mindent előre megtervez.
Nem ő fogja a spanyolviaszt feltalálni, de az életben jól boldogul, sikeres lesz. A “sikeres” búzavirág hajlamos túlértékelni önmagát, csökönyössé, tudálékossá válik, és mereven ragaszkodik álláspontjához.
Ha tudatosul benne ezen hiányossága és belátja, hogy mindenkitől lehet tanulni, egyszerűbb, felhőtlenebb lehet élete.
Szerencse napjai: szombat, vasárnap, hétfő
Kabalaszámai: 1, 7, 16, 19, 20, 25, 29
Nehezen tudja érzelmeit kimutatni, ezért nehezebben boldogul partnerkapcsolataiban. Ha rátalál az igazi “nagy Ő”-re abszolút feloldódik, és teljesen kiadja magát. Hozzá abszolút hűséges és minden rosszban kitart mellette.
Társát a margaréták és a pipacsok között találja meg.

 LILIOM

Talpraesett, vidám, gyors észjárású. Társasági ember, kiválóan alkalmazkodik mindenféle típusú és mentalitású emberhez. A dolgokhoz való dinamikus, okos és rugalmas hozzáállása miatt sikeres lehet, mind a munkájában, mind a magánéletben.
Hibája, hogy lobbanékony. Könnyen haragra gerjed, ha hátráltatják őt vagy gyenge pontjára tapintanak. Kedveli az érzéki gyönyört, és ennek könnyen a rabjává válhat. Intelligenciája révén könnyedén átsiklik az élet buktatóin, szinte észre sem véve azokat.
Szerencse napjai: szerda, péntek
Kabalaszámai: 1, 10, 19, 28, 30, 33
Kedves, vidám személyiségével könnyen hódítja meg partnerét. Elvárja, hogy társa kényeztesse, becézgesse őt. Ha közömbösséget érez, nem lesz maradása és hamar felszámolja a kapcsolatot.
A “liliom” szinte minden virágjegyű partnerrel megtalálja a harmóniát, de elsősorban a napraforgó és a szagos bükköny illik hozzá.

PIPACS

Tisztaszívű, becsületes, finom lelkű ember. Ezt tételezi fel másokról is. Ezért számtalan csalódás éri az életben. Olthatatlan a tudásszomja.
Kifinomult lelkével a vallásosság felé is fordulhat. Küldetéstudta arra hajtja őt, hogy a világot “jó útra térítse”. Kíváncsi a végtelenségig, szinte mindenbe beleüti az orrát.
Szerencse napjai: kedd, csütörtök, péntek
Kabalaszámai: 3, 6, 9, 21, 24, 27, 30
Álomvilágban él, és gyakran esik a “halálos szerelem” csapdájába. Ez többnyire egyoldalú, szenved tőle, de egyszer eljön majd az igazi is. Ezért csak a második-harmadik kapcsolata, házassága lesz igazán harmonikus és boldog. Ha a valóság talaján áll és onnan vetíti ki álmait partnereire, csodálatos élmények várnak rájuk. A túlzásoktól azért nem árt óvakodnia.
Álmai hercegnőjét, vagy hercegét a piros rózsák vagy a szagos bükkönyök között találja meg.

 ORCHIDEA

Szorgalmas, barátságos, finom lelkű teremtés. Nehezen viseli el az igazságtalanságot, és rendkívül segítőkész ilyen esetekben.
Környezetével szemben rendkívül igényes. Szereti a rendet, tisztaságot, barátságot, meleg otthont képes teremteni. Partnerével szemben is magas a mérce, elvárja, hogy mindig ápolt, figyelmes legyen. Csak kulturált, meleg szívű, szorgalmas, tehetséges tárast fogad el, fontos, hogy felnézhessen rá.
Szereti a szép ruhákat, finom parfümöket, tudja mi áll jól neki. Kedveli az utazásokat, kalandokat, más népek kultúráját, szokását, ételeit.
“Állandóan égő” típus, de emellett zárkózott és egy kicsit türelmetlen. A teljes élethez jól teszi, ha egy kicsit fékezi tempóját, izgatottságát.
Szerencse napjai: vasárnap, hétfő
Kabalaszámai: 12, 20, 21, 29, 30, 40
Szerelmi életében nem hajlandó kompromisszumra. Csak az igazi, mély, mindent magával ragadó szerelemben képes feloldódni. Amennyiben megtalálja őt, neki hűséges, csodálatos, holtig tartó társa lesz.
Ezt elsősorban a napraforgó és a szagos bükköny oldalán találja meg.

 MARGARÉTA

Túlzottan engedékeny és elnéző másokkal szemben. Nem sok a barátja, de azokat élete végéig megőrzi. Szorgalmas, gyakorlatias, szerény és bátor ember, az általa jónak vélt dolgok mellett az utolsó leheletéig kitart.
A jó ügyek szolgálatában végtelen odaadással küzd, de a sors nehézségei alázatossá tehetik. Ezt mindenképpen kerülje el, hogy önbecsülését megtarthassa.
Szerencse napjai: szombat
Kabalaszámai: 4, 8, 22, 24, 26, 31
Szerelmi téren sok csalódás, keserűség érheti. Érettebb korában találja meg az igazi társát. Mindent elkövet, hogy boldog lehessen és teljes szívével a másik karrierjén, fáradozik. Vigyázzon, hogy ez ne járjon a személyisége teljes feladásával.
Gyengédségre vágyik, ami nem jelenti kizárólag csak a szexet.
Partnere a babarózsa, búzavirág, pipacs és napraforgó jegyűek közül
kerülhet ki leginkább.

 PIROS RÓZSA

Áldozatkész, bátor, igazságszerető. Az általa jónak tartott eszmékért minden érdek nélkül, fáradhatatlanul küzd. Az érdekekben sértett emberek részéről sokszor éri támadás, csalódás.
Nehezen viseli ezt el, igazságérzetét sértik a “kicsinyes” szúrkák, hiszen ő csak jót akart. Nem veszi tudomásul, hogy az általa nagynak és tisztának tartott eszméit, mások egyéni érdekeikkel fűszerezve meglovagolják. Kitartóan küzd a szerelemért, az egyetlen igazit keresi, amíg el nem jön.
Szerencse napjai: kedd, csütörtök, péntek
Kabalaszámai: 9, 15, 18, 24, 27, 30
A hűség nem alapvető erénye. Fiatalabb korában szenvedélyes szerető, az egyik kalandból a másikba veti magát. Könnyen esik szerelembe, és idealista felfogása miatt leghőbb vágya a tiszta szerelem.
Érettebb korában gondolkodása letisztul, és valóságos élet talaján megtalálja az igazit.
Leginkább a pipacs és a szagos bükköny válhat igazi társává.
Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.

Világosan látszik, hogy a virágot a jósággal, kedvességgel, kellemmel, bájjal, egyszóval csupa pozitív dologgal párosították. Ez az egyik legidőállóbb mondásunk.

Vagy:

Nincsen rózsa tövis nélkül
Itt pedig egyértelművé válik, az érem két oldala, hiszen nincs jó rossz nélkül, és viszont. Ebben a mondásban a pozitív mellett a negatív is megjelenik.

Még néhány népi bölcsesség.

A virágos utak végén legmélyebb a szakadék.

Aki önmagába temetkezik, a sírján nem nő virág.

De nézzünk szét más tájakon:

Székely közmondások:

Két virág között egy kóré. Két kóré között egy virág.
Virág keni kóréra. Virág mondja kórénak. Hagyja el, ne csúfolódjék. Azt kjed ës csak mondja, de nem abba a hiszembe van.

Ezt így hagytam, ahogyan találtam, hiszen annyira szép és sokat mondó… ízes székely beszéddel mindjárt ott a magyarázat is.

Ujgur közmondások :

Virágra hulló harmat a virág szomját el nem oltja.

Földbe ami kerül, virág leszen, tűzbe ami kerül - hamu.

Japán közmondások :

Mindennek várni kell a sorára... a barack a második hónapban, a krizantém a kilencedikben virágzik.

Boldog az, akinek keze tele van virággal.

A lehullott virág hátrahagyja illatát.

Kínai közmondás :

 Lant, sakk, könyvek, festészet, költészet, bor és virág.
Értelmezése úgy, mint az élet művészi élvezetének kvintesszenciája.
Perui mondás

Minden nap egy-egy szál virág többet jelent, mint egy egész csokor ünnepélyes alkalmakkor.

Kazak közmondás :

Virág ha nő, földnek ékessége, leány ha nő, család ékessége

Dobrudzsai tatár közmondások :

Minden virág a maga idejében illatozik.

Minden virágnak más az illata.

Rózsának hiszed, megszúrja a kezed.

Nézd meg a virágját, szakítsd le bimbóját.

Török közmondás :

Ahol virág van, méz is van.
Latin közmondás
Minden virág megtalálja a maga cserépjét
Latinul: Olera olla legit
Csak úgy mondások, vagyis nem derült ki számomra honnan származnak, de alapigazságokat tartalmaznak…

Olyan vagy te nekem, mint egy édes virág, többet érsz, mint az egész világ.

Ha a virágszirom lehullott a fáról, már nem térhet vissza rá.

Sötétben minden virág fekete.

Híres emberek mondták

Ami a virágoknak a napfény, az a mosoly az embereknek. (Joseph Addison)

Ha virágos az út, ne kérdezd hová visz. (Anatole France)

Kahlil Gibran - Az öröm

Menjetek földjeitekre és kertjeitekbe, és meglátjátok majd, hogy a méh örömmel gyűjti a virágok mézét, ám a virág is örömmel engedi át a mézét a méhnek. A méh számára a virág az élet forrása, és a virág számára a méh a szeretet követe, és mindkettőjük számára, méhnek és virágnak egyaránt, örömöt adni és kapni egyszerre szükség és boldogság.

Vannak pillanatok, melyekben egy szál rózsa fontosabb, mint egy darab kenyér. (Johannes Mario Simmel)

Kedves a tövis is, ha mellette a rózsa. (Publilius Syrus)

Szép rózsát sem szakíthatsz szúró tövise nélkül, méz, édes illat sincs fanyar társa nélkül. (Tob)

A bogáncs sosem fog rózsát teremni.( Bródy Sándor)

Barangoljunk kicsit az irodalomban, hiszen ott is gyönyörű virágok nyílnak…
 "Az éjjel hazafelé mentem,/éreztem, bársony nesz inog,/ a szellőzködő, lágy melegben/ tapsikoltak a jázminok
(József Attila: Hazám)

"Arany hajad, mint a nap sugára/ Vet fénykévét ruhácskád fodrára. Reng ruhádban a karcsú termeted:/ Rózsaszálon a gyémánt permeteg."
(József Attila: Hozzá!)

"Amióta megláttalak,/ Illatosabb a mező/ És azóta tövis nélkül/ Áll a büszke rózsatő."
(József Attila: Amióta)

"Ha a Hold szunnyad, szellő se rebben,/ Virágok nyitnak elfeledetten,/ Tüzes, tüskés rózsák,/ Ölelik a Föld takaróját."
(József Attila: Vágymagam a Hold alatt)

"És csak hiába, nem jő vissza,/ De jön helyette téli Dér,/ Ki sóhajunkat is fölissza./ Már aztán csendesek vagyunk -/ A téli álom dermedt, tiszta,/ De senkit nem csókolhatunk./ Virágot hullat el a bodza/ S majd egy csomóba rothadunk."
(József Attila: Az örök elmúlás)

"Ó zordon Szépség, trónusodhoz jöttem,/ Bús koldusod, ki elfáradt szegény./ Vér-rózsák nyíltak lábom vak helyén,/ De trónusodhoz mégis elvetődtem."
(József Attila: Ó zordon Szépség)

"Ó nagy, ki báran odaállt,/ Hol búg a néma sejtelem/ S szolgáját hívja, a halált,/ Alázattal ki megjelen./ Minden liliom illata/ Hűlő, meleg szívén libeg./ Ó szent, ki bátran, át, oda,/ Ifjú lélekkel halni megy."
(József Attila: A bátrak)

"'Egy' lekünk lenne, mely nyugodtan lengne/ És semmisülne át a végtelenbe/ S betelt egy-test, mely többé nem akar./ Két bús álomvirág, mely egynek nyilhat./ Mint eggyé lesz a szellő és az illat,/ Ha már sunyít a romboló Vihar."
(József Attila: Eggyéölelődés vágya)

"A gót s latin betűk sivatagában,/ Fáradt diák, virágot keresek."
(József Attila: A betűk sivatagában)

"Ó Uramisten, ne légy Te a Jóság!/ Ne légy más, mint az Igazsgáos Úr./ Több kalászt adj, de azért el ne vedd a Rózsát."
(József Attila: Lázadó krisztus)

"Örök reménység istenajka csókol/ Keserű számra, Ember, égi dalt:/ Nagy, szűz virág a roskadozó lombból/ S világbékesség szívedből kihajt"
(József Attila: Májusi ének)

"Ujjongva hozom örök Koszorúm/ - Tizennyolc évem legszebb rózsa rajta -/ És méltó: vedd: Én túl a vak borún,/ Báttyám, Krisztusig emelkedem!"
(József Attila: A kozmosz éneke - szonettkoszorú)

"A rózsakötőjű nap csak nékem integet,"
(József Attila: Alkohol)

"József Attila: Virág/Mártinak

Megőrized-e lángvirágom,/ mit kezem szivedre tűz?/ Heve: nyaram, s ő nyíló berkem:/ gyomnyi fekete tűz.
Volt úgy, hogy nem volt füsgyomocska,/ de bokros mennyei jel, -/ a pokolvihar a virágzást/ tőle tanulta el.
Tőle tanulta s fellegszirma/ fodrozva, rengve vonult,/ s mint jácintporzók, kihajolván/ villámival, lenyult.
Szaggatta, tépte gyomocskámat./ Harmatja jégeső,/ és megborzongva rája rázta,/ ki friss-nedvet leső.
Most virágpora leheltnyi,/ és talán meddő korom,/ mely, ím, reszketve száll hajadra/ és gyászfátyolba von.
Szeresd és viseld lángvirágom,/ mit kezem szivedre tűz,/ forró nyaram ő s csendes berkem:/ gyomnyi fekete tűz."
"Ott tenyészik a bús árvalányhaj/ S kék virága a szamárkenyérnek;/ Hűs tövéhez déli nap hevében/ Megpihenni tarka gyíkok térnek."
(Petőfi Sándor: Alföld)

"A virágnak megtiltani nem lehet,/ Hogy ne nyíljék, ha jön a szép kikelet;/ Kikelet a lyány, virág a szerelem,/ Kikeletre virítani kénytelen."
(Petőfi Sándor: A virágnak megtiltani nem lehet)

"Fa leszek, ha fának vagy virága./Ha harmat vagy: én virág leszek./ Harmat leszek, ha te napsugár vagy.../ Csakhogy lényeink egyesüljenek."
(Petőfi Sándor: Fa leszek, ha...)

"Nőtlen ember szerelme/ Csak virág a kalap mellett;"
(Petőfi Sándor: Feleségek felesége)

"Puszta a kert, ehelyett a/ Szántóföld szépen virít,/ Termi bőven a pipacsnak/ Mindenféle nemeit."
(Petőfi Sándor: Pató Pál úr)

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,/ Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,/ De látod amottan a téli világot?/ Már hó takará el a bérci tetőt.
...
Elhull a virág, eliramlik az élet..."
(Petőfi Sándor: Szeptember végén)

"Tarkólövés. - Így végzed hát te is, -/ súgtam magamnak, - csak feküdj nyugodtan./ Halált virágzik most a türelem. -/ Der spring noch auf, - hangzott fölöttem./ Sárral kevert vér száradt fülemen"
(Radnóti Miklós: Razglednicák)

"Öreg virág vetkőzi sorra szirmait,/ pucéran áll és félig halottan,"
(Radnóti Miklós: Istenhegyi kert)

"Már éjszakára ágyazott a kert,/ az álmos sok bogár virágba bútt/ s a hetyke tulipán álldigálva/ ágyán, elaludt."
(Radnóti Miklós: Este a kertben)

"Pedig fönn a kertek felé/ feszülit is látja a csókját és/ örömmel hull elé a búzavirág,/ mert mindig hiába megcsudálja őt/ egy szerelmetes, szakállas férfiszentség."
(Radnóti Miklós: Pirul a naptól már az őszibogyó)

"József Attila: Margaréta
Itt kuksolok a szilvafák között,/ kakukkolgat a hamvas szerelem,/ kakukkolgat. A berekháti köd/ pamutpapucsban lépked szívemen.
Elültem, mint az öreg szúnyogok./ Összébb simul a szittyó meg a nád,/ hever lábamnál a szél és morog;/ borzas a szőre. Sóhajt a világ.
Tégla a boglyán, öklöm fejemen, -/ egy margarétán búsulnék magam,/ már pára hátán illan életem/ s - vén görbe bú - munkám még lombtalan.
Csak bámul göbbedő hodály alól/ a barna kapa hűvöslő nyele - -/ Ökörnyál után ugrik a bokor,/ zsibongva rebben száraz levele."
"Aranyos lapály, gólyahír,/ áramló könnyűségű rét./ Ezüst derűvel ráz a nyír/ egy szellőcskét és leng az ég.
Jön a darázs, jön, megszagol,/ dörmög s a vadrózsára száll./ A mérges rózsa meghajol - vörös, de karcsú még a nyár."
(József Attila: Nyár)

"Csak ami nincs, annak van bokra,/ csak ami lesz, az a virág,/ ami van széthull darabokra."
(József Attila: Eszmélet)

"A rengő lomb virágban ég/  és készül a gyümölcsre,"
(József Attila: Május)

"Nem tavasz ez még, játszik az ég, nézd csak meg a tócsát,/ most lágyan mosolyog, de ha éjszaka fagy köti tükrét/ rádvicsorít! mert április ez, sose higgy a bolondnak, - már elfagytak egészen amott a kicsiny tulipánok."
(Radnóti Miklós: Első ecloga)

"Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel/ egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,/ tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,/ s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon/ a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom."
(Radnóti Miklós: Nem tudhatom)


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése