2017. március 31., péntek

Ilyen volt a farmer 140 éve


1873. május 20-án megszületett A Farmer. Ekkor adta ki az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatata azt a szabadalmi védjegyet, amely a szegecsekkel megerősített munkanadrágokról szólt és amelyet – nem mellesleg - Levi Strauss farmervarrodájában készítettek. Nem ekkor születtek az első farmernadrágok. Az anyagot már a 16. században ismerték, az első farmerok pedig még a Levi’s-nél is barnák voltak. Képes farmertörténeti bejegyzés.

James Dean ma is menő lenne ebben a cuccban

16. század

A nadrágok anyagát már a 16. században is ismerték Európában. Franciaországban, Nîmes városában „serge de Nîmes” (ejtsd: szerzs dö nim) néven gyártották. Az eredetileg nyersfehér fonalakból készült sűrű szövésű, sávolykötésű szövetet utólag színezték. A Levi Strauss által kezdetben használt denim barna színű volt, csak később tért át a kékre.

Barna farmer az 1880-as évekből

1848

Amíg Petőfi és társai a magyar szabadságharcot vívták (jó, Petőfi csak szavalt), Levi Strauss és családja Amerikába indult Bajorországból, és New Yorkba költözött. Levi ezután továbbállt San Franciscóba, ahol 1853-ban nyitott egy méteráru boltot.

Levi Strauss

1870

Amikor a farmert húztok – Levi’s-t vagy mást – gondoljatok egy kicsit Jacob Davis szabómesterre is, aki igazából kitalálta ezt a nadrágot. Ő készítette a farmert eredeti formájában egy favágó megrendelésére 1870-ben. Az ehhez szükséges erős pamutszövetet Levi Strausstól vásárolta meg.


1872

Jacob Davis levelet írt Straussnak, aki együttműködést ajánlott neki.  Az együttműködés a munkanadrágokról szólt, mert a nevadai szabó kitalálta, hogy hogyan lehetnének ezek a nadrágok strapabíróbbak, és ehhez szüksége volt egy üzleti partnerre. Levi elfogadta az üzleti ajánlatot.

1873. május 20.

Egy ikon születése: az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala kiadta az 139.121. szabadalmi védjegyet, mely a szegecsekkel megerősített munkanadrágokról szólt.

Ilyen volt a farmer 140 éve - Levi's 1873-ból

1886

Megjelent a farmerokon az a bizonyos barna bőrcímke.

1892

1892-től minden farmert egy garanciajeggyel láttak le, mely a mai napig is minden nadrágon megtalálható.


1899

Ez a szórólap bemutatja a farmernadrágok széles vásárlóközönségét. Az első vásárlók egyben kereskedőkké is váltak.


Kezdetekben a farmerok a munkásnak, elsősorban a bányászoknak készültek. Ez a kártya 1899 körüli, a vásárlások során kapták ajándékba ezeket a vevők.


1900

Szórólap a még teljes pompájában álló farmervarrodáról, melyet az 1906-os földrengés és tűz teljesen elpusztított.


1901

Hátsózseb került a farmerekre. A korábbi daraboknak nem voltak hátsó zsebei, csak egy pánt csattal, ami az övet helyettesítette, illetve két gomb a nadrágtartónak.


A rézszegecseket a zsebek megerősítésére használták.


1908

Ez a képeslap 1908-ban készült, már az újjáépült San Francisco-t mutatja a kép. (1906-ban földrengés volt San Fransicóban, az egész város romba dőlt.) A kép jobb oldalán látható az újjáépített Levi Strauss gyár.


1936

A barna bőrcímke mellett bevezették a piros címkét is.

1950-es évek

A feltűnő, különleges darabok kiegészítőjeként használták ezt a hirdetést a kereskedők az ’50-es években.


Az 1950-es években vált a Levi’s farmer igazi ikonná, amikor James Dean, Marilyn Monroe és Marlon Brando kezdték viselni. A márka a fiatalság, a lázadás szimbólumává vált.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése