2017. március 4., szombat

Ezért ne dobd ki a narancs héját azonnal!


A narancsról csak kevesen tudják, hogy minden része felhasználható, és igen, még a héja is!



Olaj

A narancs héja tele van illóolajjal, mely megtalálható számos szépségápolási termékben és természetesen ízfokozóként élelmiszerekben is. A narancs héjából természetes fürdő koncentrátumot készíthetünk. A narancs héját tegyük vodkába ázni egy hétre, légmentes üvegben.

Egy hét elteltével nyissuk ki az üveget, és várjuk meg, amíg napok alatt elpárolog az alkohol. Így kapjuk meg a tömény narancs olajat. Már csak bele kell csepegtetnünk fürdővizünkbe.

 Mosogatószer

Nem lesz szükségünk drága mosogatógép illatosítóra, ha nem dobjuk ki azonnal a narancs héját. Így készíthetünk narancshéjból mosogatógép illatosítót! Nagyon egyszerűen! A narancs héját, amiben nem maradt rost, helyezzük a mosogatógép rácsára. Lehetőleg úgy, hogy stabilan maradjon. Pakoljuk tele a mosogatógépet és indítsuk be. Amikor a program lejárt, a tiszta edények mellől vegyük ki a narancshéjakat. Friss illata lesz a mosogatógépnek, az edényeken pedig nem marad meg a narancs illat, viszont csodaszép tiszták lesznek. Havonta egyszer, attól függően mennyiszer használjuk a mosogatógépet (naponta), érdemes ezt megismételni.

Peeling

Narancshéjból peeling? Igen, de csak azok után, ha bőrtesztet végeztünk! Sok helyen lehet ilyen szuper tanácsokat olvasni, de csak kevesek hívják fel rá a figyelmet, miszerint előbb érdemes letesztelni, különösen a narancs és bármilyen citrusféle használata előtt, hogy bőrünket nem irritálja-e. Ugyanis a citrusfélék illóolaja extrán intenzív, irritáló hatású lehet. Tehát, ha túl vagyunk a bőrteszten, akkor egy narancs héját daraboljunk fel, és keverjük 3 evőkanál joghurthoz. Jól nyomkodjuk bele kanállal, hogy az illóolaj kioldódjon. Már csak magunkra kell kennünk, és finoman átmasszírozni vele bőrünket. Kenhetjük arcra, de a szemkörnyéket kikerülve, testünk többi részére, de az intim részeket szintén elkerülve. Így lesz a narancs héjából természetes kozmetikum.

Tea

Ennél finomabb és természetesebb gyümölcs, jobban mondva narancs tea nem létezik!

A megpucolt narancs héját tegyük papírtörlőre száradni. Amikor teljesen kiszáradt, nem kell mást tennünk, mint légmentes, száraz dobozba zárni. Amikor extrán intenzív, narancs ízű teát szeretnénk inni, csak együnk egy szárított narancshéjat a bögrébe, majd öntsük le forró vízzel.Ízesítsük kedvünkre.

Univerzális tisztitószer

A narancs héjánál jobb háztartási tisztítószer nem létezik!

Hogyan készítsünk narancshéjból tisztítószert?

Ehhez a narancs héját ecetbe kell áztatnunk 2-3 hétre. Ezután leszűrjük és szórófejes flakonba öntjük. Hígíthatjuk a célnak megfelelően vízzel. Így az ecetnek nem lesz ecet szaga, a narancshéjból kioldódó illóolaj pedig frissé teszi majd a levegőt, ahol takarítunk vele.

Természetesen minél több narancshéjat adunk adott mennyiségű ecethez, annál intenzívebb lesz a keverék.

Macska elleni védelem

A cicák előszeretettel rágcsálják meg a szobanövényeket. A narancs héjának az illatát viszont nem szeretik. Tehát nem kell mást tennünk, mint a növények alá pár szelet friss narancshéjat tenni. Figyelem! Ahogyan a narancs héja elkezd kiszáradni, úgy illan el az intenzív illat. Ettől kezdve a cicáknak már csak kitűnő játékszer lesz.

Cipő deo Cipő frissitő

Kellemetlen, amikor már reggel érezzük a cipőből áradó kellemetlen szagot. De mti lehet tenni? Nem minden cipőt tudunk kimosni. Semi gond, a narancs héja egy éjszaka alatt eltünteti a kellemetlen szagot cipőnkből. Sőt, extra frissességet varázsol.


Este helyezzünk papírtörlőre téve pár szelet narancshéjat, dugjuk be egészen a cipő orráig, és várjunk reggelig. Ennyi. Hihetetlen, de egy éjszaka alatt a narancs illóolaja teljesen áthatja a cipő belsejét, és megszünteti a kellemetlen szagot.

Grapefrit, vérnarancs, citrom, lime. Tehát egyik citrusféle héját se dobjuk ki!


Forras : innen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése