2017. március 4., szombat

A tavasz hírnöke, a hóvirág


A hóvirágnak (Galanthus) körülbelül 75 faja és fajtája ismert, és mind fehér színű. Nálunk a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, de kedvelt még a kertekben is nevelt pompás hóvirág (Galanthus elwesii) és a redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) is.



Annak, aki a hóvirágra pillant úgy tűnik, mintha a növény kocsányán három fehér tejcsepp hintázna.. Ez magyarázza a latin Galanthus elnevezést, ami azt jelenti, hogy tejvirágú.

Hagymás, évelő növény, kora tavasszal hajt. Minden hagymán 2-3 sötétzöld színű levél található A szár kocsányán egyetlen virág csüng, amely többnyire a tavasz legelején jelenik meg, de előfordul, hogy már a tél végén is örülhetünk neki. A virág három belső lepellevele zöldes, a három külső pedig valamivel hosszabb és harangszerűen fedi az előbbieket.


Érdekességek a hóvirágról

Háromezer évvel ezelőtt Homérosz eposzában az Odüsszeiában, Hermész  varázsfüvet adott Odüsszeusznak, és ez hatástalanította a mérget, melyet Kirké istennő a hős borába kevert.
A gyógynövény, amely immunissá tette Odüsszeuszt a méreg okozta amnéziával szemben nem volt más, mint a hóvirág (Galanthus nivalis).

A görög mitológiában Hermésznek, a rómaiban Merkúrnak nevezték az olümposzi istenek hírnökét, aki álmot hoz a halandók szemére. Homérosz talán sugallni akarta az utókor számára, hogy Hermész gyógynövényének kivonata jótékony hatással bír, álomba ringat.

A redőslevelű- vagy krími hóvirág (Galanthus plicatus) február elején- március elején jelenik meg, a pompás- vagy óriás hóvirág (Galanthus elwesii) pedig olykor már januártól is megörvendeztet virágaival.

A nemesített hóvirág nagyobb virágú, és hosszabban virít. Számos változatot termesztenek, melyek méretben, virágzási időszakban és a virágok alakjában is eltérő jegyeket mutatnak.

A hozzáértő szakemberek (galanthophile) és gyűjtők lelkes tábora minden egyes újabb termesztett faj megjelenését örömmel nyugtázza.

A hóvirág, mint a neve is mutatja, gyakran áttör a hórétegen, nem várja meg annak elolvadását, mintegy üde látványként a tél egyhangú szürkesége után.

A hóvirágból kivonható galantamin egy természetes anyag, amely elősegíti az izmok elernyedését és az alvást. A vörös pókliliom (Lycoris radiata) és a nárcisz szintén tartalmaznak galantamint.

A hóvirág termesztése

A napos, jó vízelvezetésű talajt kedveli.

A talajt komposzttal vagy szerves tápanyaggal gazdagítsuk
az ültetőgödör legalább 15-20 cm mély legyen.

Egy gödörbe több hóvirághagymát tegyünk, de egy vonalba is ültethetjük őket.

Ovatosan takarjuk be a hagymákat földdel, de ne nyomkodjuk őket bele a talajba, és locsoljuk meg a frissen elültetett hagymákat.


Forras : innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése