2017. március 12., vasárnap

Harrods áruház-London


A világ egyik leghíresebb áruháza 1849-ben, London Knightsbridge negyedében nyílt meg, akkor még persze csak kicsiben. Az alapító, Charles Henry Harrod az 1851-ben megnyíló londoni Nagy Világkiállítás hasznát akarta meglovagolni, amikor a mai üzletháztól nem messze, a Brompton Road-on megnyitotta kis fűszerkereskedését, ahol elsősorban keresett gyógyszereket, parfümöket, papírárut, gyümölcsöt és zöldséget árult. Az egy helyiségből álló kis üzletben ekkor még csak két asszisztens és egy küldönc dolgozott, de a kereskedés hamarosan felkapott lett, s Harrod fia, Charles Digby Harrod 1880-ra megszerezte a szomszédos épületet, ahol ekkor már száz embert alkalmazott. (Apja 1861-ben eladta neki az üzletet.)

Charles Henry Harrod


1883 decemberében azonban a kedvelt áruház porig égett. A hatalmas csapás ellenére Charles Harrod az összes karácsony megrendelését teljesítette vevői felé, s óriási, rekord nyereséggel zárta az évet. Nem sokkal később új, még grandiózusabb épületet emeltek az előző helyén, s Harrods új üzleti fogással kedveskedett legjobb vevői számára: hitelt nyújtott nekik. Hitelképes vevői között olyan személyek szerepeltek, mint Oscar Wilde, Charlie Chaplin, Laurence Olivier, Vivien Leigh, Sigmund Freud, A. A. Milne, illetve a brit királyi család több tagja. 1889-ben Charles Digby Harrod visszavonult, s a Harrods részvények a Londoni Tőzsdén immár Harrod's Stores Limited néven szerepeltek.




1894-1905 között az áruház teljes körű átalakításon esett át, mely során ma is látható stílusát elnyerte (az építész Charles William Stephens volt). 1898. november 16-án a Harrods-ban nyílt meg Anglia legelső mozgólépcsője; az ideges vevőket a tetején brandyvel kínálták, hogy magukhoz térjenek “megpróbáltatásaikból”. 1914-ben az argentín fővárosban, Buenos Aires-ben megnyílt a Harrods első, és mind máig egyetlen külföldi fiókja, mely a 40-es években különvált az anyacégtől, ennek ellenére nevét – egy kis változtatással – megtartotta: azóta Argentina Harrods Buenos Aires néven működik. 1920-ig a cég több környékbeli üzletházat felvásárolt, mígnem 1959-ben a brit áruház holding, a House of Fraser megvette a Harrods-ot.


1985-ben a House of Fraser – így a Harrods is – az egyiptomi származású Fayed testvérek birtokába került 615 millió fontért. Egy évvel később furcsa jogi vitától volt hangos London: Mohamed al-Fayed komoly pert helyezett kilátásba egy Harrod nevű új-zélandi vendéglős ellen, aki Harrods névre akarta keresztelni éttermét. Válaszul az új-zélandi Otorohanga városka, és annak minden üzlete egy időre felvette a Harrodsville nevet. Az ügy akkorára dagadt, hogy már bulvárlapok szellőztették világszerte, így végül Mohamed al-Fayed elállt a pertől. 1994-ben Fayedék a tőzsdére bocsátották a House of Fraser részvényeit, ellenben a Harrods-ot megtartották, így a két cég között megszűnt az együttműködés. 2010-ben végül Mohamed al-Fayed eladta a Harrods-ot a Quatari Államnak 1.5 milliárd fontért.


Az áruházról – melynek mottója Omnia Omnibus Unique, azaz Mindent Mindenkinek Mindenhol – egykor az a szóbeszéd járta, hogy itt mindent lehet kapni a gombostűtől az elefántig, s ez valóban nem volt túlzás. Ronald Reagan, későbbi USA elnök például egy bébi elefántot vásárolt itt 1967-ben (az eladó kérdése csak annyi volt, hogy afrikai, vagy indiai elefántot szeretne-e?), de lehetett kapni alligátort, tigrist, sőt, 1969-ben a híres oroszlánt, Christiant is itt vették gazdái, az ausztrál John Rendall és Anthony Bourke (mai összegnek megfelelően 3000 fontért), melyet Chelsiea-beli lakásukban tartottak, míg az állat meg nem nőtt, amikor is Kenyában szabadon engedték. A Harrods kisállat kereskedése 1917 és 76 között létezett, akkor zárták be a veszélyeztetett fajok törvénye értelmében.



A Harrods ma 32 étteremmel (tapas bártól a haute cuisine-ig mindenféle kínálattal), személyes vásárlási asszisztencia-programmal, óraszervízzel, szabóval, gyógyszertárral, beauti spa- és szépségszalonnal, borbély üzlettel, speciális Harrods Pénzügyi Szolgáltatással, Harrods Bankkal, zártkörű rendezvények tervezésével, élelmiszer-szállítással, bor steward-al, és más hasonló szolgáltatásokkal áll a vevői rendelkezésére. Mivel a vevők többsége nem angol nyelvű (rengeteg arab, kínai és orosz vevő fordul meg itt), az áruház 330 részlegén több mint ötezer fős személyzet dolgozik, akik több mint ötven különböző országból származnak.


Tragikus balesetük után az egyiptomi mozgólépcső alatt alakították ki a néhai Diana hercegnő és Dodi al-Fayed (Mohamed al-Fayed fia) emlékhelyét, melyet 1998 április 12-én avattak fel. Michael Jackson halála után, 2011 áprilisában a világhíres énekes is szobrot kapott a Harrodsban, de ezt az emlékművet 2013 szeptemberében az új tulajdonos rendeletére eltávolították. A Harrodsban egyébként meglehetősen szigorú dress code van érvényben, a biztonsági őrök minden magyarázat nélkül megtagadhatják a belépést, ha szerintük nem megfelelő valaki ruházata, viselete (standpapucs, bermuda, magasan felsliccelt szoknya, túl sportos ruházat, flip-flop papucs, vagy ilyen szandál).


Az épület 20 ezer négyzetméteres telken, 90 ezer négyzetméteres értékesítési területen 330 részleget foglal magában, így a Harrods Európa legnagyobb üzletháza. Az utóbbi időben megnövekedett a Harrods-ot (és al-Fayedet) ért kritikák száma, egyrészt a valódi állati szőrmék értékesítése miatt (emiatt rendszeresek a tüntetések az épület előtt, egyébként ez Nagy-Britannia egyetlen áruháza, ahol továbbra is árulnak eredeti állati szőrméket). Az sem tett jót a patinás üzletház hírének, amikor Asma al-Assad, a szíriai elnök neje (álnéven) vásárolt itt, miután az EU gazdasági szankciókkal élt vele és férjével szemben.


Forras : innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése