2015. november 8., vasárnap

Egy vessző, mely 9 milliárd forintba került


Rengeteget számíthat egy vessző egy mondatban, különösen akkor, ha komoly pénzek forognak kockán. Az Egyesült Államokban most felemlegettek egy majdnem másfél évszázados történetet.

Az Egyesült Államok kormányának egy vessző rossz helyre helyezése akkori áron több mint 2 millió dollárjába került 1872-ben – írja a Vox.com. A történet lényege az, hogy abban az időben a vámok még elég jelentős szeletét képezték az amerikai állam bevételeinek (50 százalék felett volt az arány). Egy 1872-es törvény ugyanakkor meghatározott bizonyos termékeket, melyek mentesülnek az importvámok alól. Ezek között pedig szerepeltek olyan termékek, mint például "gyümölcstermő növények, trópusiak és szubtrópusiak szaporítás vagy termesztés céljából" (fruit plants, tropical and semi-tropical for the purpose of propagation or cultivation). Vagyis a növények voltak csak mentesek az importvám alól, a gyümölcsök nem.

Ugyanakkor a törvénybe egy kisebb hiba került. Az idézett mondatba ugyanis bekerült egy plusz vessző a fruit szócska után.

Itt a baki:


A gyümölcsök ekkor igen sokba kerültek, egy 1870 vámtörvény pedig 20 százalékos imporvámot vetett ki a szőlőre, ananászra, citromra és narancsra, és 10 százalékos importvámot kapott minden egyéb gyümölcs. Ezzel a parányi bakival vámmentessé vált a gyümölcsök behozatala, akkor 2 millió, mostani áron 38,4 millió dollárt (körülbelül 9 milliárd forint) bukott az amerikai büdzsé (akkor ez az összeg a vámbevételek 1,3 százalékára rúgott).

Az amerikai  törvényhozásban észrevették a hibát, ám nem módosították a törvényt, úgy hagyták, ehelyett későbbi vámtörvényekben rendezték a helyzetet.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése