2015. november 8., vasárnap

A Capgras-jelenség


A betegségben szenvedők azt képzelik, hogy valamelyik ismerősük helyét átvette egy imposztor.


Ritka, de igen félelmetes téveszme a Capgras-jelenség, ami az orvosoknak és a beteg családjának is komoly fejtörést okoz. A betegség lényege röviden az, hogy az ember meg van róla győződve, hogy az egyik barátját, családtagját egy imposztor helyettesíti.

A Capgras-jelenségnek két fajtáját, az akut és a krónikus formáját különböztethetjük meg. Gyakran hasonlóak a tünetei, mint a paranoid skizofréniának, de agysérülés és demencia után is előfordulhat. Sokszor az idegrendszer sérülése miatt, főleg idősebb korban alakul ki a Capgras-jelenség. Az akut formája a diabétesz, pajzsmirigy alultermelődés, migrénes rohamok miatt jelentkezhet.

Példák a Capgras-jelenség pszichiátriai formájára

Diane 23 éves korában lett pszichotikus. Öt évvel később az egyedülálló nőt a napi kórházi kezelésről pszichiátriára utalták, ami a harmadik pszichiátriai elhelyezése volt. Diane egy vizsgálat után úgy érezte, hogy az orvosa belsőleg károsította, emiatt sosem lehet gyereke.

Diane szedte a gyógyszereket, nyolc hónappal később pedig arról beszélt, hogy szerinte az orvos másolatokat készített róla. Ezek közül kettő volt domináns, a jó és az ördögi. A nőről végül megállapították, hogy skizofréniában és Capgras-jelenségben szenved.

A másik eset főszereplője egy 74 éves háziasszony. Mrs. D. másodszor került pszichiátriára, mert az év elején azt hitte, hogy egy idegen vette át a férje helyét. A nő nem volt hajlandó a férfival aludni, bezárta a hálószoba ajtaját, és arra kérte a fiát, hogy vegyen neki egy fegyvert.

Mrs. D. a rendőrséggel is összetűzésbe került, amikor a hatóság megpróbálta kezelésre vinni. Kiderült, hogy az asszony gyakran azt hitte, hogy a férje helyét a régen meghalt édesapja vette át. A többi családtagját felismerte.

Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése