2017. május 9., kedd

Az amerikai álom nyomában


Akár egy hónapot is eltölthetünk New Yorkban, még így is csak a felszínét fogjuk kapargatni annak, amit a „Nagy Alma” nyújthat. A fő látványosságok csupán a kezdetet jelentik. Mindig lesznek felfedezésre váró galériák és művészeti kiállítások, ismeretlen utcák, amelyeken nem jártunk, vagy feltáratlan bárok, amelyek egész éjjel szórakozásra és kikapcsolódásra csábítanak.



New York az európai szem számára egyszerre idegen, és mégis rendkívül ismerős. A gyanútlan turista könnyedén elveszhet az égbe nyúló felhőkarcolók dzsungelében, miközben Manhattan utcáit járja. Mindazonáltal ez az a hely, ahol az amerikai álom valóra válik, amely olyan sorozatoknak és filmeknek biztosított díszletet, mint a Szex és New York, a Harry és Sally, a King Kong vagy az Álom luxuskivitelben. A város minden kerülete (Brooklyn, Manhattan, Queens, Bronx, Staten Island) egyedi arcát mutatja, számtalan látnivalót és programot tartogatnak azok számára, akik elég szerencsések ahhoz, hogy egyszer ellátogathassanak a tengerentúli nagyvárosba. Íme, néhány dolog, amely tökéletes úti céllá teszi ezt a nyüzsgő metropoliszt!

Felejthetetlen városkép



New York neve hallatán a legtöbb embernek általában a manhattani felhőkarolók képe jut először eszébe. Nem véletlenül, hiszen elsősorban ez teszi olyan felejthetetlenné és megismételhetetlenné a várost, amely sziluettjeivel és fényeivel már első látásra leveszi lábáról a turistákat. Bár magas épületek más városokban is akadnak, kevés olyan látványos felhőkarcoló-rengeteget ismerünk, mint a New York-i, melyet szerencsére lehetőségünk nyílik több helyről, illetve szemszögből is megcsodálni, ha a „Nagy Almába” látogatunk.

Ha csupán néhány napot töltünk el a városban, akkor is érdemes felkeresnünk az Empire State Buildinget, New York egyik közismert védjegyét. A 102 emelet magas épületikont klasszikus art deco stílus jellemzi, különleges kialakításának köszönhetően már messziről felkelti az emberek figyelmét. Ami azonban még ennél is lenyűgözőbb, az a 86. emeletről elénk táruló látvány. Az itt található nyitott kilátóterasz páratlan 360 fokos panorámát biztosít egész New Yorkra. Egyébként közel 40 éven keresztül az Empire State Building volt a világ legmagasabb épülete, egészen a World Trade Center megépüléséig, majd később ez a cím átkerült a dubai Burdzs Khalifához. Ma New York és egyben az Egyesült Államok legmagasabb felhőkarcolójaként a New York-i ikertornyok helyén épült One World Trade Centert (OWTC) ismerjük, mely a megújulás és a remény szimbóluma. Az 541 méter magas épület munkálatai 2006-ban kezdődtek meg, mostanra pedig a felhőkarcoló a turisták előtt is nyitva áll.

Az „Empire State Building-élményt” csak egyetlen dolog képes elrontani, mégpedig a liftekhez várakozó pokolian hosszú sorok, ezért aki csak teheti, későn este, vagy korán reggel érkezzen, hogy elkerülje a turistatömeget!

A városkép egy kissé más arcát mutatja a Rockefeller Center Top of the Rock kilátójából. Innen egyaránt nagyszerű felvételek készíthetők a Central Parkról és az Empire State Buildingről, különösen naplemente idején, amikor a felhőkarcolók sziluettjeihez a rózsaszínbe borult égbolt nyújt hátteret. A Rockefeller Center egyébként karácsony környékén a legfelkapottabb. Korcsolyapályájának és az itt felállított, mostanra már ikonikussá vált karácsonyfának köszönhetően minden évben tömegek lepik el.

Ha online időpontot foglalunk, anélkül gyönyörködhetünk a Top of the Rocknál elénk táruló lenyűgöző látványban, hogy sorba kellene állnunk a kilátóhoz.

Viszonylag új kilátópontnak számít New Yorkban a High Line, a város legsajátosabb parkja, az igazi kis városi oázis, melyet egy sorsára hagyott magasvasút tartóelemein hoztak létre. A zöld növényekkel teli, kellemes hangulatú park tökéletes alkalmat kínál a pihenésre, a sétára vagy a piknikezésre.

Aki mégis inkább közelebbről szemlélné meg a város sziluettjeit, annak érdemes a Brooklyn híd felé vennie az irányt, ahonnan tökéletes rálátás nyílik New York Lower Manhattan részére. Biztosak lehetünk benne, hogy a hídról elénk táruló látványa még sokáig „kísért” majd bennünket hazatértünk után is. A Brooklyn híd az Egyesült Államok egyik legrégebbi függőhídja, 1883 óta köti össze Brooklynt Manhattannel. A városi építészet egyik kiváló példája, mely romantikus jellegének köszönhetően központi szerepet játszott a legtöbb hollywoodi alkotásban.

A látványosságok sorából azonban nem maradhat ki a Szabadság-szobor sem, a leghíresebb amerikai ikon, egyben a lehetőségek és a szabadság szimbóluma. Ha azonban a szobor koronájából is meg szeretnénk csodálni a kilátást, érdemes az interneten előre jegyet váltanunk már hetekkel az indulásunk előtt!

Színházak és múzeumok

Aki megunta a városi forgatagot, annak érdemes New York környékét is felfedeznie. Az Upstate New York-i terület remek kirándulási lehetőséget biztosít, ősszel és tavasszal egyaránt. Aki csak teheti, látogasson el a minőségi borairól és gyönyörű tájairól ismert Finger-tavakhoz, vagy keresse fel az itt található számtalan állami park egyikét. Ezen a területen található a csodálatos Letchworth State Park is, melyet sokan a keleti part Grand Canyonjaként emlegetnek. A park lenyűgöző vízeséseivel és látványos természeti adottságaival 2015-ben elnyerte az Egyesült Államok Legszebb Állami Parkja címet.

Metropolitan Museum


Manhattanben szórakozásból és kultúrából sincs hiány. A Broadway köztudottan a színházkedvelők paradicsoma, így aki hajlandó elég mélyre a zsebébe nyúlni, több mint 39 színház előadásai közül válogathat. A szemfüles vásárlók az eredeti árnál jóval olcsóbban is hozzájuthatnak a jegyekhez. A Times Square-i TKTS standjánál például kedvezményes belépőket árusítanak az aznapi előadásokra. De körülnézhetünk akár az interneten is. Ha szerencsénk van, az olyan oldalakon, mint például a ticketmaster.com, vagy az olyan alkalmazások segítségével, mint a TodayTix, akár 50 százalékkal olcsóbban is megvehetjük jegyünket a legnépszerűbb musicalekre.

Aki a New York-i tartózkodás alatt szívesen megy múzeumba, annak érdemes felkeresnie a Metropolitan Művészeti Múzeumot. Egyrészt ez a világ egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézménye, másrészt a belépés szinte teljesen ingyenes. A látogatók annyit fizetnek, amennyit akarnak, akár egy kisebb jelképes összeget is. Itt könnyen eltölthetünk egy egész napot is, a hatalmas kollekció ugyanis a világ szinte minden területére és korszakába elkalauzolja a látogatót. Ha az egészet nem tudjuk is bejárni, a több mint 26 ezer leletet tartalmazó ókori egyiptomi részleget mindenképpen érdemes megtekintetni. A múzeum legnépszerűbb termében egy komplett egyiptomi templom is helyet kapott.

Mindenképpen személyesen a jegypénztárnál váltsunk jegyet a Metropolitan Művészeti Múzeumba! Míg a helyszínen akár 1 dollárért is megtekinthetjük a kiállításokat, addig az interneten vásárolt belépő ára 25 dollár körül mozog.

Akit érdekel a tudomány, vagy a Föld, esetleg a világegyetem keletkezése, annak az Amerikai Természettudományi Múzeumban a helye! Az intézmény számtalan érdekességet kínál, a legkedveltebbek az ősembereket, a dinoszauruszokat, az óceánok élővilágát és a meteoritokat bemutató tárlatok, ám aki erre jár, annak a Hayden-planetáriumot sem érdemes kihagynia! A planetáriumban látható különleges Dark Universe című show egy lenyűgöző 3D-s élményen keresztül tárja elénk az univerzum csodáit. Nem túlzás, ha azt állítjuk, olyan, mintha valóban az űrben lebegnénk, miközben az előadást nézzük. Megtudhatjuk belőle, hogy az elmúlt 100 évben milyen izgalmas felfedezések vezettek el a két legérdekesebb kozmikus rejtélyhez: a sötét anyaghoz és a sötét energiához.

Amerika bevándorlástörténetével ismerteti meg a látogatót Ellis Islanden a Bevándorlási Múzeum, mely a Szabadság-szobortól mindössze egy rövid kompútra található. 1892–1954 között ez a sziget volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állami állomás, melyen megnyitása óta több mint 12 millió bevándorló haladt át egészen 1954-ig, amikor is végleg bezárták.

Éjszakai élet




Természetesen New York nem véletlenül kapta a „város, amely sosem alszik” becenevet. Csak az után, hogy a nap eltűnik a magas üvegépületek mögött, kel igazán életre ez a változatos város, melyet az éjszaka fényekkel és ragyogással tölt meg. Ilyenkor fedezhetjük fel az igazi New Yorkot! A szórakozni vágyó turistákat bárok, éttermek, szórakozóhelyek és jazzklubok tömege várja az állandóan vibráló metropoliszban. New York talán legforgalmasabb pontja, a Times Square kihagyhatatlan látványosságnak számít. Villódzó mozgóképes óriásplakátjaival és színes forgatagával megbabonázza a látogatókat. Akik azonban inkább egy csendesebb, kellemes környéken szeretnék elfogyasztani italaikat, vagy szívesen beülnének egy jól menő jazzklubba, annak érdemes ellátogatnia Manhattan Greenwich Village részébe, ahol népszerű kávézók, pazar butikok, éttermek és klubok sora fogadja a turistákat.

Ez a divatos művésznegyed sokkal barátságosabbnak hat, mint New York felhőkarcolókkal borított városi dzsungele. Valószínűleg nem véletlen, hogy számos népszerű sorozatot és mozifilmet is ezen a környéken forgattak. Ha erre járunk, álljunk meg egy pillanatra a Perry Street 66-os számánál, Carrie Bradshaw, a Szex és New York szingli főhősnőjének lakásánál. A valódi sorozatrajongók számára valószínűleg a Grove és a Bedford Street sarkán álló épület is ismerős lesz, hiszen ez a Jóbarátok című tévésorozat jól ismert lakóháza, mely minden epizód elején feltűnt el rövid időre.

Multikulturális gasztronómia


Chloé New Yorkban Rendezvényterem


New York a gasztronómia szempontjából éppen olyan sokszínű, mint a helyi lakosság összetétele. Ha megéhezünk útközben, bármikor könnyen csillapíthatjuk éhségünket az utcán sorakozó street food kocsik kínálatából, melyben a hot dog, a pizza, a bagel és a hamburger kapja a főszerepet. Aki izgalmasabb gasztroélményekre vágyik, annak érdemes felkeresnie a számos New York-i közkedvelt piac egyikét. A brooklyni Smorgasburg piac széles ételválasztékából a homárral töltött szendvicset, a mozzarellafalatokat és a fagylalttal töltött gofrit mindenképpen megéri megkóstolni!

Az egzotikus falatok kedvelői látogassanak el a kínai negyedbe, ahol az ember szinte azonnal megfeledkezik arról, hogy egy amerikai nagyvárosban van. Az utcai árusok standjait ismeretlen kinézetű gyümölcsök, élő homár és különféle halak uralják. Igazi egzotikum az európai ember számára a „bubble te”, mely tulajdonképpen egy tápiókagyöngyökkel ízesített tejes vagy gyümölcsös alapú ital.

Természetesen a gasztrokalandok itt még korántsem értek véget.Az olasz ételek szerelmeseinek valószínűleg minden igényét kielégíti majd a Little Italy negyed, ahol isteni olasz tésztaételek, pizzák és olasz édességek széles választéka fogadja a turistákat.

Aki kedveli az édességeket, a Greenwich Village-ben keresse fel a felkapott Magnolia Bakery nevű pékséget, amely leginkább az ínycsiklandó, pasztell színű cupcake süteményeiről híres.

Erdő a város közepén


Central Park


New Yorknak minden pozitívuma ellenére azért hátránya is akad. Manhattan felhőkarcolói között ugyanis hosszú távon az embert könnyen elfogja a természet után vágyakozás. A betonrengeteg okozta bezártságérzetet enyhíti a Manhattan szívében elhelyezkedő, közel 3,5 négyzetkilométer területű Central Park. A lenyűgöző parkban lehetőségünk nyílik nemcsak a piknikezésre, de a túrázásra, a futásra, a kerékpározásra és a korcsolyázásra is. Ám nem csupán a természetkedvelőknek ajánlott, hogy ellátogassanak ide, a Central Park ugyanis kulturális helyszín is egyben. A nyári időszakban rendszeresen tartanak itt koncerteket, előadásokat, emellett a képzőművészet is kiemelt helyen szerepel a parkban. A sövényeknek és sétányoknak köszönhetően egy időre a belvárosi zajtól is megszabadulhatunk.

A városon túl


 Letchworth state park 


Aki megunta a városi forgatagot, annak érdemes New York környékét is felfedeznie. Az Upstate New York-i terület remek kirándulási lehetőséget biztosít, ősszel és tavasszal egyaránt. Aki csak teheti, látogasson el a minőségi borairól és gyönyörű tájairól ismert Finger-tavakhoz, vagy keresse fel az itt található számtalan állami park egyikét. Ezen a területen található a csodálatos Letchworth State Park is, melyet sokan a keleti part Grand Canyonjaként emlegetnek. A park lenyűgöző vízeséseivel és látványos természeti adottságaival 2015-ben elnyerte az Egyesült Államok Legszebb Állami Parkja címet.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése