2017. május 9., kedd

A konyha szupersztárjai


Egy finom fogás, egy kellemes íz még a legszörnyűbb napot is szebbé varázsolja. A különböző főzős show-műsoroknak, bestseller szakácskönyveknek és gasztronómiával foglalkozó weboldalaknak köszönhetően pedig a kulinária manapság nagyobb figyelmet élvez, mint valaha! Nem csoda hát, hogy a kiemelkedő tehetséggel megáldott séfek igazi sztárokká váltak, akik időről időre különleges receptekkel örvendeztetnek meg minket, miközben humort és némi intrikát csempésznek a főzésbe. Nézzük, kik a leghíresebb sztárséfek mostanában!

Julia Child

Természetesen, ha főzésről van szó, nem lehet nem megemlíteni Julia Child nevét, ő volt ugyanis Amerika első televíziós sztárszakácsa, aki generációk példaképévé vált a konyhában. A legendás séf leginkább arról híres, hogy megismertette a francia konyhaművészetet az amerikaiakkal, először szakácskönyve, A francia konyhaművészet elsajátítása, majd ezt követő televíziós főzőműsora, a The French Chef segítségével. Julia Child még a kezdtek kezdetén úgy döntött, mivel legjobban enni szeret, beiratkozik Párizs legnívósabb séfképzőjébe, ahol rövid időn belül kiderült, hogy igazi tehetség. Később a férjével  az egyesült államokbeli Cambridge-be költöztek. Nem sokkal ezután megjelentette első, akkoriban szokatlanul nagyméretű, 734 oldalas könyvét, mely meghozta számára az áttörést.


A szakácskönyvek megjelenését televíziós szereplések sorozata követte, előkészítve ezzel a terepet a jövő főzőtehetségeinek. Child volt az első nő, aki helyet kapott az Amerikai Kulináris Intézet hírességeinek falán, 2000-ben pedig elnyerte a legmagasabb francia állami elismerést, a francia becsületrendet. A séf népszerűsége halála után is töretlen maradt, fordulatos élete színházi darabokat, könyveket és filmeket ihletett.  A Julie & Julia című filmben a híres séfet Meryl Streep alakítja.

Gordon Ramsay

Minden séf saját étteremről, szakácskönyvekről, vagy éppen főzős műsorról álmodozik. Gordon Ramsaynek, a köztudottan forrófejű szakácsnak mindez azonban meg is adatott. A skóciai születésű séf Angliában nőtt fel. Eleinte futballistának készült, sorsa azonban másként alakulta. Egy súlyos sérülés után lemondott a sportkarrierről, és főzni kezdett. Olyan nagy séfeknél tanult, mint Marco Pierre White, Albert Roux vagy Jol Robuchon. 1998-ban megalapította első saját éttermét Londonban, a Gordon Ramsayt. Ezután karrierje villámsebességgel ívelt felfelé, egymás után nyíltak meg éttermei világszerte. Persze a nagyra törő séf nem elégedett meg mindezzel, folyamatosan újabb kihívások és lehetőségek után kutatott. Kitartó munkája elnyerte jutalmát, Ramsayt választották meg a manapság népszerű Kitchen Nightmares, azaz Pokol konyhája című tévés műsor rettegett házigazdájának.


A híres éves séf tehát, lehengerlő egyéniségének hála, nem csupán szakácsként, de showmenként is megállta a helyét, így nem telt sok időbe, és újabb műsorötlettel rukkolt elő. Az Amerikai mesterszakács című tévéműsor keretében amatőr és otthoni szakácsoknak rendezett főzőverseny létrejöttében már nemcsak házigazdaként, de társproducerként is közreműködött. Egyike azon három séfnek az Egyesült Királyságban, akiknek éttermei három Michelin-csillagot kaptak, emellett a „vendéglátásért végzett áldozatos munkájáért” elnyerte  a Brit Birodalom Érdemkeresztjét is.

Nigella Lawson

A csinos sztárszakácsnő sikerét egyesek hajlamosak sokkal inkább a vonzerejének, mint főzőtudásának tulajdonítani, tekintve, hogy soha nem végzett semmilyen hivatalos főzőiskolát. De bármi legyen is az igazság, az kétségtelen, hogy Nigella Lawson eredményei lenyűgözők. A mindenre elszánt séf több nagy csatorna képernyőjén feltűnt már, emellett mostanra nyolc, széles körben ismert és népszerű szakácskönyvet is megjelentetett.
Margaret Thatcher korábbi miniszterelnök pénzügyminiszterének lánya, Nigella Lawson 1979-ben diplomázott az Oxfordi Egyetemen középkori és modern nyelvekből. Ezután újságíróként kezdte meg karrierjét: gasztronómiával foglalkozó rovatot szerkesztett a brit Vogue magazinnál, majd helyettes kulturális szerkesztő volt a Sunday Timesnál, mielőtt szabadúszót lett a The Guardiannél és a Daily Telegraphnál.


Az étkezések, főzés iránti szeretete akkor kezdődött, amikor felkérték, hogy írjon a The Spectator magazin gasztronómiarovatába. 1998-ban aztán megjelentette első könyvét is, How to Eat: The Pleasures and Principles of Good Food címen, amely végül meghozta számára az első televíziós szereplést is a 4-es Csatornán, Nigella Bites címen. Ezután egymást érték a különböző tévés felkérések és könyvmegjelenések, melynek köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert. Népszerűségét egyrészt annak köszönheti, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető ételekre helyezi a hangsúlyt, és a többséggel ellentétben nem biztat diétára, helyette inkább az ételek élvezetét tartja szem előtt.

Jamie Oliver

A The Naked Chef című televíziós műsornak köszönhetően Jamie Oliver helyet kapott a The Sunday Times leggazdagabb briteket felsorakoztató listáján. Jamie már gyermekkorában is konyhaközelben volt, akkoriban ugyanis családja vendéglőjében segédkezett. Már ekkor beleszeretett a főzésbe, ezért tizenhat évesen úgy döntött, hogy otthagyja a gimnáziumot, és beiratkozott egy vendéglátó-ipari iskolába. Karrierje a River Cafe-ban vette kezdetét, melyről egy időben dokumentumfilmet készítettek. A tehetség persze sosem maradt rejtve, a készítők azonnal meglátták a fiatal szakácsban a lehetőséget, majd nem sokkal ezután Jamie saját műsort kapott, Naked Chef címmel. Innentől karrierje fénysebességre kapcsolt. A szakács ma leginkább arról híres, hogy elszánt harcot folytat a gyermekkori elhízás ellen, valamint az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért, így többek között 2011-ben elnyerte az évente kiosztott TED-díjat és a díjjal együtt járó százezer dollár pénzjutalmat. Megszámlálhatatlanul sok tévéshow-ban szerepelt már, emellett több mint 16 szakácskönyvet írt, és legalább 28 étteremmel rendelkezik világszerte.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése