2017. május 8., hétfő

A filmnézés mint terápia


Manapság gyakran előfordul, hogy az ember a filmek vagy éppen a sorozatok világába menekül a problémák elől, és a tévé erejével próbálja elterelni figyelmét a szürke hétköznapokról. Szinte egymás után jelennek meg azonban a tévézés káros hatásait ecsetelő tanulmányok, s emiatt kínzó bűntudatot érzünk, ha egy hosszú munkanap után mégis a képernyő előtt kötünk ki. A sorozatnézés majdhogynem a lustaság szinonimájává vált, és szinte mindig bennünk van az a kellemetlen érzés, hogy „valami értelmesebbel” is eltölthetnénk az estét.

Természetesen amennyiben szeretnénk elkerülni az elhízást, valamint a korai szívinfarktust, érdemes alkalomadtán a szabadlevegőn végzett mozgásra és pihenésre is időt fordítanunk, ám ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk kedvenc sorozatainkról! Sőt! Úgy tűnik, mentális egészségünknek kifejezetten jót tesz, ha olykor a tévé előtt „vesztegelünk”. John Mayer klinikai pszichológus womansday.com-nak adott interjújában elmondta, a tévézés segíthet megküzdeni az életünkben fellépő pszichológiai problémákkal és mentális gondokkal. A fiktív világ segíthet, hogy másképp szemléljük a valóságot, és különböző identitásokat teszteljünk a mindennapok során. Íme, néhány tudományosan is alátámasztott érv a tévézés mellett!

Kikapcsolódás és akaraterő

Mindannyiunknak szükségünk van időnként kikapcsolódásra ahhoz, hogy teljes erőbedobással feladatainkra, illetve munkánkra tudjunk koncentrálni. A Social Psychological and Personality Science című tudományos folyóirat szerint kedvenc tévésorozatunk nézése (vagy már ennek gondolata is) segíthet feltöltődni, és mozgósítja tartalék mentális energiáinkat. A kutatók úgy vélik, míg a negatív szociális interakciók negatív hatással vannak az akaraterőnkre és önuralmunkra, addig a pozitív interakciók – még ha kitalált karakterekről van is szó – képesek energiával ellátni, és helyreállítani kimerülőben lévő erőtartalékainkat. A filmnézés közben lehetőségünk van, hogy elmeneküljünk a mindennapos stresszhelyzetek elől, ez a szünet pedig rendkívül fontos ahhoz, hogy megbirkózzunk a folyamatosan ránk nehezedő nyomással.

Példaképek a képernyőről

A nézők szívesen azonosulnak kedvenc karaktereikkel, ezért az olyan erős hősök például, akik képesek leküzdeni a problémáikat, és helyt állnak a családi kötelezettségek és szakmai elvárások közepette is, példaképül szolgálhatnak számunkra, emellett pedig erősebbé tehetnek minket. „Ezek a kitalált történetek segíthetnek, hogy túljussunk a hullámvölgyeken mindennapi életünkben, azzal, hogy látjuk, amint a szereplők legyőzik az elébük gördülő akadályokat” – mondta Barna W. Donovan, a Saint Peter Egyetem professzora a womansday.com-nak.

Gyógyír a törött szívre

Talán először közhelyesnek hangzik, pedig igaz! Mostanra több tanulmány is bebizonyította, hogy kedvenc romantikus filmünk segíthet túljutni a szerelmi csalódásokon. Ki ne emlékezne például a jelenetre, amelyben Bridget Jones egy nagy vödör fagyiba fojtja bánatát az All By Myself című szám hallgatása közben? Ez még önmagában persze nem jelentene megkönnyebbülést számunkra, de a filmből azt is jól tudjuk, hogy Bridget végül mégiscsak rátalál a „nagy Ő-re”. Az ilyen szerelmes történetek olyanok számunkra, mintha egy gyógyító utazáson vennénk részt, hiszen új szempontból láttatnak velünk egy látszólag kilátástalan élethelyzetet. A filmek különböző lehetőségeket, valamint forgatókönyveket csillogtatnak meg előttünk, melynek köszönhetően önbizalmat szerzünk ahhoz, hogy továbblépjünk.

Megnevettet

Egy jó komédia megnevettet, és erősíti a baráti, illetve családi kötelékeket. Egy kiadós nevetésnek egy hosszú, nehéz nap után terápiás ereje van. A pszichiáter John Mayer szerint a viccek, a komédia és a nevetés segít leküzdeni a depressziót, a szomorúságot és a magányt. A humoros filmek, illetve sitcomok kiváló megküzdési stratégiát nyújtanak a stressz ellen, és feltöltenek energiával.

Kreativitásra sarkall

Az olyan képzeletbeli történetek, mint a Harry Potter vagy a Star Wars megmozgatják a képzeletünket, és arra ösztönöznek, hogy új szemszögből lássuk a valóságot. Lehetővé teszik, hogy feltegyük a kérdést: „Mi lenne, ha?” A mesék és a sci-fi filmek a gyerekek kreativitására is jó hatással lehetnek. A Lancaster Egyetemen végzett tanulmány bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akik megnéztek egy rövid részletet a Harry Potterből, utána jobban teljesítettek a kreativitást felmérő feladatokon, mint azok, akik valami teljesen hétköznapi videót láttak.

Forras : itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése