2015. május 30., szombat

Így változott a tökéletes női test ideálja 100 év alatt

Száz év hosszú idő, és az 1900-as évek talán mozgalmasabbak voltak bármelyik évszázadnál. A Greatist egy cikkben azt foglalta össze, hogyan is változott meg évtizedről évtizedre a tökéletes női testről alkotott kép, és hogyan jutottunk el oda, hogy a nagy fenék most (megint) népszerű lett.

Az 1910-es, a 1940-es, az 1950-es, az 1980-as és a 2000-es évek ideáljai

1910-es évek

Ez a Gibson-lányok korszaka volt, akik Charles Dana Gibson illusztrátorról kapták a nevüket. Az amerikai grafikus rajzai olyan magazinokban jelentek meg mint a LIFE, a Collier's vagy a Harper's. Az ideális alkat leginkább egy nyolcashoz hasonlított, vagyis a hosszú nyak, a lefelé ívelő váll, a nagy mell, a vékony derék és széles csípő volt az ideális, a frizurák óriásiak voltak és a fűző kötelező viselet volt.

Példa:Camille Clifford, Charles Gibson leghíresebb modellje és Evelyn Nesbit, amerikai modell, színésznő

Felirat hozzáadása


1920-as évek

A nőies, telt idomoknak leáldozott, a kis mellű és a keskeny csípőjű lányoknak kedvezett ez az időszak, és az óriási lokniktól is meg kellett szabadulnia annak, akik divatos akart lenni, mert a rövid haj lett a menő. Míg a ruhákon a derékvonal lejjebb csúszott, rövidebbek is lettek, és a dekoltázs helyett inkább a lábaikat mutogatták a nők, és a jeges szépségek helyét átvették a törékenynek tűnő, de állandóan mozgásban lévő hölgyek, akik a bonbonokat cigarettára cserélték.

Példa:Mary Pickford amerikai-kanadai színésznő és kolléganője, Alice Joyce


1930-as évek

Visszatértek a domborulatok, igaz, azért nem annyira hangsúlyosan mint az 1910-es években és az akkoriban jellemző lefelé ívelő helyett az egyenes vállvonal lett a kívánatos. A ruhák derékvonala ismét feljebb kúszott, hogy kihangsúlyozza viselőik alakját, és a lapos mellkasnak is leáldozott. Mivel a nők nyugodtan lehettek valamivel gömbölydedebbek, a kenyérdiéta lett az új őrület.

Példa: Jean Harlow



1940-es évek

A II. világháború miatt a kicsit szögletes, agresszívebb külső jön divatba, és végre fellégezhettek a széles vállú, magas nők, de az izmos, sportos külső továbbra sem volt cél. A melltartók fazonja is komoly átalakuláson ment keresztül, ekkor jelentek meg a hegyes, torpedóra hasonlító fehérneműk. 

Példa: Katharine Hepburn és Lauren Bacall


1950-es évek

Ez bizony a homokóra alkat évtizede. Viszlát szögletes sziluett, ismét éljenek a gömbölyű idomok! Ha valaki nem rendelkezett a megfelelő mell- és csípőmérettel, a boltban vehetett magának olyan szivacsos betéteket, aminek köszönhetően mindenhol elég kerek lehetett. És igen, a magazinok szorgalmasan reklámozták a mellnövelő krémeket is, a sovány nőknek pedig azt javasolták, hogy étrend-kiegészítőkkel próbáljanak magukra szedni egy kis súlyt. A Playboy és Barbie-baba is ekkor jelent meg a piacon. 

Példa: Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor 


1960-as évek

Megint egy erős váltás következett, az alacsonyabb, fiús alkatú, vékony, babaarcú lányok számítottak népszerűnek ezekben az években. A mellnövelő krémeknek és a súlygyarapodást segítő étrend-kiegészítőknek is leáldozott, mindenki fogyni akart, receptre írták fel az étvágycsökkentő tulajdonságokkal is bíró amfetamint, de 1963-ban hozták létre a Weight Watcherst is. A nőies alakot hangsúlyozó szabás helyett pedig természetesen az egyenes fazonú, zsákszerű ruhák jöttek divatba. 

Példa: Twiggy és Jean Shrimpton


1970-es évek

Diszkókirálynők előnyben! A vékony alkat (keskeny csípő, lapos has) követelmény maradt, de mellé magasnak is kellett lenni. A szintetikus anyagok hihetetlen népszerűségnek örvendtek, amivel többek között az a gond, hogy sokkal többet mutathatnak, mint a korábban használt textíliák. Dr. Robert Atkins ekkor rukkolt elő híres és népszerű diétájával, és ismét akadt olyan cigarettamárka, ami azzal reklámozza magát, hogy a dohányzás segít a fogyásban. 

Példa: Farrah Fawcett


1980-as évek

Az amazonszerű, hosszú lábú szupermodellek uraltak mindent. Az egészséges életmód egyre fontosabb lett, gondoljon a kocogás- és aerobikőrületre, végre nem kellett szégyellni, ha egy nő kicsit izmosabb volt. Igen, egy újabb ideál, aminek valaki könnyebben, valaki pedig csak kemény munkával tud csak megfelelni. 

Példa:Elle Macpherson és Linda Evangelista



1990-es évek

Új évtized, új szupermodellek, új ideál. Az 1900-as évek utolsó évei az olyan vékony és alacsony nőknek kedveztek, akik nem bánták, ha úgy néznek, mintha droggfügők lennének, a heroin chic lett a menő. A kicsit androgün, fiús külsőnek megfelelően az öltözködésben is az unszex irányvonal volt az erős, a grunge-os fiúk és lányok formaruhája (szakadt farmer, óriási kötött pulóver és flaneling) pedig azóta ismét divat lett. 

Példa: Kate Moss és Jodie Kidd


2000-es évek

Erős kezdés, 2000 febuárjában létrehozzák az alakformáló fehérneműket gyártó Spanx céget, Gisele Bündchennek köszönhetően pedig végre búcsút lehet inteni a heroin chic stílusnak. A napbarnított bőr, a sportos test lett menő, és aki megtehette, falatnyi felsőkben mutogatta lapos hasát, lásd az olyan popsztárokat, mint például Britney Spears és Christina Aguilera. 

Példa: Britney Spears, Christina Aguilera és Gisele Bündchen


2010-es évek

Sir Mix-A-Lot már az 1980-as években is szerette volna visszaszerezni a nagy és kerek fenekek becsületét a Baby Got Back című számával, de nem járt sikerrel, egészen eddig várnia kellett arra, hogy teljesüljön a kívánsága, és most már nem kell csak Jennifer Lopezzel beérnie, hiszen itt van Kim Kardashian, Nicki Minaj, Iggy Azalea és Amber Rose, csakhogy pár nagy fenekű hírességet említsünk. Persze nem mindenkit áldott meg a természet óriási és feszes farral, így sajnos egyre több elfuserált fenékfetöltésről is hallani. 

Példa: Kim Kardashian és Nikci Minaj


Mindenből egy kicsi

"Manapság az az elvárás, hogy egy lánynak legyen kék szeme, latinosan telt ajka, pisze orra, szőrtelen teste, mint az ázsiai nőknek, napbarnított bőre, mint a kaliforniaiknak, olyan feneke mint a jamaicai táncosoknak, hosszú lába, mint a skandináv nőknek, apró, japános lába, olyan kockás hasa, mint egy leszbikus edzőterem-tulajdonosnak, olyan csipője, mint egy kilencéves fiúnak, olyan karja, mint Michelle Obamának és persze olyan mellei, mint egy guminőnek" - foglalta össze a helyzete az amerikai komika, Tina Fey. Akármi is az ideál, kevesen tudnak megfelelni, és ezért hangsúlyozzák egyre többen, az a legfontosabb, hogy próbáljuk elfogadni magunkat, maradjunk a realitás talaján. 

És ha a hírességekkel teli galéria nem volt elég, nézze meg a Buzzfeed videóját a témában. Ők egészen az ókorig mentek vissza. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése