2015. szeptember 7., hétfő

Róma története



Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió és a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városában 1,285,3 km2-en több mint 2,7 millió lakos él. Róma területén található a Vatikán, a katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Napjainkban Róma sokszínű kultúrával, évezredes műalkotásokkal várja a városba érkező turistákat.

Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt i.e. 1. századtól i.sz. 7. századig. Rómát I. e. 756-ban alapította Romulus és Remus.

Róma államformája i. e. 509-ig királyság, utána köztársaság volt, majd császárság lett. A császárság korában a római birodalom területe folyamatosan növekedett. A legnagyobb császár uralkodása alatt területe Angliától Szíriáig húzódott. 395-ben a római birodalom kettészakadt Kelet-római és Nyugat-Római Birodalomra. 476-ban a Nyugat-Római Birodalmat megdöntötték a germánok. Ezt követően bomlott a félsziget területe különböző fejedelemségekre és független városállamokra. A félsziget déli része először a Kelet-Római Birodalom, később az arabok, majd a normannok uralma alá került. A félsziget északi része a Német-Római Császárság része lett.

A középkorban már a francia királyok is versengtek a területért. Ekkor terjesztette ki világi hatalmát a pápa is, aki a középkor elejére Közép-Itália jelentős részét uralta. Ekkor lett nagyhatalom Velence. A XVI. század végére azonban Velence hanyatlásnak indult, a félsziget középső részén két jelentősebb hatalom alakult ki: a Toszkán Hercegség és az Egyházi Állam.

Napóleon 1815-ig az egész félszigetet uralta. Napóleon bukása után az osztrákok megszerezték Lombardia és a Velencei Köztársaság területét. Már ebben az időben megerősödött az egységes Olaszország megteremtését célzó mozgalom. Az egyesítést a Habsburg Monarchia és a pápaság sem támogatta. Az egyesítésért folytatott harcokban döntő szerepe volt Garibaldinak, aki felszabadította a félszigetet a franciák és az osztrákok uralma alól.

Az egységes Olaszország 1861-ben alakult meg II. Viktor Emánuel uralma alatt. Velence csak 1866-ban került az olasz államhoz. Róma elfoglalása és a pápák világi hatalmának megdöntése 1870-ben történt meg. Ekkor vonult a pápa a Vatikán területére. 1929-ben sikerült az olasz és az egyházi államnak a lateráni szerződésben egyezségre jutnia, melyben az olasz állam elismerte az Egyházi Állam függetlenségét.

A világháborúk befejezése után az olaszok népszavazás útján döntöttek a köztársasági államforma megalakításáról. A II. világháború utáni párizsi békeszerződés értelmében az ország elvesztette Isztriát és az Adriai-tenger keleti partján birtokolt kisebb területeket.


Forras : innen...














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése