2015. július 24., péntek

Lady Diana: Egy hercegnő legendája


Diana
Diana walesi hercegnő emléke ma is rendkívül erősen él az emberekben szerte a világon. Halálának tizedik évfordulója előtt ugyanakkor sokan úgy érzik, hogy Lady Diana Spencernek még mindig nem sikerült igazán emléket állítani. A hercegnő örök legenda marad – és nem csak a brit alattvalók számára.
1961. július elsején az angliai Norfolk megyében egészséges kislány látott napvilágot, akit szülei, Edward John Spencer és Frances Ruth Burke Roche, a Diana Frances névre kereszteltek. A gyermek Diana – annak ellenére, hogy édesanyja meghalt – imádott táncolni, órákon keresztül balettot gyakorolt a tükör előtt, és mindenféle különlegességeket gyűjtött, mint például hörcsögöket. Egyetlen nevelőnő sem tudta meghódítani a szívét, mivel a kislány attól félt, hogy édesanyja helyére pályáznak, aki számára helyettesíthetetlen volt. Diana mindent elkövetett, hogy megkeserítse a nevelők életét és mihamarabb megszabaduljon tőlük: ruháikat kidobálta az ablakon, vagy bezárta a hölgyeket a fürdőszobába.
A Silfield iskolában kezdte meg tanulmányait, ahol nem jeleskedett kitűnő eredményekkel. Egyedül matematikában mutatott némi tehetséget – de igazából csak a tánc érdekelte. Később édesapja beíratta a Riddlesword iskolába, ahol az izgága kislány lenyugodott valamelyest, és figyelme egyre inkább a történelem felé irányult. A tánc iránti rajongása azonban egy cseppet sem csökkent, de mivel már 14 éves korában is csaknem 180 cm magasra nőtt, kénytelen volt feladni a hőn áhított balett-karriert.
1975-ben elhunyt nagyapja, a hetedik Spencer gróf – ezt követően kapta meg Diana a Lady címet. A 14 éves Lady Di-nek hamarosan újabb lelki nehézségekkel kellett megküzdenie. Édesapja újra megnősült, feleségül vette Darthmouth grófnőjét, amit a kamaszlány nem bírt elfogadni, elhatározta tehát, hogy kezébe veszi életét, és megpróbál a saját lábán megállni: három barátnőjével lakást bérelt Londonban, ahol óvónőként kereste a kenyerét.
1977 novemberében Diana élete gyökeres fordulatot vett: akárcsak a tündérmesékben, az Althorp házba érkezett vadászatra a brit trónörökös Károly herceg – aki mellesleg Diana nővérének, Sarah-nak udvarolt abban az időben. A látogatás alkalmával bemutatták neki a 16 éves Dianát – és a szőke, kékszemű brit rózsaszál azonnal lehengerelte a királyi család sokat ígérő tagját. A Spencer család két királyi felmenővel is büszkélkedhetett, és ez a tény különösen előnyös színben tüntette fel a Spencer lányokat.
A herceg és Diana egymásra találtak, habár természetük lényegesen eltérő vonásokat mutatott: a komoly trónörökös szeretett operába és művészeti galériákba járni, míg ifjú kedvesének inkább a vásárlásokon és a popzenén járt az esze. Ennek ellenére 1981. február 5-én Károly megkérte Lady Di kezét. Három hónappal később pedig a királyi ház bejelentette az ország lakosságának az eljegyzést – és ettől kezdve Diana minden hivatalos eseményre elkísérte jövendőbelijét. ég abban az évben, július 29-én összeházasodtak a londoni Szent Pál-székesegyházban. A ceremónián 2700 meghívott és körülbelül 1000 kíváncsiskodó vendég vett részt személyesen, valamint 750 millióan követték a szertartást a tévéképernyők előtt – élő egyenes adásban.
Kapcsolatuk mesébe illően kezdődött, de a folytatás már nem kínált annyi csodát számukra. Házasságuk nagyon sok keserűséget hozott mindkettőjük számára, ami a sajtó és a filmipar kedvenc témájává lett hosszú éveken keresztül. 1982. június 24-én megszületett első gyermekük, Vilmos herceg, majd 1984. szeptember 15-én második fiuk, Henry herceg. A házasságot azonban még a két gyermek sem tudta megmenteni: Károly nem értette meg Diana érzelmes természetét, ezenkívül továbbra is volt barátnője, Camilla Parker-Bowles iránt táplált gyengéd érzelmeket. Diana pedig nem bírta elviselni a királyi család tagjaként vállára nehezedő terheket, és egyre kilátástalanabbnak látta helyzetét. Depresszióban, bulémiában szenvedett, és többször kísérelt meg öngyilkosságot. Végül 1992-re telt be a pohár: december 9-én jelentette be az angol miniszterelnök, hogy a walesi herceg és hercegnő külön kívánnak válni. A válás kimondására azonban egészen 1996. augusztus 28-án kellett várni.
A királyi háztól – és nem utolsósorban a neheztelő anyós, II. Erzsébet mellől – elszakadó Diana egyre inkább megtalálta élete célját. A népszerűsége egyre csak nőtt, ami annak is köszönhető, hogy a királyi család tartózkodó magatartásától eltérően ő igen nyíltan beszélt életéről a sajtónak. Nagy port kavart a BBC-nek adott interjúja is, melyben leplezetlenül beszél Károllyal megromlott kapcsolatáról, depressziójáról, csalódottságáról.
A válás után gyermekeivel a Kensington-palotába költözött, és egyre inkább a jótékonysági munkának szenteli életét. Népszerűségét azonban arra használta fel, hogy a világ minden részén segítse a rászorulókat – elsősorban a gyermekeket – és más hírességeket is megnyerjen támogatónak. Talán a legemlékezetesebb a taposóaknák pusztító hatása elleni kampánya volt, amikor a világ több országába, Angolába és röviddel halála előtt Boszniába is ellátogatott.
Lady Diana nem maradt társ nélkül: a bulvársajtó folyamatosan cikkezett kapcsolatairól és lehetséges partnereiről. Élete utolsó évében talált rá a nagy szerelemre: a vagyonos Dodi al-Fayed üzletember mellett keresett vigasztalást lelki fájdalmaira. 1997. nyarán a hercegnő gyermekeivel és Dodival együtt nyaralt, a sajtó pedig Dodiról mint Diana leendő férjéről cikkezett.
A hercegnő és barátja 1997. augusztus 31-re virradó éjszaka szenvedett halálos balesetet a párizsi Alma-híd aluljárójában, röviddel azután, hogy a Ritz szálloda körül ólálkodó fotósok elől szökve megpróbáltak egérutat nyerni az exkluzív sajtótémától felajzott követők elől. A versenyfutásban autójuk nagy sebességgel nekivágódott az aluljáró egyik tartóoszlopának.
A hercegnő egyiptomi kedvese és a sofőr, Henri Paul a helyszínen, Diana pedig a kórházban halt meg. Testőre, Trevor Rees-Jones súlyosan megsérült ugyan, de életben maradt.
A két évig tartó, mindenre kiterjedő vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy az ütközést az ittasan vezető Henri Paul okozta, aki a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel hajtott át a szűk alagúton. A párizsi rendőrség bűnügyi osztálya 30 nyomozót alkalmazott, 153 tanút hallgattak meg, és az első történetekben szereplő rejtélyes Fiat Unót keresve 3000 Fiat-tulajdonost hallgattak ki.
Mohammed al-Fayed kezdettől azt állította, hogy fia és Diana hercegnő összeesküvésnek esett áldozatul: meggyőződése szerint a brit királyi családnak állt volna érdekében megölni a szerelmeseket, mert nem kívántak egy muzulmánnal rokonságba kerülni.
Diana halála megrázta a briteket, utolsó lakhelye, a Kensington palota előtti teret több millió virággal borították el. A walesi hercegnőt a Westminster apátságban búcsúztatták, és a családi birtokon, Althorpban helyezték örök nyugalomra 1997. szeptember 6-án.
Az élet azonban megy tovább, a tragédia óta több mint tíz év telt el. Károly 2005. április 8-án feleségül vette Camillát. Frigyükre a királynő is áldását adta: Camilla jogilag ugyan a walesi hercegnő, de érthető okokból, Őkirályi Fensége, a Cornwalli hercegnő címet viseli.
A hercegnő fiainak is teljesültek álmaik. Vilmos herceg, a második számú trónörökös Etonban földrajzot, biológiát és művészettörténet tanult. Egyéves világ körüli útja után földrajzból szerzett diplomát. Jelenleg katonai karrierjét építi. Első hivatalos megjelenése azonban csak tavaly, Új-Zélandon volt, ahol a királynőt helyettesítette.
Harry herceg a harmadik számú trónörökös. Érettségi után ő is egyéves világ körüli tanulmányutat tett, majd beiratkozott a Királyi Katonai Akadémiára. Jelenleg a brit hadseregben szolgál. Bátyjával édesanyjuk 46. születésnapjára emlékkoncertet szerveztek a Wembley stadionban, amin több mint hatvanezren(!) vettek részt.

Forras : innen...

Kepek :







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése