2015. július 7., kedd

A táska története


A hölgyek számára már nélkülözhetetlen kellék a táska. Sokszor nagy benne a káosz, hiszen egy nő ebben hordja az egész életét.

A középkorban a nők és a férfiak egyaránt tároló dobozkát lógattak öveikről. Majd egész kicsi, aprópénz tárolására szolgáló bőrzsákok jelentek meg, amit a gazdag nemesek viseltek. Minél gazdagabb volt a díszítés és a hímzés, annál magasabb társadalmi szinten lévő személyt jelentett. A XVI. században a mai tarisznyákhoz hasonlóan, a felsőtesten átvetve hordták a táskáikat.

Később az apróbb tárgyaknak zsebeket alakítottak ki, amiket a férfiak nadrágjára varrtak, a hölgyek pedig a derekukon körbetekerve viselték. Majd 1790-ben Párizsban elkezdték a kezükben hordani ezeket a kis "rejtekhelyeket".

A XVIII. században tehát megjelentek a kézitáskák előfutárai, amiket a ma is használatos retikül névvel illettek. Ezekben már rúzst, púdert, parfümöt is hordhattak a hölgyek.

Az 1860-as évektől az utazásokhoz kezdték el készíteni a szebbnél-szebb és egyre praktikusabb táskákat, amik általában már zárhatóak és több fakkal, rekeszekkel rendelkeztek. A hölgyek így nagyobb tárgyaikat már maguk is hordhatták csinos kézitáskáikban.


Így terjedt el a kézitáska "szó" az 1900-as évek elején.

Az 1920-as években a divat a táskáknál is hódított. A divatszalonokban egy miniatűrizált bábhoz igazították a táskákat.


Az 1940-es években a háború igencsak rányomta a bélyegét a táska alapanyagokra. A "nemes" anyagok hiánya a táskáknál is "nélkülözésre" szorult. Műanyagot és fát kezdtek el használni a bőrök, szőrök, fémek és finomabb szövetek helyett.

Az 50-es évek hozták el az igazi kiemelkedést a nagy divatházaknak, úgy mint Louis Vuitton, Chanel, Dior és a Hermés. Jól meggondolva a Coach, Kate Spade és a Gucci is innen merítette a logós kiegészítőkre az ötletet.


Manapság pedig a táska az öltözék egyik fő és nélkülözhetetlen kelléke. A praktikus tárolási célt mára felváltotta a viselet kihangsúlyozása. A táskák követik a divat hullámait, így egy trendi táska a viselőjét stílusosnak mutatja. A táskadivat korosztályonként is eltérő, hiszen a fiatalabbak inkább a színesebb kirívó darabokat viselik, míg az idősebb, érett nők az elegáns bőrtáskákat részesítik előnyben.

A női táska mindig is igazodott az öltözékhez, vagyis leginkább a cipővel kell összhangban lennie: sötét cipőhöz sötét, víg világoshoz világos táska illik.

Vannak egyéniségfüggő táskatípusok is, hiszen a vállra akasztható tarisznyát viselők, és a divatos strasszos, lakkozott, fényes táskákat kedvelő hölgyek mindenképpen eltérő stílust képviselnek.

S természetesen, bár vannak aktuális divat szerinti táskák, a klasszikus bőr táska sosem megy ki a divatból.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése