2015. július 23., csütörtök

Itt született Michelangelo és Leonardo


Mindössze 150 km választja el egymástól Leonardo és Michelangelo szülővárosát, mégis éppen annyira különböznek egymástól, mint amennyire utálta egymást a két reneszánsz zseni.
Mindketten Toszkánában születettek, Leonardo Vinci közelében, Michelangelo Caprese-ben. Két kisváros, két történelem: a guelfek és ghibellinek csatározása választja el őket. A táj is tükrözi az ellentétet. Olajfaligetek és szőlőültetvények között, a varázslatos Montalbano dimbes-dombos lejtőin terül el Vinci városa. Az Arezzo közelében fekvő Caprese ezzel szemben zord, nem egy vidám hely.
Leonardo da Vinci 1452. április 15-én Anchianóban, Vinci közelében látta meg a napvilágot. Vinci 35 km-re fekszik Firenzétől.

Vinci környéki táj
Leonardo egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci Vinciből való’-t jelent. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy ’Leonardo, ser Piero fia Vinciből’. Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte.

Vinci
Az út, amely Firenzéből Vincibe vezet nem túl érdekes, de minél közelebb érünk, megérezhetjük, hogy mi inspirálta a művészt: az olajfák és citrusligetek színeinek harmonikus kapcsolata és a toszkán dombok perspektívája. Leírhatatlan a táj szépsége, Montalbano csodálatos területe ihlette Leonardo tájrajzait és természeti tanulmányait.

Vinci
Vinciben 1953 óta van múzeum. Guido grófok tekintélyes várában (Castello dei Conti Guidi) kapott helyet a Museo Leonardiano, a polihisztor ismert rajzai alapján készült több mint 50 modellel, köztük egy tükörfényesítő géppel, víz alatti légzőkészülékkel, helikopterrel és egy meglepően modern látványt nyújtó kerékpárral. A vár alatt áll a Museo Ideale Leonardo da Vinci, amelynek szórakoztató kiállításán a modelleket nyomatok és egyéb dokumentumok egészítik ki. A múzeum Leonardo művészetét komplexitásában mutatja be: művész, tudós, feltaláló, designer és hatását a következő nemzedékekre. Leonardo kertjében található labirintusban pedig bolyonghatunk vagy sétálhatunk a fák és növények ösvényén.


Museo Leonardiano
A múzeumtól egy 1 km hosszú kis út vezet Anchianóba: olajfaligetek amerre a szem ellát, nincs esztékiai zavarótényező, nincsenek ronda épületek, alig jár autó. A hajdani toszkán Anchiano falucskából egyedül fennmaradt épület Leonardo da Vinci szülőháza. Az épület a XV. század végétől a da Vinci család tulajdonában lévő birtokon áll, még ma is látható a ház homlokzatán a családi címer.

Leonardo szülőháza
Michelangelo Buanorotti 1475. március 6-án született Caprese-ben, 20 km-re Arezzótól. Szülei elszegényedett nemesemberek, apja, Ludovico di Leonardo Buonarroti Simoni, Caprese és Chiusi várának egykori ura, anyja Francesca di Neri del Miniato voltak.

Michelangelo szülőhelye
Caprese 653 m magasban fekszik. Caprese nevéhez 1913-ban csatolták a Michealangelo nevet, tisztelegve a városka híres szülöttje előtt.

Caprese
A település felett magasodó, 14. századi várkastélyban – amelynek terein modern művészek szobrait láthatjuk – található a volt Casa del Podesta. A hagyomány úgy tartja, ez volt Michelangelo szülőháza. Ma Michelangelo múzeum található itt, amely a művész alkotásainak másolatait őrzi.


Michelangelo szülőháza
Nemcsak születéshelyük volt közel egymástól, volt idő amikor egy helyen is éltek, Firenzében.
Leonardo 1469-ben érkezett meg Firenzébe, ahol belépett Andrea del Verrocchio festő műtermébe gyakornoknak. Majd a Sforza hercegek bukása után Leonardo rövid kitérővel ismét Firenzébe költözött. 1503-ban Firenzében kezdte festeni a Mona Lisát.
Michelangelo 13 éves volt, amikor a család 1488-ban Firenzébe költözött. Az 1500-as évek elején Leonardo da Vinci és Michelangelo is Firenzében élt és alkotott. A gyanakvó természetű Michelangelo nem kedvelte Leonardót; sőt kifejezetten féltékeny volt az idősebb mesterre, és számtalan alkalommal támadta elméleteit.

Firenze, Palazzo Vecchio
Vetélkedésre adott alkalmat a firenzei Signoriának az a határozata, hogy Michelangelo Leonardóval közösen fesse ki a kormánypalota, a Palazzo Vecchio egyik termét, de mindkét mű megsemmisült, még mielőtt a falakra festhették volna. Leonardo 1506-ban elhagyta Firenzét, többet nem találkoztak.
Leonardo Franciaországban, az Amboise kastély melletti Clos Lucé kastélyban halt meg 67 évesen, 1519. május 2-án.
Michealangelo 1564. február 18-án Rómában halt meg. Unokaöccse titokban Firenzébe vitette a holttestét, mert a rómaiak nem akarták elengedni. Firenzében ünnepélyes temetést rendeztek, majd mauzóleumot emeltek számára a Santa Croce-templomban.


Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése