2019. április 8., hétfő

Így nézne ki az Országház, ha Andrássy gróf nem szól bele a döntésbe


Négy tervet is díjazott a bizottság. Nézze meg, milyen épületben ülésezne a Tisztelt Ház, ha a gróf nem szól bele a döntésbe.


A reformkor során többször felmerült egy állandó pesti országház építésének gondolata. A parlament építését végül 1880-ban foglalták törvénybe, egy évre rá pedig ki is hirdették a tervpályázatot. A pályázatra több kiváló építész jelentkezett, és összesen tizenkilenc terv érkezett be.

Az „állandó országház építése érdekében működő országos bizottság” azonban egyik tervet sem találta alkalmasnak arra, hogy változtatás nélkül kivitelezzék, így az 5-5000 forintos díjat a viszonylag legjobb terveknek ítélték. Végül Steindl Imre neogótikus munkája lett a befutó, de kicsin múlt, hogy nem az alábbi épületben tartják ma az Országgyűlést:

Schickedanz Albert és Freud Vilmos, együtt dolgozták ki pályázatukat, és hatalmas épületként álmodták meg az Országházat. Az antik építészeten alapuló tervet "Alkotmány II." jeligével küldték be.


Wagnerék neoreneszánsz pályaműve nagyon elnyerte a bírálók tetszését. Igaz jóval kisebb épületet terveztek a megépült Országháznál, a bírálok többször is kiemelték az architektúra szépségét. Az alapelrendezést azonban kifogásolták: a hosszan elnyúló épület két végébe helyezett üléstermek túl messze lettek volna egymástól.

 

Sokáig Hauszmann Alajos neobarokk és neoklasszicista épületterve volt a befutó. A terv azért is különleges, mert a többiekkel ellentétben ő nem a Duna-partra, hanem belső telekre tervezte az épületet.


Végül azonban Andrássy Gyula gróf döntötte el a kérdést, aki egy az angol parlamenthez hasonló épületet szeretett volna. A gróf nem vezetője, csak tagja volt a bizottságnak, de mivel jelentős befolyással rendelkezett, érvényesítette véleményét, és az önök által is ismert, Steindl Imre -féle neogótikus pályázat lett a győztes:


Az épületre szánt keret kezdetben négymillió forint volt, amit - a mai beruházásokhoz hasonlóan - később kétszer is megdupláztak. 19 évig tartott az építkezés (1885-ben kezdték el építeni, és 1904-ben fejezték be). Az Országházat már 1902-ben használni kezdték a politikusok, de még két évig dolgoztak rajta, hogy a díszítés is elkészüljön.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése