2019. január 16., szerda

A KFC története



A KFC (1991-ig hivatalos teljes nevén Kentucky Fried Chicken) a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. A világon jelenleg több mint 16 000 KFC étterem található.

 Az éttermek fő profilját a csirkehús felhasználásával készült ételek képezik, amelyeket évtizedek óta azonos recept alapján készítenek. Szerte a világon évi több mint egymilliárd csirkéből készült terméket fogyasztanak a vásárlók a KFC éttermeiben.

Az Egyesült Államokból kiindulva ma már a Föld 137 országában találkozhatunk Harland Sandersnek, a KFC alapítójának arcképével (ami a cég védjegye). Az étterem másik ikonjává vált a papírkosárban felszolgált csirke.

A céget Harland Sanders alapította.


Harland David Sanders 1890-ben látta meg a napvilágot egy Henryville környéki farmon, Indiana államban. A főzéshez szükséges alapokat elég korán elsajátította, miután édesapja hatéves korában meghalt, és édesanyja rábízta kisebb testvérei felügyeletét, valamint a főzést.

Hétéves korára már remekül készítette a helyi recepteket. Az ezt követő 30 évben azonban nem a főzéssel foglalkozott, volt biztosítási ügynök, tűzoltó, napszámos, villamosvezető és benzinkutas is. Ez utóbbi foglalkozás vezette vissza a főzéshez, amikor a nagy gazdasági világválság idején a betérő ügyfeleket saját készítésű étellel kínálta saját asztalánál, mert étterme akkor még nem volt. Mivel látta a potenciált ebben, így ezzel kezdett foglalkozni, receptjeit tökéletesítette, és létrehozta saját franchise hálózatát, így 1930-ban megnyitotta első panzióját és éttermét, a Sanders Court and Cafe-t, Corbinban.

Ekkor még nem létezett a híres, ma is ismert Kentucky panír recept, ezt csak 1940-ben készíti el és fejleszti tökéletesre. Meg volt győződve, hogy az általa kifejlesztett csirkeételekre igény van, ezért 1952-ben új vállalkozást indított: autójával járta az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat.


Ha a válasz kedvező volt, szóbeli egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap. Közben 1957-ben a Kentucky Fried Chicken kínálatában először jelennek meg a ma is ismert és vásárolható kosarak. 1964-re Sanders listáján már 600 franchise étterem szerepelt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ebben az évben kétmillió dollárért adta el részesedését befektetőknek. Sanders továbbra is a cég szóvivője maradt, melynek hatására egy 1976-os felmérés Sanderst az ország második legismertebb arcává nyilvánította.


Az új tulajdonosok irányítása alatt a Kentucky Fried Chicken Corporation gyors növekedésnek indult, 1965-ben megnyílik az első angilai KFC, York Fishergate negyedében, majd 1966-ban részvényeit is nyilvánossá tették. Ekkorra már több mint 3500 franchise, illetve saját tulajdonú étterem volt világszerte. A Heublein Inc. 1971-ben 285 millió dollárért felvásárolta a vállalatot. Hét évvel később, 1986-ban a PepsiCo Inc. már 840 millió dollárt fizetett a KFC részvényekért.


1980-ban (90 évesen) hunyt el, leukémiában és a mai napig a Cave Hill Cemetery -ben nyugszik.

KFC éttermek a világ országaiban

Forras : Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése