2016. május 7., szombat

10 tény a fagylaltról



1. A fagylalt legkorábbi ősének tekinthető, ám inkább sörbetszerű, gyümölcsöket, tejet, mézet és bort tartalmazó édességkülönlegességet több ezer évvel ezelőtt készítették Kínában.

2. A fagylalt az arabok és a perzsák közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba.

3. Az orvostudomány atyja, Hippokratész orvosságként ajánlotta a fagylaltot, mivel úgy vélte, élettel tölti meg a testnedveket.

4. Nagy Sándor csaták előtti élénkítő szerként alkalmazta mézből, gyümölcsökből és borból készült fagylaltszerű italkészítményét.

5. Bár a kézzel készített fagylalttölcsért legkorábban egy 1825-ös francia szakácskönyvben dokumentálták, annak tömeggyártása csak 1918-ban kezdődött az USA-ban.

6. A 18. és a 19. század fordulóján Európában sokféle összetevőt kipróbáltak a fagylaltkészítéshez, mint például a cukrozott narancsvirágot, a reszelt sajtot, vagy a zsemlemorzsát.

7. I. Károly (1625-1649) angol király kedvenc fagylaltja receptjét államtitoknak minősítette.

8. Egy New York-i kereskedő feljegyzése szerint George Washington 1790 nyarán hatalmas összeget, mintegy 200 (mai árakon több ezer) dollárt költött fagylaltra.

9. Thomas Jefferson – aki franciaországi tartózkodása idején ismerkedett meg a fagylaltkészítéssel – elnöksége alatt szolgáltak fel először fagylaltot egy fogadáson a Fehér Házban.

10. Az első fagylaltgyárat Jacob Fussell alapította 1851-ben Baltimore-ban.

Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése