2016. április 11., hétfő

A krumpli sokoldalúsága és elkészítésének gazdag változatossága



TEPSIS KRUMPLI

1 kg  nyers  krumplit  megtisztítunk  és  vékony  szeletekre  vágjuk.  Meghintjük  sóval  és  összekeverjük.  Zsírral  jól  kikent  tepsibe  öntjük,  közéje  kolbászkarikákat,  virsli-  és  főtt  füstölthús - darabokat  rakunk.  A  krumpli  tetejét  meglocsoljuk  forró  zsíradékkal,  rárakunk  személyenként  1 - vékony  szalonnaszeletet  és  kb.  1  óráig  sütjük.  Káposztacikával  tálaljuk.

SAJTOS KRUMPLI

80 dkgmeghámozott  nyers  krumplit  karikákra  vágunk,  forró  zsíradékba  dobjuk,  megsózzuk  és  lefödve  pároljuk.  Közben  lapáttal  gyakran  átforgatjuk,  hogy  ne  ragadjon  le.  Amikor  jó  puha  és  pirulni  kezd,  felverünk  2  tojást  csipetnyi  sóval,  kevés  borssal  vagy  pirospaprikával  és  összekeverjük  15 -20 dkg  reszelt  sajttal.  Ráöntjük  a  krumplira  és  a  sütőben  pirosra  sütjük.  A  sajt  helyetesíthető  finom  juhtúróval  is.  Héjában  főtt  krumpliból  is  elkészíthető  a  sajtos  krumpli :  meghámozzuk,  karikákra  vágjuk,  forró  vajban  megforgatjuk  és  tovább  a  fentiek  szerint  járunk  el.

KRUMPLIPÜRÉ

Kell  hozzá :  1kiló  krumpli,  negyedliter  tej,  4  deka  margarin  vagy  vaj  és  só.   Így  készül :  a  krumplit  meghámozzuk  és  megmossuk,  kevés  sósvízben,kb.  25  percig  főzzük.   Leszűrjűk,  krumpliprésen  átnyomjuk,  forró  tejjel  és  benne  feloldott  zsiradékkal  leöntjük.   Habverővel  vagy  keverőben  habosra  keverjük.   Azután  egy- két  percig  főzzük,  jól  össze  keverjük  és  fűszerezzük.

MAKARONIS   KRUMPLI

A  krumplit  karikára  vágjuk,  és  lerakjuk  kikent  edénybe  a  következő  sorrendbe :  egy  sor  krumpli,  egy  sor  reszelt  sajt.   A  makaronit  sós  vízben  megfőzzük,  a  krumplira  tesszük,  meghintjük  reszelt  sajttal,  végül  egy  sor  karikára  vágott  krumplival  lefedjük,  újra  meghintjük  reszelt  sajttal,  és  leöntjük  paradicsommártással.   Sütőben  sütjük.

  TARKA  PÜRE 

Készítünk  krumplipürét,  és  keverjük  össze  kemény  tojás  habbal.  Osszuk  négy  részre,  az  első  részt  keverjük  össze  tejfellel,  a  másodikat  spenóttal,  a  harmadikat  paradicsommártással,  a  negyediket  tojássárgájával.   Szedjük  a  tányérba,  és  díszítsük  kemény  főtt  tojáskarikákkal.

KRUMPLIHALMOCSKÁK

A  krumplit  főzzük  meg  gőzön,  hámozzuk  és  törjük  meg,  és  adjunk  hozzá  két  tojássárgáját,  és  egy  egész  habart  tojást,  egy  kanál  reszelt  sajtot.   Ebből  a  püréből  készítsünk  egy  hengert,  vágjuk  karikákra,  a  karikákat  forgassuk  meg  lisztben  és  lassú  tűznél  olajon  süssük  pirosra.   Tálaláskor  mindegyik  halomra  egy  csepp  vajat  teszünk.

KRUMPLISGOLYOCSKÁK

Főzzünk  egy  kiló  krumplit,  hámozzuk  meg,  törjük  össze  kevés  vajjal,  tegyünk  hozzá  három  egész  tojást,  sózzuk,  borsozzuk  és  adjunk  hozzá  apróra  vágott  peterzselyemzöldjét,  formáljunk  golyócskákat,  forgassuk  meg  kemény  tojáshabban  és  süssük  meg  zsíron.

KRUMPLISALÁTA

Kell  hozzá :  fél  kiló  krumpli,  zeller,  karfiol,  só  és  bors.   Így  készül:  a  megfőtt  krumplit  meghámozzuk,  hozzáadjuk  a  vékonyra  szeletelt  zellert  és  egy  fej  apróra  vágott  főtt  karfiolt,  sózzuk  és  borsozzuk,  olajjal  és  ecettel  ízesítjük.

   KRUMPLIMUSZAKA

A  megfőtt  krumplit  karikára  vágjuk,  sózzuk,  vajjal  kikent  edénybe  egy  sor  krumplit  egy  sor  pirított  darált  húst  rétegezzünk,  amíg  tart.   Két  tojást  felkeverünk,  tejfellel  összevegyítjük  és  ráöntjük.   Sütőben  jól  kisütjük.

 KRUMPLI  FORMÁBAN

A  krumplit  sütőben  megsütjük,  meghámozzuk  áttörjük.  Sonkát  minél  apróbbra  vagdalunk  és  összekeverjük  a  tört  krumplival.   Adunk   hozzá  három  jól  felvert  tojást  és  három  kanál  tejfölet   Sózzuk,  borsozzuk,  jól  összekeverjük.  A  vajjal  jól  kikent  formákat  megtöltjük  a  krumplis  masszával.   Forró  sütőben  sütjük,  melegen  tálaljuk

A KRUMPLIS ÉS TUROS  TESÜTEMÉNY

Sárga  krumplit  sütünk,  és  ebből  annyit  passzírozunk,  hogy  15  deka  legyen.   Ehhez  15  deka  száraz,  passzírozott  túróból,  30  deka  lisztből,  30  deka  vajból,  ízlés  szerinti  sóval  tésztát  gyurunk.   Vékonyra  kinyújtjuk,  késsel  recézzük  a  tetejét,  és  lehetőleg  egy  teljes  napig  hidegen  hagyjuk.   Ezután  vagy  pogácsa,  vagy  tetszés  szerinti  más  formával  kiszagatjuk,  tojássárgájával  bekenjük,  esetleg  köménymaggal  meghintjük,  és  nem  túl  meleg  sütőben  tálalás  előtt  megsütjük.

 KRUMPLIS  FÁNK

Harminc  deka  főtt  krumplit  még  melegen  áttörünk  szitán,  és  16- 20 deka  lisztel,  kis  sóval  és  egy  egész  tojással  összegyurunk.   Lisztezett  deszkán  ujjnyi  vastagra  nyújtjuk,  pogácsaszaggatóval  kiszaggatjuk,.   Egy  fánk  közepére  reszelt  sajtot,  vagy  darált  sonkát  teszünk,   a  szélét  megkenjük  tojásfehérjével  és  ráteszünk  egy  másik  fánkot,  amelyet  valamivel  kisebb  pogácsaszsggatóval  szúrtunk  ki.  Bő,  forró  zsírban  mindkét  oldalát  világospirosra  sütjük,  és  meghintjük  reszelt  sajttal.

RAKOTT  KRUMPLI

Egy  kiló  meghámozott,  hosszába  vagy  keresztbe  karikákra  vágott  krumplit  megsózunk.   Keményre  főtt  tojásokat  szintén  karikákra  vágunk.   Ha  szeretjük,  füstölt  kolbászt  is  karikázzunk  hozzá.  Kizsírozott,  tűzálló  edénybe  rakjuk  a  krumpli  felét.  Tejfölből,  olvasztott  zsírból,  kevés  tejből  keveréket  készítűnk.   Ezzel a  keverékkel  meglocsoljuk  a  krumplit,  rárakjuk  a  karikákra  vágott  tojást ( személyenként  1  tojás ),  közé  szórjuk  a  karikákra  vágott  kolbászt,  meglocsoljuk  a  keverékből,  ráteszünk  a  krumpli  másik  felét,  és  a  megmaradt  keveréket  mind  ráöntjük,  fedő  alatt  sűtőben  pirulásig  sütjük.


KRUMPLIS  GOMBÓC  SZILVÁVAL

Minden  30  deka  főtt,  áttört  krumplihoz  10  deka  lisztet  veszünk.  Tehát  90  deka  törtkrumplival,  30  deka  lisztel,  1  tojással,  1  deka  sóval  és  5  deka  cukorral  tésztát  készítünk.   Fél  centisre  kinyújtjuk,  négyszögletes  darabokra  vágjuk.  Az  előre  kikészített,  kimagozott  szilvából  egy- egy  szemet  a  tészta  közepére  teszünk.  Az  összehajtott  tésztát  kerekre  göngyölítjük.  Lobogó  sós  vízben  kifőzzük.  A  kifőtt  gombocokat  zsírban  pirított  morzsába  forgatjuk.  Porcukrot  adunk  mellé.   Cseresznyével  is  tölthetjük,  egy  szem  szilva  helyett2  szem  kimagozott  cseresznyét  teszünk  bele.


 KRUMPLIS  LEKVÁROS  DERELYE  

A    megadott  menyiségü  tésztát  készítjük  mint  krumplis  gombocókhoz ,  fél  centiméter  vastagra  kinyujtjuk,  a  levelet  közepén  kétfelé  vágjuk,  egyik  felére  sorba  lekvárhalmokat  rakunk,  a  tészta  másik  felét  ráborítjuk,  nagyobb  pogácsaszaggatóval  kiszaggatjuk,  a  hulladék  tésztát  újra  összegyurjuk,  és  szintén  kiszaggatjuk.   A  kiszagatott  tészták  széleit  körülnyomkodjuk.  Sós  vízben  kifőzzük.  Melegített,  zsírozott  tálra  szedjük,  pirított  morzsával  megszórjuk,  porcukorral  tálaljuk.

  KRUMPLIS  PALACSINTA

Harminc  deka  áttört,  főtt  krumplit  20  deka  lisztel,  sóval,  2  egész  tojással  és  fél   liter  tejjel  jólösszekeverjük.  Ha  kell,  önthetünk  hozzá    még  tejet.   Palacsintasütőben  vastagabb  palacsintát  sütünk.  Ha  sürüsödni  kezd,  adjunk  hozzá  még  tejet.  Lehet  lerakva  tölteni  vagy  fahéjas  cukorral  megszórni.  Reszelt  sajttal  is  tálalhatjuk.

KRUMPLIS  APRÓSÜTEMÉNY

Ötven  deka  lisztet,  50  deka  főtt,  áttört  krumplit,  20  deka  zsírt,  1  deka  élesztőt,  2  deka  sót  jól  összegyúrunk.Elnyujtjuk  fél  centi  vékonyra,  apróbb  formákra  kiszaggatjuk,  tojással  megkenjük,  darált    köménymaggal,  sóval  megszórjuk.Melegen,  hidegen  jó.  Ezt  a  tésztát  készíthetjük  édesen  is,  kis  kifliket  formálunk  belőle,    lekvárral  töltjük.

KRUMPLIS POGÁCSA

Másfél  kiló  lisztet,40  deka  zsírt,  50  deka  főtt,  áttört  krumplit,  6  deka  sót,  5  deka  élesztőt,  két  deci  tejben  két  kockacukorral  megftatunk.  A  lisztet  a  zsírral  eldörzsöljük,  hozzáadjuk  a  sót  és  az   áttört  krumplit,  hozzáöntjük  az  élesztős  tejet  és  még  4  deci  meleg  tejet,  egy  órát  kelesztjük,  hüvelykujjnyi  vastagra  nyújtjuk,  bevagdaljuk.  Pogácsaszaggatóval  szaggatjuk,  tojással  megkenve  sütjük. Krumpli   nélkül  is  jó.  Meggyurhatjuk  este  is,  kisebb  pogácsaszaggatóval  kiszúrjuk,két  órát  kelesztjük,  sütjük.   Ha  este  készítjük  el,  tepsibe  rakjuk  és  reggel  sütjök.

MAJORÁNÁS  KRUMPLILEVES

Hozzávalók : körülbelül  negyedkiló  krumpli,  3  deka  zsír,  3  deka  liszt,  1  gerezd  fokhagyma,  só,  majoránna,  1  liter  víz.   A  krumplit  meghámozzuk,  kockára  vágjuk  és  vízben  megfőzzük.   Egy  főzőkanálnyi  zsírral  és  megfelelő  mennyiségű  liszttel  világos  rántást  készítünk,  a  hagymát  apróra  vagdaljuk,  s  mikor  a  rántás  már  szép  zsemleszínűre  pirult,  beletesszük.   Ha  a  hagyma  megduzzadt,  kevés  hideg  vízzel  lehűtjük  a  rántást,  azután  felersztjük  a  krumplilével,  megsózzuk,  főzőkanálnyi  majoránát  adunk  bele  és  felfőzzük.   Tálalás  előtt  gyúrt  tésztát  főzhetünk  a  levesbe.

KRUMPLIS  KEKSZ

Hatvan  deka  liszt,  20  deka  zsír,  20  deka  porcukor,  20  deka  főtt,  áttört  krumpli,  egy  tojás,  egy  csomag  sütőpor.   Ezeket  jól  összegyúrjuk,  húsdarálóra  felszerelt  kekszvágóval  széles  kekszeket  formálunk.  Zsírozott  tepsin  halványra  sütjük.

KRUMPLIS  ROPOGÓS

Harminc  deka  héjában  főtt  krumplit  megtisztítunk  és  törőn  átnyomjuk.   Hozzáadunk  12  deka  búzadarát,  2  tojássárgáját,  csipetnyi  sót,  majd  az  egésszet  jól  összekeverjük.   Lisztezett  deszkán  hüvelykujjnyi  vastag,  6  cm  hosszú  hengereket  sodrunk  belőle.   Szitált  zsemlemorzsában  forgatjuk,  és  forró  zsírban  kisütjük.  Leves  után  második  ételnek  vagy  vacsorára  adhatjuk.  Savanyusággal  tálaljuk.


KÖMÉNYMAGOS  SÜLT  KRUMPLI

Középnagyságú  hosszukás  krumplikat  meghámoozunk  és  négyfelé  vágunk.  Tepsibe  olajat  öntünk,  beleforgatjuk  a  vágott  krumplit,  lecsurgatjuk  róla  az  olajat,  és  a  krumplikat  egymás  mellé  sorba  felállítjuk.   Köménymagot  szórunk  rá,  sütőben  fedő  nélkül  sütjük.  Jó  ha  egy  kicsit  megpirul.  Párolt  marhahúshoz  finom  köret.

TOJÁS  KRUMPLIS  TÉSZTÁBA

Hat  deka  vajat  jól  összekeverünk  egy  egész  tojással  és  egy  tojássárgájával.   Hozzáadunk  40  deka  főtt,  áttört,  kihült  krumplit  és  annyi  lisztet,  hogy  jól  nyújtható  tészta  legyen.  Sóval  ízesítjük.   A  tésztát  ujnyi  vastagra  nyújtjuk,  s    akkora  darabokra  vágjuk,  hogy  a  hosszába  kétfelé  vágott  főtt  tojásdarabokat  belecsomagolhassuk.  Felvert  tojásban  s  morzsában  forgatjuk  vagy  anélkül  sütjük  ki  forró  zsírban.  Paradicsommártással,  paraj-  vagy  sóskafőzelékkel  tálaljuk.

  KRUMPLI  SVÉD  MÓDRA

Süssünk  hajába  krumplit,  törjük  át,  az  előzőleg  24  óráig  hideg  vízben  áztatott  sós  halat  tísztítsuk  meg  a  csontoktól,  és  vágjuk  apróra.  Keverjük  össze  a  halat  a  krumplival,  amelyhez  egy  felvert  tojást  adtunk,  készítsünk  labdákat  belőle,  forgassuk  meg  lisztben  és  süssük  fórró  zsíron.

KRUMPLI  OLASZ  MODRA

Főzzünk  meg  kevés  rizset  tejben,  törjük  össze  vajjal  és  krumplival ( amelyet  héjában  sütöttünk ),  adjunk  hozzá  három  egész  tojást,  fahéjat,  vaníliát  és  citromhéjat,  sütőben  pirosra  sütjük

  HAGYMÁS  KRUMPLI

Hat- nyolc  fej  vöröshagymát  apróra  vágunk  és  zsíron  megpirítunk.   Ha  a  hagyma  már  puha,  szeleteljük  fel  nyers  krumplit,  sózzuk,  borsozzuk,  hintsük  meg  paprikával,  és  rakjuk  le  egy  edénybe  vagy  tűzálló  tálba :  egy  sor  krumplit  pirítotthagymát.   Ha  az  edény  megtelt,  öntsünk  rá  annyi  vízet,  hogy  ellepje.   Forró  sütőben  sütjük.   Akkor  kész,  ha  elfőtte  az  egész  vízet.   Zöldsalátával  tálaljuk.


GESZTENYÉS  KRUMPLI

Hámozzuk  le  a  gesztenye  felső  héját  és  főzzük  meg  ugyanannyi  krumplival  két  pohár  vízben.   Ha  a  víz  elfőtt,  hámozzuk    meg   a  gesztenyét  és  a  krumplit,  helyezzük  vissza  ugyanabba  az  edénybe,  és  hagyjuk  addig  a  tűzön,  amig  lesül,  azután  vegyük  ki,  törjük  össze,  és  öntsük  le  tejjel.   Tálalhatjuk  vajjal  is.


KRUMPLI  BESAMEL  MÁRTÁSBAN


Vajból  vagy  zsírból  ( két  kanál )  és  lisztből (2- 3  kanál )  több  mint  fél  liter  tejjel  krémszerű  mártást  készítünk.   Sózzuk,  borsozzuk  és  hozzáadunk  vékony  szeletekre  vágott  krumplit  és  a  mártással  együtt  főzzük.   Ha  megfőtt,  reszelt  sajttal  ízesítjük.

 KRUMPLIS  TORTA

Vegyünk  10- 12  darab  szép  krumplit,  mossuk  meg  és  süssük  meg  a  sütőben.   Ha  megsült  hámozzuk  meg  és  törjük  át  szitán,  sózzuk  és  adjunk  hozzá  10  deka  vajat.   Öt  tojássárgáját  és  az  öt  tojás  habját,  két  kanál  lisztet,  10  deka  reszelt  sajtot  összekeverünk,  formába  tesszük,  morzsával  meghintjük,  és  egy  órán  át  sütjük.

ÉDES  KRUMPLI

A  krumplit  gőzön  megfőzzük  és  karikára  vágjuk.   Tűzálló  tálba  lerakjuk,  olvasztott  vajjal  megcsepegtetjük,  porcukkorral  meghintjük,  melegen  tálaljuk.

 A  MARADÉK  KRUMPLI  FELHSZNÁLÁSA

A  más  napról  maradt  főtt,  vagy  sült  krumplit  a  következőképpen  használhatjuk  fel :
1. Belereszelhetjük  a  forró  levesbe.

2.Miután  tejben  összetörjük,  vajon  átsüthetjük.

3. Összetörjük,  hozzáadunk  két  tojást,  egy  fehérjét,  amelyet  tejföllel  kikevertünk.   Sózzuk  vagy  cukrozzuk  és  sütőben  átsütjük.

4. Karikákra  vágjuk,  főtt  tojáskarikákat  adunk  hozzá,  ecettel  és  olajjal  ízesítjük.


5. A  maradt  krumplipürét  tojás  omlettal  tálalhatjuk.

 
Forras : itt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése