2017. október 11., szerda

A Gibson girl: történelem első (kreált) szexszimbóluma


Az 1900-as években - elsősorban az óceán túlfelén - minden lány és fiatal asszony álma azonos volt: megfelelni a Charles Dana Gibson által kreált szépségideálnak, azaz Gibson lánnyá válni.

 Nancy Astor, az egyik első Gibson lány

Gibson maga illusztrátorként és grafikusként dolgozott és az élete során megalkotott több ezer női portré alapján hozta létre az általa tökéletesnek vélt nőt: a Gibson lányt... aki aztán hosszú évekig nézett vissza magazinok, divatlapok oldalairól, kozmetikai dobozok címkéiről és mindenféle nőknek szóló hirdetések hasábjairól, alapvetően befolyásolva a kor női szépségről alkotott felfogását. Legfőbb ihletői a művész felesége és sógornője, Nancy Astor, Astor vikomtessze voltak.



A Gibson lány külseje jellegzetes: dús kebel, széles csípő, vékony derék boldog tulajdonosa (ezzel Gibson az Edward kori fűző népszerűségének egyik letéteményese lett), s alakját hosszú kecses nyaka, illetve méltóságteljes, büszke tekintete koronázza meg. Haját laza, mégis terjedelmes kontyba fogva hordja, lehetőleg a „pompadour”, "chignon" és "bouffant" kontyokban. De Gibson lánynak lenni nem merült ki a külsőségekben: öntudatos, független és művelt is ő, aki főiskolán tanul, irodalmi klubbot alapít, lovagol, teniszezik és a Central Parkban biciklizik.

 A Gibson lány akitív életet él...
 

A férfiakat enyhe lenézéssel kezeli, de vágyik a romantikára, s ha eljön az idő, a család lesz számára legfontosabb az életben. Mert legyen bármilyen felvilágosult is egy Gibson lány, "nemének korlátait" nem feszegeti: sosem ártaná magát politikába, olyan „elvetemültség”, mint szüfrazsett mozgalomhoz csatlakozni, eszébe sem jutna.

 Charles Dana Gibson Gibson lány variációi

  A férfiakat játékszernek tekinti.

Ebből a szempontból szöges ellentéte a kor másik, női identitást meghatározó ideáljának a New Womannek. (Érdekesség, hogy Gibson sógornője, Nancy Astor, az ideál egyik életre hívója, 1919-ben, az első nőként került be a brit képviselőházba, hátat fordítva Gibson girl-múltjának.) Az első világháború kitörése és az általa elindított társadalmi változások persze nem hagytak többé létjogosultságot a Gibson girlöknek, de amíg virágzott párját ritkító hatással volt a korabeli női társadalom tagjaira.

Forras : itt... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése