2017. június 1., csütörtök

15 meghökkentő történet 15 legendás first ladyről


Abigail Adamstől Michelle Obamáig: 15 elnökfeleség, akiről ma is példát vehetünk.

1. Abigail Adams

Abigail Adams szinte mindenét a női rokonaira hagyta végrendeletében. Elég meglepő húzás ez egyházas nőtől, akinek a még élő férje - nem mellesleg az Amerikai Egyesült Államok második elnöke, John Adams - rendelkezett a vagyonáról. Ezen felül a fia, John Quincy Adams, az USA leendő, hatodik elnöke sem kapott semmit anyutól.



2. Dolley Madison

Hol is kezdjük a sort? Először is, Dolley olyan népszerű volt a 19. századi elit köreiben, hogy Aaron Burr, az USA harmadika alelnöke állítólag csak arra várt, hogy a felesége meghaljon, Dolley-t vehesse el helyette. Szerencsére erre nem került sor, Dolley-nak azonban így is rengeteg kalandban volt része. Például megmentette a tűztől George Washington mai napig híres portréját, amikor 1812-ben tűz ütött ki a Fehér Házban. Ezért tiszteletbeli helyet kapott a Kongresszusban.



3. Abigail Fillmore

Abigail Fillmore nem csak egy egyszerű tanár volt, mikor férjével, Millard Fillmore-ral megismerkedett: hanem egyenesen az leendő elnök úr tanára volt! Abigail 2 évvel volt idősebb a férfinál, akivel "tanulás utáni vágyuk" hozta össze. Abilgail Filmore volt az első first lady az Egyesült Államok történetében, aki megtartotta az állását a házasság után.



4. Harriet Lane

Harriet Lane a nagybátyja, James Buchanan, vagyis az egyetlen nőtlen elnök tiszteletbeli "first lady-je" volt. Lane egy olyan ruhában jelent meg a beavató ceremónián, amely jó pár centivel mélyebb kivágású volt, mint ami illendő volt abban az időben. De a felháborodás helyett meglepőfordulat következett: az amerikai nők országszerte hasonló ruhákat kezdtek hordani.



5. Eliza Johnson

Eliza Johnson tanította meg írni és számolni férjét, az Amerikai Egyesült Államok leendő elnökét. Andrew Johnson ugyanis nem járt iskolába.



6. Lucy Hayes

Lucy Hayes volt az első first lady, aki diplomát szerzett, a Cincinnati Wesleyan női főiskoláján 1850-ben. Ráadásul ő tartotta a Fehér Ház első húsvéti tojás gurítás versenyét, amely azóta tradícióvá vált.



7. Helen Taft

Helen Taft a tipikus "jó fej nagynéni" volt, akiről első ránézésre tudni lehet, hogy elképesztő dolgokat művelhetett fiatal korában. Az tuti, hogy jobb volt, mint a férje, aki egyszer beleragadt egy fürdőkádba, és rendszeresen elaludt a megbeszélések alatt.

Helen bátorította William Howard Taftot az elnöki pályára. Ő volt az első first lady, akinek volt autója, amit ráadásul ő maga vezetett. Az ő nevéhez fűződik a Cincinnati szimfonikus zenekar megalapítása és ő kezdte el a first lady-k ruháinak gyűjtését is, mikor felajánlotta a sajátját a Smithsonian Intézet részére.



8. Edith Wilson

Őszintén szólva Edith Wilson középső neve "elnök asszony" lehetne. Hogy miért? Régebben a titkos elnökként emlegették, és azt mondták róla, hogy ő volt az első nő, aki kormányozott az USA-ban. Wilson elnök ugyanis 1919-ben lebénult egy stroke következtében, ezután pedig felesége vette át munkájának bizonyos területeit.



9. Lou Hoover

Lou Hoover volt az első nő, aki a Stanfordi egyetemen végzett geológus volt. De itt még nincs vége az erényeknek: folyékonyan megtanult kínaiul, mikor az országban élt. Állítólag sokszor kínaiul szólalt meg, hogy ne tudják kihallgatni a Fehér Házban.



10. Eleanor Roosevelt

Eleanor Roosevelt egyszer azt mondta: „A nők, olyanok, mint a teafilterek: nem tudhatod, milyen erősek, amíg forró vízbe nem teszed őket.”

Eleanor pedig sokszor volt forró vízben: 10 éves korára árva lett, de ez nem állította meg őt. Többek között segített az ENSZ Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának megalkotásában, és 27 évig írt egy újságnak.



11. Jackie Kennedy

Ha jártál már New Yorkban, akkor lehet, hogy találkoztál is Jackie hozományával. A Grand Central épülete csodálatos, és a hölgy 1975-ben személyesen írt a polgármesternek, hogy ne rombolják le az épületet, és ne csináljanak belőle egy szürke dobozt, mint ahogyan a Penn Station-nel tették. Abraham Beame egy hét alatt le is fújta az átépítést. Második férje halála után Jackie egy neves könyvkiadónál helyezkedett el szerkesztőként. Simán élhette volna "egyszerű" milliomos özvegyként is az életét, ő mégis a munkát választotta.



12. Pat Nixon

Pat Nixon volt az első first lady, aki nyilvánosan nadrágot hordott. Pat 1969-ben lett first lady, vagyis éppen 180 év kellett ahhoz, hogy ez megtörténjen.



13. Betty Ford

Betty Fordról sok hír terjengett régen. Gerald Ford el is halasztotta az esküvőjüket 1948-ban, mivel megijedt a gondolattól, hogy egy elvált táncosnő férje lesz. Betty first ladyként többek között a nők egyenjogúságáért és az otthoni mellrákvizsgálatért kampányolt. „Szerintem azért születtem, hogy felszólaljak” — mondta egyszer Betty, és jó, hogy így tett.



14. Hillary Clinton

Hillaryról rengeteg legendás történet kering az interneten. De van egy, amelyik még ma sem kap elég figyelmet: amikor főiskolára járt, a Wellesley hagyományait felrúgva tollakkal ékesített, földig érő narancsszínű ruhában jelent meg egy táncos est alkalmával.



15. Michelle Obama

A legutóbbi first lady már a Fehér Házba költözése előtt hatalmas dolgokat tett. Michelle nem talált bébiszittert a lányának, amikor a chicagói egyetemi kórházban lett volna állásinterjúja, ezért elvitte magával egy babakocsiban. Sasha végigaludta az interjút, Michelle pedig megkapta az állást.


Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése