2017. április 21., péntek

Teázás és szép teáscsészék



A japánok teázási szertartása bizony nem egyszerű feladat

az európai emberek számára, ezért csak nagyobb vonalakban érintjük

a legfontosabb szabályokat.

A csa-no-ju, vagyis a teaszertartás helyszíne a szukija, magyarul teaház,

amely a kert egy gondosan kiválasztott szegletében helyezkedik el.

A teázásra érkező vendégeket a teaház kertjében fogadja a házigazda.

A vendégek elegáns kimonóban, fehér zokniban érkeznek, és legyezőt,

valamint papírszalvétát hoznak magukkal.

A szertartás kezdetéig a kertben várakoznak,

ahol megmossák a kezüket és kiöblítik a szájukat.

Miután végigsétálnak a roji-n, vagyis az úton ami szukijához vezet,

megérkezve a helyszínre mélyen meghajolnak.

A tatamin rangjuk alapján helyet foglalnak és szakéval,

illetve könnyű ételekkel készülnek a ceremóniára.

Ezután újabb rövid várakozás következik a kertben,

majd a gong hívó szavára kezdetét veszi a szertartás.

Miután tálalták a süteményeket, a házigazda bambusz  tálba helyezi a teát,

ráönti a vizet, és matcha ecsettel, előírt mozdulatokkal összekeveri.

Ebből a sűrű folyadékból önt a vendégek csészéjébe, amit forró vízzel hígít.

A vendégek mindannyian ugyanabból a csészéből kortyolnak, három lassú kortyot,

majd megtörölve a csésze szélét továbbadják a következő vendégnek.

Természetesen a legfontosabb vendég kezdi a teaivást,

és a süteményes tál is ő elé kerül.

Miután valaki ivott a teából érthetően megköszöni és megdicséri a tea ízét.

A teafogyasztás után halk beszélgetést folytatnak,

majd a teamester megadott jelére elbúcsúznak a házigazdától.








Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése