2016. szeptember 21., szerda

A borvizek királynőjének múltja és jelene



Borszék Erdély egyik legszebb fekvésű fürdőhelye, 900 méterrel a tengerszint felett fekszik a Görgényi-Beszterce-Kelemen havasok találkozásánál.

A kristálytiszta hegyi levegő mellett, legfontosabb értéke az ásványvíz, aminek évszázados hírnevét is köszönheti. Borszéken több mint 15 természetes szénsavas forrás létezik, amiből 5 palackozható. A forrásvíz jó hatással van a vérkeringésre, a nőgyógyászati problémákra, az idegyulladásokra, a vesebetegségekre, a kiválasztókészülékre, a cukorbetegségre stb.
A palackozó üzem idén ünnepelte 210 éves évfordulóját. A gyáralapítással kezdődött Borszék fürdőteleppé válása. Szárhegy és Ditró községeknek jogos tulajdona volt az egész Borszéki-medence, a borvíz, a szén, a travertino és a Borszéket körülvevő erdőrengeteg. Ezt adta bérbe 1804-ben a két birtokos község Zimmethausen Antalnak és Günther Valentinnek, akik két évre rá elkezdték a termelést. Több tulajdonosváltás után 1998-ban egy bukaresti cég tulajdonába került, akik később a Romaqua Group Rt.-vel egyesültek. Jelenleg a beépített töltővonalak napi kapacitása egymillió négyszázezer liter, és évek óta országos első helyen áll az ásványvíz-palackozás terén. Több mint 15 országba exportálnak, Borszéken, a vállalatnál közel 800 alkalmazott dolgozik.
A borszéki források nagy hozama és széndioxidtartalma gyógykezelésre is alkalmassá tette a borvizet. A két medencével rendelkező Ó-sáros fürdőt 2012-ben avatták fel. A fürdőváros első saját fürdőlétesítményét régi képeslapok alapján álmodták újra.
A fürdőtelep közelében lévő, ma már csak mofettaként létező Ősforrás környezete is népszerű kirándulóhely. Most újították fel az innen megközelíthető Kerekszék Természetvédelmi terület turisztikai létesítményeit és a Tündérek Feredőjét.
A Borszéken 2011-ben elkezdett nagyméretű kezelő- és wellnessközpont jövőre nyithatja meg kapuit. A 30 millió lejes beruházás a gyógyulást és a kikapcsolódást a legkorszerűbb megvalósításokkal szolgálja majd. Ezzel a létesítménnyel Borszék olyan fürdővárossá válhat napjainkban, mint amilyen vonzó volt hajdanán, amikor a hírességek időztek ott. A település fénykorát idézik ugyanakkor azok a Nosztalgia Hétvégék is, amit nyaranta megszerveznek az üdülőtelepen.

Forras : itt








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése