Nyáron és ősszel könnyebb takarékoskodva változatos, érdekes ételeket készíteni, mint télen és tavasszal. Az idényfőzelékek és gyümölcsök érésük idején olcsóbban kaphatók, a drágább húsételeket pedig sokszor helyetesíthetjük tojással. Az élet fenntartásához szükséges összes anyagokat -- értékes fehérjét, zsírt, vitaminokat, ásványi anyagokat -- tartalmaz. A tojás fehérjében 13 százalék, a sárgájában 16 százalék fehérje van. A zsírtartalom a sárgájában található. Egy tojásban a napi A - vitamin - szükséglet harmadrésze rejlik, s emellett sok D-, B- és K- vitamin is tartalmaz. Tojásételek minden étkezésnél szerepelhetnek. Reggelihez jólesik a két - három percig főzött lágytojás, az öt percig főzött félkemény, a sonkán vagy pirított szalonnán sütött tojás, a zöldpaprikás rántotta. Ebédre adhatunk savanyú tojáslevest, csurgatott tojáslevest ; spenothoz, sóskához, paradicsommártáshoz bugyantott tojást ; tökfőzelékhez, zöldbabhoz tükörtojást, tojáslepényt. Könnyü édesség és vendégséghez is alkalmas a madártej (ezt készíthetjük kakaósan vagy karamellásan), a vaníliás, citromos, málnás, meggyes, epres, őszibarackos tejsodó. ízletes a habfelfújt, a habpuding, a habcsók, a habrúd, a habkosár. Vacsorára lecsós tojás, kolbászos tojás, tojáspörkölt, töltött tojás -- francia salátával -- meleg töltött tojás -- sajtmártással -- sajtos, sonkás, gombás tojás vagy sült burgonyával kevert rántotta közül válogathatunk. Kirándulásra vihetünk darált sonkával, sajttal, májkrémmel, sonkakrémmel, szardíniával, olajos hallal töltött keménytojást, zöldpaprikába töltött tojáspástétomot. A felnőtt, egészséges emberek egyenek meg lehetőleg naponta egy tojást. A betegek közül is sokan fogyaszthatják. A fekélybetegeknek a lágytojás, a sütőben sütött tojáslepény sonkával, sajtal, májjal, cukorborsóval, párolt vegyes zöldséggel, a tojáspudingból főzött krémek és madártejek valók. Epebetegek piskótát, piskótafánkot, felfujtakat, pudingokat fogyaszthatnak. Májbetegeknek kitűnő fehérjeforrás a habcsók, a habrúd, a habfelfújt. Legtöbbnyire tyúktojást fogyasztunk, mert ez könnyen tistítható. A tojáshéj külső részén található kórokozókat folyó vízes mosással távolíthatjuk el. A kacsatojást is sokan szeretik, mert szép nagy, kiadós, de tudnunk kell rólla, hogy ennek a belseje is fertzőzött, így csak hosszabb időn át főzött vagy sütött ételeket készítsünk belőlle. Vásárláskor a tojást -- éppen szennyezetsége miatt -- gondosan különítsük el a nyersfogyasztásra szánt élelmiszerektől. A friss tojás fényes és acélos héjú, rázáskor nem lötyög. Ilyen tojásból vásárolhatunk nagyobb mennyiséget is, mert száraz, szellős és hüvös helyen sokáig eltarthatjuk. Ilyenkor egymástól elkülönítve, lehetőleg tojástartón tároljuk, tehát nem papír vagy műanyag tojástartóba zárva. A hűtőszekrénybe való tevés előtt célszerű a tojást megmosni vagy fertőtlenítő oldatba rakni. Ez a lemosás alkalmas arra, hogy a tojás felületéről az esetleges kórokozókat eltávolítsa, és így elejét vegye annak, hogy a hűtőszekrény váljon esetleg más, hidegen fogyasztandó ételek baktériumforrásává. Jó tudni, hogy a hűtőszekrényben a fertőző mikroorganizmusok nem pusztulnak el, csupán szaporodásuk áll le. Mihelyt a hűtőszekrényből kikerül valamilyen étel, a szobahőmérsékleten az addig hűtőszekrényben nyugvó mikroorganizmusok viharos gyorsasággal szaporodhatnak. Ha olyasmit készítünk ( tojáslikör, majonéz, bizonyos sütemények, torták stb. ) amihez csak a tojássárgáját használjuk fel, akkor a fehérjét tegyük tiszta befőttes üvegbe és hűtőszekrénybe, ahol akár két hónapig is eláll. Nagyon fontos viszont, hogy az üvegbe semmiféle szennyeződés ne kerüljön, ezért kell a tojást felütés előtt mindig megmosni langyos vízzel.
Forras : itt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése