2016. április 11., hétfő

A tojás (mint élelem)


Nyáron  és  ősszel  könnyebb  takarékoskodva  változatos,  érdekes  ételeket  készíteni,  mint  télen  és  tavasszal.  Az  idényfőzelékek  és  gyümölcsök  érésük  idején  olcsóbban  kaphatók,  a  drágább  húsételeket  pedig  sokszor  helyetesíthetjük  tojással.  Az  élet  fenntartásához  szükséges  összes  anyagokat  --  értékes  fehérjét,  zsírt,  vitaminokat,  ásványi  anyagokat  --  tartalmaz.  A  tojás  fehérjében  13  százalék,  a  sárgájában  16  százalék  fehérje  van.  A  zsírtartalom  a  sárgájában  található.  Egy  tojásban  a  napi  A - vitamin - szükséglet  harmadrésze  rejlik,  s  emellett  sok D-,  B-  és  K-  vitamin  is  tartalmaz.   Tojásételek  minden  étkezésnél  szerepelhetnek.  Reggelihez  jólesik  a  két - három  percig  főzött  lágytojás,  az  öt  percig  főzött  félkemény,  a  sonkán  vagy  pirított  szalonnán  sütött  tojás,  a  zöldpaprikás  rántotta.  Ebédre  adhatunk  savanyú  tojáslevest,  csurgatott  tojáslevest ;  spenothoz,  sóskához,  paradicsommártáshoz  bugyantott  tojást ;  tökfőzelékhez,  zöldbabhoz  tükörtojást,  tojáslepényt.  Könnyü  édesség  és  vendégséghez  is  alkalmas  a  madártej (ezt  készíthetjük  kakaósan  vagy  karamellásan),  a  vaníliás,  citromos,  málnás,  meggyes,  epres,  őszibarackos  tejsodó.  ízletes  a  habfelfújt,  a  habpuding,  a  habcsók,  a  habrúd,  a  habkosár.  Vacsorára  lecsós  tojás,  kolbászos  tojás,  tojáspörkölt,  töltött  tojás  --  francia  salátával  --  meleg  töltött  tojás  --  sajtmártással  --  sajtos,  sonkás,  gombás  tojás  vagy  sült  burgonyával  kevert  rántotta  közül  válogathatunk.  Kirándulásra  vihetünk  darált  sonkával,  sajttal,  májkrémmel,  sonkakrémmel,  szardíniával,  olajos  hallal  töltött  keménytojást,  zöldpaprikába  töltött  tojáspástétomot.  A  felnőtt,  egészséges  emberek  egyenek  meg  lehetőleg  naponta  egy  tojást.  A  betegek  közül  is  sokan  fogyaszthatják.  A  fekélybetegeknek  a  lágytojás,  a  sütőben  sütött  tojáslepény  sonkával,  sajtal,  májjal,  cukorborsóval,  párolt  vegyes  zöldséggel,  a  tojáspudingból  főzött  krémek  és  madártejek  valók.  Epebetegek  piskótát,  piskótafánkot,  felfujtakat,  pudingokat  fogyaszthatnak.  Májbetegeknek  kitűnő  fehérjeforrás  a  habcsók,  a  habrúd,  a  habfelfújt.   Legtöbbnyire  tyúktojást  fogyasztunk,  mert  ez  könnyen  tistítható.  A  tojáshéj  külső  részén  található  kórokozókat  folyó  vízes  mosással  távolíthatjuk  el.  A  kacsatojást  is  sokan  szeretik,  mert  szép  nagy,  kiadós,  de  tudnunk  kell  rólla,  hogy  ennek  a  belseje  is  fertzőzött,  így  csak  hosszabb  időn  át  főzött  vagy  sütött  ételeket  készítsünk  belőlle.  Vásárláskor  a  tojást  --  éppen  szennyezetsége  miatt  --  gondosan  különítsük  el  a  nyersfogyasztásra  szánt  élelmiszerektől.  A  friss  tojás  fényes  és  acélos  héjú,  rázáskor  nem  lötyög.  Ilyen  tojásból  vásárolhatunk  nagyobb  mennyiséget  is,  mert  száraz,  szellős  és  hüvös  helyen  sokáig  eltarthatjuk.  Ilyenkor  egymástól  elkülönítve,  lehetőleg  tojástartón  tároljuk,  tehát  nem  papír  vagy  műanyag  tojástartóba  zárva.  A  hűtőszekrénybe  való  tevés  előtt  célszerű  a  tojást  megmosni  vagy  fertőtlenítő  oldatba  rakni.  Ez  a  lemosás  alkalmas  arra,  hogy  a  tojás  felületéről  az  esetleges  kórokozókat  eltávolítsa,  és  így  elejét  vegye  annak,  hogy  a  hűtőszekrény  váljon  esetleg  más,  hidegen  fogyasztandó  ételek  baktériumforrásává.  Jó  tudni,  hogy  a  hűtőszekrényben  a  fertőző  mikroorganizmusok  nem  pusztulnak  el,  csupán  szaporodásuk  áll  le.  Mihelyt  a  hűtőszekrényből  kikerül  valamilyen  étel,  a  szobahőmérsékleten  az  addig  hűtőszekrényben  nyugvó  mikroorganizmusok  viharos  gyorsasággal  szaporodhatnak.  Ha   olyasmit  készítünk ( tojáslikör,  majonéz,  bizonyos  sütemények,  torták  stb. )  amihez  csak  a  tojássárgáját  használjuk  fel,  akkor  a  fehérjét  tegyük  tiszta  befőttes  üvegbe  és  hűtőszekrénybe,  ahol  akár  két  hónapig  is  eláll.  Nagyon  fontos  viszont,  hogy  az  üvegbe  semmiféle  szennyeződés  ne  kerüljön,  ezért  kell  a  tojást  felütés  előtt  mindig  megmosni  langyos  vízzel.

Forras : itt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése