TEPSIS KRUMPLI
1 kg nyers krumplit megtisztítunk és vékony szeletekre vágjuk. Meghintjük sóval és összekeverjük. Zsírral jól kikent tepsibe öntjük, közéje kolbászkarikákat, virsli- és főtt füstölthús - darabokat rakunk. A krumpli tetejét meglocsoljuk forró zsíradékkal, rárakunk személyenként 1 - vékony szalonnaszeletet és kb. 1 óráig sütjük. Káposztacikával tálaljuk.
SAJTOS KRUMPLI
80 dkgmeghámozott nyers krumplit karikákra vágunk, forró zsíradékba dobjuk, megsózzuk és lefödve pároljuk. Közben lapáttal gyakran átforgatjuk, hogy ne ragadjon le. Amikor jó puha és pirulni kezd, felverünk 2 tojást csipetnyi sóval, kevés borssal vagy pirospaprikával és összekeverjük 15 -20 dkg reszelt sajttal. Ráöntjük a krumplira és a sütőben pirosra sütjük. A sajt helyetesíthető finom juhtúróval is. Héjában főtt krumpliból is elkészíthető a sajtos krumpli : meghámozzuk, karikákra vágjuk, forró vajban megforgatjuk és tovább a fentiek szerint járunk el.
KRUMPLIPÜRÉ
Kell hozzá : 1kiló krumpli, negyedliter tej, 4 deka margarin vagy vaj és só. Így készül : a krumplit meghámozzuk és megmossuk, kevés sósvízben,kb. 25 percig főzzük. Leszűrjűk, krumpliprésen átnyomjuk, forró tejjel és benne feloldott zsiradékkal leöntjük. Habverővel vagy keverőben habosra keverjük. Azután egy- két percig főzzük, jól össze keverjük és fűszerezzük.
MAKARONIS KRUMPLI
A krumplit karikára vágjuk, és lerakjuk kikent edénybe a következő sorrendbe : egy sor krumpli, egy sor reszelt sajt. A makaronit sós vízben megfőzzük, a krumplira tesszük, meghintjük reszelt sajttal, végül egy sor karikára vágott krumplival lefedjük, újra meghintjük reszelt sajttal, és leöntjük paradicsommártással. Sütőben sütjük.
TARKA PÜRE
Készítünk krumplipürét, és keverjük össze kemény tojás habbal. Osszuk négy részre, az első részt keverjük össze tejfellel, a másodikat spenóttal, a harmadikat paradicsommártással, a negyediket tojássárgájával. Szedjük a tányérba, és díszítsük kemény főtt tojáskarikákkal.
KRUMPLIHALMOCSKÁK
A krumplit főzzük meg gőzön, hámozzuk és törjük meg, és adjunk hozzá két tojássárgáját, és egy egész habart tojást, egy kanál reszelt sajtot. Ebből a püréből készítsünk egy hengert, vágjuk karikákra, a karikákat forgassuk meg lisztben és lassú tűznél olajon süssük pirosra. Tálaláskor mindegyik halomra egy csepp vajat teszünk.
KRUMPLISGOLYOCSKÁK
Főzzünk egy kiló krumplit, hámozzuk meg, törjük össze kevés vajjal, tegyünk hozzá három egész tojást, sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá apróra vágott peterzselyemzöldjét, formáljunk golyócskákat, forgassuk meg kemény tojáshabban és süssük meg zsíron.
KRUMPLISALÁTA
Kell hozzá : fél kiló krumpli, zeller, karfiol, só és bors. Így készül: a megfőtt krumplit meghámozzuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt zellert és egy fej apróra vágott főtt karfiolt, sózzuk és borsozzuk, olajjal és ecettel ízesítjük.
KRUMPLIMUSZAKA
A megfőtt krumplit karikára vágjuk, sózzuk, vajjal kikent edénybe egy sor krumplit egy sor pirított darált húst rétegezzünk, amíg tart. Két tojást felkeverünk, tejfellel összevegyítjük és ráöntjük. Sütőben jól kisütjük.
KRUMPLI FORMÁBAN
A krumplit sütőben megsütjük, meghámozzuk áttörjük. Sonkát minél apróbbra vagdalunk és összekeverjük a tört krumplival. Adunk hozzá három jól felvert tojást és három kanál tejfölet Sózzuk, borsozzuk, jól összekeverjük. A vajjal jól kikent formákat megtöltjük a krumplis masszával. Forró sütőben sütjük, melegen tálaljuk
A KRUMPLIS ÉS TUROS TESÜTEMÉNY
Sárga krumplit sütünk, és ebből annyit passzírozunk, hogy 15 deka legyen. Ehhez 15 deka száraz, passzírozott túróból, 30 deka lisztből, 30 deka vajból, ízlés szerinti sóval tésztát gyurunk. Vékonyra kinyújtjuk, késsel recézzük a tetejét, és lehetőleg egy teljes napig hidegen hagyjuk. Ezután vagy pogácsa, vagy tetszés szerinti más formával kiszagatjuk, tojássárgájával bekenjük, esetleg köménymaggal meghintjük, és nem túl meleg sütőben tálalás előtt megsütjük.
KRUMPLIS FÁNK
Harminc deka főtt krumplit még melegen áttörünk szitán, és 16- 20 deka lisztel, kis sóval és egy egész tojással összegyurunk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,. Egy fánk közepére reszelt sajtot, vagy darált sonkát teszünk, a szélét megkenjük tojásfehérjével és ráteszünk egy másik fánkot, amelyet valamivel kisebb pogácsaszsggatóval szúrtunk ki. Bő, forró zsírban mindkét oldalát világospirosra sütjük, és meghintjük reszelt sajttal.
RAKOTT KRUMPLI
Egy kiló meghámozott, hosszába vagy keresztbe karikákra vágott krumplit megsózunk. Keményre főtt tojásokat szintén karikákra vágunk. Ha szeretjük, füstölt kolbászt is karikázzunk hozzá. Kizsírozott, tűzálló edénybe rakjuk a krumpli felét. Tejfölből, olvasztott zsírból, kevés tejből keveréket készítűnk. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a krumplit, rárakjuk a karikákra vágott tojást ( személyenként 1 tojás ), közé szórjuk a karikákra vágott kolbászt, meglocsoljuk a keverékből, ráteszünk a krumpli másik felét, és a megmaradt keveréket mind ráöntjük, fedő alatt sűtőben pirulásig sütjük.
KRUMPLIS GOMBÓC SZILVÁVAL
Minden 30 deka főtt, áttört krumplihoz 10 deka lisztet veszünk. Tehát 90 deka törtkrumplival, 30 deka lisztel, 1 tojással, 1 deka sóval és 5 deka cukorral tésztát készítünk. Fél centisre kinyújtjuk, négyszögletes darabokra vágjuk. Az előre kikészített, kimagozott szilvából egy- egy szemet a tészta közepére teszünk. Az összehajtott tésztát kerekre göngyölítjük. Lobogó sós vízben kifőzzük. A kifőtt gombocokat zsírban pirított morzsába forgatjuk. Porcukrot adunk mellé. Cseresznyével is tölthetjük, egy szem szilva helyett2 szem kimagozott cseresznyét teszünk bele.
KRUMPLIS LEKVÁROS DERELYE
A megadott menyiségü tésztát készítjük mint krumplis gombocókhoz , fél centiméter vastagra kinyujtjuk, a levelet közepén kétfelé vágjuk, egyik felére sorba lekvárhalmokat rakunk, a tészta másik felét ráborítjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a hulladék tésztát újra összegyurjuk, és szintén kiszaggatjuk. A kiszagatott tészták széleit körülnyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük. Melegített, zsírozott tálra szedjük, pirított morzsával megszórjuk, porcukorral tálaljuk.
KRUMPLIS PALACSINTA
Harminc deka áttört, főtt krumplit 20 deka lisztel, sóval, 2 egész tojással és fél liter tejjel jólösszekeverjük. Ha kell, önthetünk hozzá még tejet. Palacsintasütőben vastagabb palacsintát sütünk. Ha sürüsödni kezd, adjunk hozzá még tejet. Lehet lerakva tölteni vagy fahéjas cukorral megszórni. Reszelt sajttal is tálalhatjuk.
KRUMPLIS APRÓSÜTEMÉNY
Ötven deka lisztet, 50 deka főtt, áttört krumplit, 20 deka zsírt, 1 deka élesztőt, 2 deka sót jól összegyúrunk.Elnyujtjuk fél centi vékonyra, apróbb formákra kiszaggatjuk, tojással megkenjük, darált köménymaggal, sóval megszórjuk.Melegen, hidegen jó. Ezt a tésztát készíthetjük édesen is, kis kifliket formálunk belőle, lekvárral töltjük.
KRUMPLIS POGÁCSA
Másfél kiló lisztet,40 deka zsírt, 50 deka főtt, áttört krumplit, 6 deka sót, 5 deka élesztőt, két deci tejben két kockacukorral megftatunk. A lisztet a zsírral eldörzsöljük, hozzáadjuk a sót és az áttört krumplit, hozzáöntjük az élesztős tejet és még 4 deci meleg tejet, egy órát kelesztjük, hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdaljuk. Pogácsaszaggatóval szaggatjuk, tojással megkenve sütjük. Krumpli nélkül is jó. Meggyurhatjuk este is, kisebb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk,két órát kelesztjük, sütjük. Ha este készítjük el, tepsibe rakjuk és reggel sütjök.
MAJORÁNÁS KRUMPLILEVES
Hozzávalók : körülbelül negyedkiló krumpli, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 1 gerezd fokhagyma, só, majoránna, 1 liter víz. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és vízben megfőzzük. Egy főzőkanálnyi zsírral és megfelelő mennyiségű liszttel világos rántást készítünk, a hagymát apróra vagdaljuk, s mikor a rántás már szép zsemleszínűre pirult, beletesszük. Ha a hagyma megduzzadt, kevés hideg vízzel lehűtjük a rántást, azután felersztjük a krumplilével, megsózzuk, főzőkanálnyi majoránát adunk bele és felfőzzük. Tálalás előtt gyúrt tésztát főzhetünk a levesbe.
KRUMPLIS KEKSZ
Hatvan deka liszt, 20 deka zsír, 20 deka porcukor, 20 deka főtt, áttört krumpli, egy tojás, egy csomag sütőpor. Ezeket jól összegyúrjuk, húsdarálóra felszerelt kekszvágóval széles kekszeket formálunk. Zsírozott tepsin halványra sütjük.
KRUMPLIS ROPOGÓS
Harminc deka héjában főtt krumplit megtisztítunk és törőn átnyomjuk. Hozzáadunk 12 deka búzadarát, 2 tojássárgáját, csipetnyi sót, majd az egésszet jól összekeverjük. Lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastag, 6 cm hosszú hengereket sodrunk belőle. Szitált zsemlemorzsában forgatjuk, és forró zsírban kisütjük. Leves után második ételnek vagy vacsorára adhatjuk. Savanyusággal tálaljuk.
KÖMÉNYMAGOS SÜLT KRUMPLI
Középnagyságú hosszukás krumplikat meghámoozunk és négyfelé vágunk. Tepsibe olajat öntünk, beleforgatjuk a vágott krumplit, lecsurgatjuk róla az olajat, és a krumplikat egymás mellé sorba felállítjuk. Köménymagot szórunk rá, sütőben fedő nélkül sütjük. Jó ha egy kicsit megpirul. Párolt marhahúshoz finom köret.
TOJÁS KRUMPLIS TÉSZTÁBA
Hat deka vajat jól összekeverünk egy egész tojással és egy tojássárgájával. Hozzáadunk 40 deka főtt, áttört, kihült krumplit és annyi lisztet, hogy jól nyújtható tészta legyen. Sóval ízesítjük. A tésztát ujnyi vastagra nyújtjuk, s akkora darabokra vágjuk, hogy a hosszába kétfelé vágott főtt tojásdarabokat belecsomagolhassuk. Felvert tojásban s morzsában forgatjuk vagy anélkül sütjük ki forró zsírban. Paradicsommártással, paraj- vagy sóskafőzelékkel tálaljuk.
KRUMPLI SVÉD MÓDRA
Süssünk hajába krumplit, törjük át, az előzőleg 24 óráig hideg vízben áztatott sós halat tísztítsuk meg a csontoktól, és vágjuk apróra. Keverjük össze a halat a krumplival, amelyhez egy felvert tojást adtunk, készítsünk labdákat belőle, forgassuk meg lisztben és süssük fórró zsíron.
KRUMPLI OLASZ MODRA
Főzzünk meg kevés rizset tejben, törjük össze vajjal és krumplival ( amelyet héjában sütöttünk ), adjunk hozzá három egész tojást, fahéjat, vaníliát és citromhéjat, sütőben pirosra sütjük
HAGYMÁS KRUMPLI
Hat- nyolc fej vöröshagymát apróra vágunk és zsíron megpirítunk. Ha a hagyma már puha, szeleteljük fel nyers krumplit, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg paprikával, és rakjuk le egy edénybe vagy tűzálló tálba : egy sor krumplit pirítotthagymát. Ha az edény megtelt, öntsünk rá annyi vízet, hogy ellepje. Forró sütőben sütjük. Akkor kész, ha elfőtte az egész vízet. Zöldsalátával tálaljuk.
GESZTENYÉS KRUMPLI
Hámozzuk le a gesztenye felső héját és főzzük meg ugyanannyi krumplival két pohár vízben. Ha a víz elfőtt, hámozzuk meg a gesztenyét és a krumplit, helyezzük vissza ugyanabba az edénybe, és hagyjuk addig a tűzön, amig lesül, azután vegyük ki, törjük össze, és öntsük le tejjel. Tálalhatjuk vajjal is.
KRUMPLI BESAMEL MÁRTÁSBAN
Vajból vagy zsírból ( két kanál ) és lisztből (2- 3 kanál ) több mint fél liter tejjel krémszerű mártást készítünk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadunk vékony szeletekre vágott krumplit és a mártással együtt főzzük. Ha megfőtt, reszelt sajttal ízesítjük.
KRUMPLIS TORTA
Vegyünk 10- 12 darab szép krumplit, mossuk meg és süssük meg a sütőben. Ha megsült hámozzuk meg és törjük át szitán, sózzuk és adjunk hozzá 10 deka vajat. Öt tojássárgáját és az öt tojás habját, két kanál lisztet, 10 deka reszelt sajtot összekeverünk, formába tesszük, morzsával meghintjük, és egy órán át sütjük.
ÉDES KRUMPLI
A krumplit gőzön megfőzzük és karikára vágjuk. Tűzálló tálba lerakjuk, olvasztott vajjal megcsepegtetjük, porcukkorral meghintjük, melegen tálaljuk.
A MARADÉK KRUMPLI FELHSZNÁLÁSA
A más napról maradt főtt, vagy sült krumplit a következőképpen használhatjuk fel :
1. Belereszelhetjük a forró levesbe.
2.Miután tejben összetörjük, vajon átsüthetjük.
3. Összetörjük, hozzáadunk két tojást, egy fehérjét, amelyet tejföllel kikevertünk. Sózzuk vagy cukrozzuk és sütőben átsütjük.
4. Karikákra vágjuk, főtt tojáskarikákat adunk hozzá, ecettel és olajjal ízesítjük.
5. A maradt krumplipürét tojás omlettal tálalhatjuk.
Forras : itt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése