A japánok teázási szertartása bizony nem egyszerű feladat
az európai emberek számára, ezért csak nagyobb vonalakban érintjük
a legfontosabb szabályokat.
A csa-no-ju, vagyis a teaszertartás helyszíne a szukija, magyarul teaház,
amely a kert egy gondosan kiválasztott szegletében helyezkedik el.
A teázásra érkező vendégeket a teaház kertjében fogadja a házigazda.
A vendégek elegáns kimonóban, fehér zokniban érkeznek, és legyezőt,
valamint papírszalvétát hoznak magukkal.
A szertartás kezdetéig a kertben várakoznak,
ahol megmossák a kezüket és kiöblítik a szájukat.
Miután végigsétálnak a roji-n, vagyis az úton ami szukijához vezet,
megérkezve a helyszínre mélyen meghajolnak.
A tatamin rangjuk alapján helyet foglalnak és szakéval,
illetve könnyű ételekkel készülnek a ceremóniára.
Ezután újabb rövid várakozás következik a kertben,
majd a gong hívó szavára kezdetét veszi a szertartás.
Miután tálalták a süteményeket, a házigazda bambusz tálba helyezi a teát,
ráönti a vizet, és matcha ecsettel, előírt mozdulatokkal összekeveri.
Ebből a sűrű folyadékból önt a vendégek csészéjébe, amit forró vízzel hígít.
A vendégek mindannyian ugyanabból a csészéből kortyolnak, három lassú kortyot,
majd megtörölve a csésze szélét továbbadják a következő vendégnek.
Természetesen a legfontosabb vendég kezdi a teaivást,
és a süteményes tál is ő elé kerül.
Miután valaki ivott a teából érthetően megköszöni és megdicséri a tea ízét.
A teafogyasztás után halk beszélgetést folytatnak,
majd a teamester megadott jelére elbúcsúznak a házigazdától.
Forras : itt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése