2016. február 4., csütörtök

Kezdetét vette a farsang Velencében


A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. A velencei karnevál hamvazószerda előtt két héttel kezdődik és egy nappal hamvazószerda előtt ér véget.  Idén január 23-án kezdődött és február 9-én ér véget.


A karnevál története ezer évre nyúlik vissza az időben. Elsőként 1094-ben került sor az eseményre. A karnevál egy hatalmas bállal kezdődött, akárcsak napjainkban, amit számtalan színielőadás, játék és koncertek kísért a város terein.

A karnevál idején a város lakói jelmezt öltöttek. A maskara főleg fekete, esetenként szürke köpenyből állt, melynek anyaga selyem volt. A fejen apró kámzsa helyezkedett el, fekete csipkéből és fátyolból, melynek bauta a neve. Az arc szabadon maradt részét fehérre festett álarc fedte, mely neve volton. Csupán a száj maradt szabadon. Mindezt kalap tartotta, fehér tollbokréta dísszel. A jelmez által a karnevál idejére megszűntek a társadalmi különbségek.  Idővel aztán az öltözékek is egyre hangsúlyosabb szerepet kaptak. A város népe egyre díszesebb és változatosabb kosztümökben mulatott.

A mulatság egyik különös szokása volt, hogy a bohócnak öltözött fiúk és férfiak rózsavízzel töltött tojásokat dobáltak az utcán elvonuló szép lányokra és záptojást a kevésbé szépekre.

Régi idők varázsát idézik a karnevál mesés jelmezei:





Forras : innen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése