A szárított, előrecsomagolt fűszereknél jobban kedveled a friss zöldfűszereket? Ha vágysz már a ,,zöldre" és szeretnél tavaszias hangulatot teremteni otthon is, akkor nevelj fűszernövényeket a konyhádban! Most bemutatjuk a legízletesebb és legegészségesebb tavaszi fűszereket!
1. Bazsalikom - Egy csipetnyi Itália
Bár a bazsalikomot főleg az olaszos ételekből ismerheted, a paradicsomos tésztaszószok mellett azonban érdemes kipróbálnod a babból készült ételekkel, levesekkel, salátákkal és mártásokkal is!
Miért egészséges?
Ez a jellegzetes, erős illatú fűszernövény a középkorban a szerelmesek jelképe volt, de még ma is afrodiziákumként tartják számon. A bazsalikomot persze nem csak vágykeltőként vetheted be: emésztésserkentő, vizelethajtó hatással bír, és a fejfájás csillapítására, a stressz csökkentésére is alkalmas. Ha köhögsz, akkor próbáld ki a bazsalikomteát! Forrázz le egy teáskanálnyi levelet, hagyd állni 10-15 percig, szűrd le, majd ízesítsd úgy, ahogy szereted!
Hogyan neveld?
A bazsalikomnak nagyon sok napfényre van szüksége, ezért tedd az ablakpárkányra, vagy ültesd az erkélyládádba! A friss hajtásokat mindig szedd le, és amelyik levelet nem tudod rögtön felhasználni, azt a falra akasztva szárítsd le!
2. Metélőhagyma - A tavasz első hírnöke
Metélőhagymával már akkor is ízesítheted a szendvicseidet és a salátáidat, amikor a többi tavaszi zöldségnek még híre-hamva sincs - a snidling ugyanis a legkorábbi zöldnövények egyike! A metélőhagyma nemcsak a hideg fogásokkal finom, de illik a krumplis, babos ételekhez, a húsleveshez és a sültekhez is. Az ételekhez csak közvetlenül tálalás előtt add, mert a finom íz a főzés során elvész!
Miért egészséges?
A metélőhagymában rengeteg a C-vitamin, emellett tisztítja a vért, gátolja az erek meszesedését, a legújabb kutatások szerint pedig még antioxidáns hatással is bír!
Hogyan neveld?
A snidling jól tűri a hideget, a kevés csapadékot és a száraz talajt is. A metélőhagyma annyira igénytelen, hogy még akkor is bátran próbálkozhatsz a nevelésével, ha eddig minden növény elpusztult nálad!
3. Borsmenta - Kis mértékben orvosság
A borsmentát nem annyira az ételek ízesítésére, mint inkább teaként vagy illóolajként használják, a virágzás előtt gyűjtött, szárított mentalevelekből pedig drogot is készítenek.
Miért egészséges?
Ez a jellegzetes illatú fűszernövény persze nem elsősorban bódító hatása miatt hasznos. A borsmenta serkenti az emésztést, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, görcsoldó hatása miatt pedig a menstruációs fájdalom és a fejfájás megszüntetésére is alkalmas. Ha stresszes, vagy ingerült vagy, bátran próbáld ki a borsmentát! Morzsolj össze néhány levelet, és lélegezd be jellegzetes mentolillatot - néhány perc múlva nyoma sem marad az idegességednek!
Hogyan neveld?
A borsmentát lehetőleg cserépben neveld, mert ha a kertedben elszaporodik, akkor szinte lehetetlen kiirtani. Ügyelj arra, hogy a borsmenta talaja mindig nedves legyen, és ha lehet, tartsd félárnyékos helyen!
Rozmaring - A kesernyés gyógyerő
A rozmaringot a mediterrán országokban már az ókortól használják szárnyasok, vadételek és zsírosabb húsok ízesítésére. A rozmaringgal azonban óvatosan kell bánni: adagolására nagyon figyelj oda, mert jellegzetes, kesernyés íze könnyen elronthatja az ételt!
Miért egészséges?
A rozmaring emésztésserkentő, idegnyugtató hatású, ráadásul a menstruációs panaszokat és a klimaxszal együtt járó tüneteket is enyhíti! Ezt a fűszernövényt akár külsőleg is használhatod: ha izom- vagy izületi problémáid vannak, dörzsöld be a fájó területet a rozmaring apró leveleivel!
Hogyan neveld?
A rozmaring kifejezetten igénytelen növény: jól bírja a száraz, homokos talajt, és a vízigénye sem túl nagy, ezért a ,,kezdő" kertészek is bátran kísérletezhetnek ápolásával
Forras :innen...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése